Διάσημες εταιρείες τεχνολογίας που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου

2 έτη πριν
company

Οι εταιρείες τεχνολογίας παίζουν τεράστιο ρόλο στην καθημερινότητά μας, και πραγματικά η ζωή μας θα ήταν δύσκολη χωρίς αυτές. Όσο και μεγάλες αν είναι, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και κατά το παρελθόν υπήρξαν τεχνολογικές εταιρείες με τεράστιες αποτιμήσεις, οι οποίες όμως εξαιτίας διάφορων καταστάσεων, δεν μπόρεσαν να «επιβιώσουν».

Ας δούμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Compaq

Η Compaq ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών σε ολόκληρο τον κόσμο τη δεκαετία του 1980 και του 1990. Η εταιρεία παρήγαγε μερικούς από τους πρώτους συμβατούς με IBM PC υπολογιστές, όντας η πρώτη εταιρεία που κυκλοφόρησε νόμιμα συμβατό IBM Personal Computer. Η Compaq δυσκολεύτηκε τελικά να αντεπεξέλθει στον πόλεμο τιμών με την Dell και εξαγοράστηκε έναντι 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την HP το 2002. Το εμπορικό σήμα Compaq παρέμεινε σε χρήση από την HP για συστήματα χαμηλότερης ποιότητας μέχρι το 2013, οπότε και αποσύρθηκε.

Blockbuster (1985-2010)

Ο γίγαντας των υπηρεσιών ενοικίασης ταινιών και βιντεοπαιχνιδιών, η Blockbuster Video, ιδρύθηκε το 1985 και είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο εμβληματικά εμπορικά σήματα στον χώρο της ενοικίασης βίντεο.  Στην κορύφωσή της το 2004, η Blockbuster απασχολούσε 84.300 άτομα παγκοσμίως και διέθετε 9.094 καταστήματα. Αδυνατώντας να μεταβεί σε ένα ψηφιακό μοντέλο, η Blockbuster κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το 2010.

Το 2000, η Netflix προσέγγισε την Blockbuster με μια προσφορά για εξαγορά έναντι 50 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Blockbuster, δεν ενδιαφέρθηκε για την προσφορά, επειδή θεωρούσε ότι το Netflix ήταν μια "πολύ μικρή εξειδικευμένη επιχείρηση" σημειώνοντας ζημιές. Τον Ιούλιο του 2017, η Netflix είχε 103,95 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως και έσοδα 8,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Polaroid (1937-2001)

Η Polaroid ιδρύθηκε το 1937 και είναι περισσότερο γνωστή για το στιγμιαίο φιλμ και τις ομώνυμες φωτογραφικές μηχανές. Παρά την πρώιμη επιτυχία της να κατακτήσει μια αγορά που είχε λίγους ανταγωνιστές, η Polaroid δεν μπόρεσε να προβλέψει τον αντίκτυπο που θα είχαν οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές στην επιχείρηση φιλμ της. Πέφτοντας στην παγίδα της επιτυχίας εκμεταλλευόμενη μόνο τις (ιστορικά επιτυχημένες) επιχειρηματικές της δραστηριότητες, η Polaroid παραμέλησε την ανάγκη να εξερευνήσει νέα πεδία και να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της.

Η Polaroid Corporation κηρύχθηκε σε πτώχευση το 2001 και το εμπορικό σήμα και τα περιουσιακά της στοιχεία πωλήθηκαν. Τον Μάιο του 2017, το εμπορικό σήμα και η πνευματική ιδιοκτησία της Polaroid Corporation αποκτήθηκαν από τον μεγαλύτερο μέτοχο της Impossible Project, η οποία είχε αρχικά ξεκινήσει το 2008 με την παραγωγή νέων στιγμιαίων φιλμ για τις φωτογραφικές μηχανές Polaroid Η Impossible Project μετονομάστηκε σε Polaroid Originals τον Σεπτέμβριο του 2017.

Palm

Ένας από τα μεγαλύτερα θύματα της φούσκας των “.com εταιρειών” το 2000, η Palm είχε κάποτε αποτιμηθεί υψηλότερα από τα McDonalds, τη Chevron και τη General Motors.

Η Palm, Inc. ήταν μια αμερικανική εταιρεία που ειδικευόταν στην κατασκευή προσωπικών ψηφιακών βοηθών (PDA) και διαφόρων άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Ήταν ο σχεδιαστής του PalmPilot, του πρώτου PDA που διατέθηκε με επιτυχία στην παγκόσμια αγορά, καθώς και του Treo 600, ενός από τα πρώτα smartphones. Η εταιρεία ήταν επίσης υπεύθυνη για τις πρώτες εκδόσεις του webOS, του πρώτου λειτουργικού συστήματος multitasking για smartphones.

Τον Ιούλιο του 2010, η Palm εξαγοράστηκε από την Hewlett-Packard (HP) και το 2011 ανακοίνωσε μια νέα σειρά προϊόντων webOS. Ωστόσο, μετά από χαμηλές πωλήσεις, ο διευθύνων σύμβουλος της HP Léo Apotheker ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2011 ότι θα τερματίσει την παραγωγή και την υποστήριξη των συσκευών Palm και webOS, σηματοδοτώντας το τέλος της μάρκας Palm μετά από 19 χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 2014, η HP πούλησε το εμπορικό σήμα της Palm σε μια εταιρεία που συνδέεται με την κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών TCL Corporation. Λίγο αργότερα, η TCL επιβεβαίωσε τα σχέδιά της να αναβιώσει το εμπορικό σήμα της Palm σε μελλοντικά smartphones, κάτι που δεν έγινε πραγματικότητα.

Pebble

Ένα από τα πρώτα έξυπνα ρολόγια -αν όχι το πρώτο- ξεκίνησε την πορεία του στην αγορά ανορθόδοξα, συγκεντρώνοντας 10,3 εκατομμύρια δολάρια στο Kickstarter, καθιστώντας το την πιο επιτυχημένη καμπάνια Kickstarter όλων των εποχών εκείνη την εποχή. Ο ιδιοκτήτης του απέρριψε προσφορές για την πώληση της εταιρείας έναντι 740 εκατομμυρίων δολαρίων το 2015, αλλά δυσκολεύτηκε να ανταγωνιστεί ανταγωνιστές όπως το Apple Watch, πουλώντας τελικά την εταιρεία του στην FitBit το 2016 για λιγότερο από 40 εκατομμύρια δολάρια.

Theranos

Η Theranos ήταν μια αμερικανική ιδιωτική εταιρεία που διαφημιζόταν ως μια πρωτοποριακή εταιρεία τεχνολογίας υγείας, υποσχόμενη ψευδώς εξετάσεις αίματος με μία μόνο σταγόνα. Η Theranos ιδρύθηκε το 2003 από την 19χρονη Ελίζαμπεθ Χολμς και συγκέντρωσε περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων και ιδιώτες επενδυτές, με αποτέλεσμα να αποτιμηθεί σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην κορύφωσή της το 2013 και το 2014.