ΕΕ: Πρόστιμο ρεκόρ ύψους 1,2 δισ. ευρώ στη META σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων

11 μήνες πριν
META

Πρόστιμο ρεκόρ ύψους 1,2 δισ. ευρώ (1,3 δισ. δολάρια) από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές καλείται να πληρώσει η META. Ο λόγος είναι η τακτική της META μεταφοράς δεδομένων που ανήκουν σε Ευρωπαίους χρήστες του FACEBOOK, σε servers των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που εμπίπτει στο Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων ανακοίνωσε το πρόστιμο με πρόσφατη απόφασή του. Αναμενόμενα η META δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και του προστίμου.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με την ιδιωτικότητα και την προστασία των δεδομένων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει αυστηρούς κανονισμούς για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της και το πρόστιμο αυτό λειτουργεί ως προειδοποίηση για τις εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς αυτούς.

Η μεταφορά δεδομένων που ανήκουν σε χρήστες της ΕΕ σε servers στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Η ΕΕ ανησυχεί για το επίπεδο προστασίας που παρέχεται στα προσωπικά δεδομένα στις ΗΠΑ, και το πρόστιμο αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η ΕΕ λαμβάνει σοβαρά υπόψη της το ζήτημα αυτό.

Η απόφαση της META να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και του προστίμου δεν αποτελεί έκπληξη. Η εταιρεία είναι πιθανό να υποστηρίξει ότι έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα των χρηστών της στην ΕΕ προστατεύονται, ακόμη και όταν μεταφέρονται σε διακομιστές στις ΗΠΑ. Ωστόσο, μένει να δούμε πόσο επιτυχής θα είναι αυτή η έφεση. 

Το σίγουρο είναι ότι η ιστορία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι πιθανό να προκύψουν περισσότερες πληροφορίες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ βρίσκονται εδώ και καιρό σε συζητήσεις για μια συμφωνία πάνω στο θέμα μεταφοράς δεδομένων Ευρωπαίων χρηστών στις ΗΠΑ, με μια πιθανή συμφωνία να ανακοινώνεται ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Θα έχει επίσης ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση και τι αντίκτυπο θα έχει στη META και σε άλλες εταιρείες που μεταφέρουν δεδομένα που ανήκουν σε χρήστες της ΕΕ σε servers στις ΗΠΑ.

Αν θες πάντως να προστατέψεις τα δεδομένα σου, ένας τρόπος είναι να κλειδώσεις το smartphone σου