FTTH & IoT: Πώς σχετίζονται;

1 έτος πριν
FTTH

Μέσα από τα άρθρα για το fiber to the home (FTTH) στο G Blog, έχουμε αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στη σημασία των δικτύων οπτικής ίνας στην καθημερινότητά μας και το πώς αυτή δεν εξαντλείται μόνο στο γρήγορο internet που απολαμβάνουμε στο σπίτι ή το γραφείο. Ποια είναι η σχέση τους όμως με το Internet of Things (IoT) και πώς θα βοηθήσουν το θρυλικό αυτό κόνσεπτ να γίνει πραγματικότητα;

Αρχικά, αναλογιστείτε πόσες συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, είναι πλέον σε μικρό ή μεγάλο βαθμό “διασυνδεδεμένες” –αυτό που στα Αγγλικά αποκαλείται “connected”. Καφετιέρες, πλυντήρια, κουζίνες, αυτοκίνητα, τηλεοράσεις, ζυγαριές, θερμοστάτες, λάμπες, συναγερμοί, ποδήλατα, θερμόμετρα, σκούπες και τόσες ακόμα που δεν έχει νόημα να αναφέρουμε.

Αν διευρύνετε δε λίγο τη σκέψη σας, θα δείτε ότι το ίδιο συμβαίνει και με μια σειρά υπηρεσιών: συγκοινωνίες σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, υγεία, ασφάλεια, εργασία, κυκλοφορία, εκπαίδευση και τόσες άλλες ακόμα, έχουν δεδομένα που διακινούνται online και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα διατίθενται ελεύθερα και σε τρίτους (βλ. δρομολόγια λεωφορείων, αφίξεις/αναχωρήσεις αεροπλάνων, κίνηση στους δρόμους κλπ).

Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον πάνω από 23 δισ. συνδεδεμένες συσκευές παγκοσμίως σε λειτουργία, με τον αριθμό τους να αυξάνεται σταθερά και να ξεπερνά τα 30 δισ. το 2020 και τα 50 δισ. το 2023 βάσει μελετών. Οι ανάγκες του IoT είναι κατά βάση δύο: ενέργεια και bandwidth κι αν η πρώτη προϋπήρχε (π.χ. κάθε απλή καφετιέρα δίνει τη θέση της σε μία διασυνδεδεμένη), για το δεύτερο χρειάζεται δουλειά.

Οι δικτυακές υποδομές παγκοσμίως, υποδομές που στήθηκαν κατά βάση τον προηγούμενο αιώνα, δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν τις ανάγκες της εποχής του IoT. Σκεφτείτε πόσες συσκευές που χρειάζονταν internet υπήρχαν σε ένα μέσο σπίτι στο τέλος της δεκαετίας του ’90 (ένας υπολογιστής) και πόσες υπάρχουν σήμερα, δεκαοκτώ χρόνια αργότερα (ένας με δύο υπολογιστές, μία με δύο τηλεοράσεις, δύο με τέσσερα smartphones, ένα με δύο tablets, smartwatch και ποιος ξέρει τι άλλο).

Το ίδιο συμβαίνει και με τις υπηρεσίες που προαναφέραμε. Δύο δεκαετίες πριν, τα δεδομένα για την κίνηση στους δρόμους μεταδίδονταν μέσω ασυρμάτου κι αυτό κατά προσέγγιση. Πληροφορίες για την άφιξη και την αναχώρηση αεροπλάνων, τρένων και λεωφορείων δεν υπήρχαν επ’ ουδενί, η έννοια της εξοικονόμησης ενέργειας σε επίπεδο κοινότητας ήταν ακόμα άγνωστη ενώ η λέξη “διασυνδεδεμένος” παρέπεμπε σε απόδοση διαλόγων sci-fi ταινίας.

Στο fiber θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Το Industry 4.0 όπως χαρακτηριστικά αποτελείται, θα εξαρτάται και θα πλεονεκτεί σε μεγάλο βαθμό από τα δεδομένα που θα είναι σε θέση να διαχειριστεί. Μηχανές που θα βελτιστοποιούν τον ρυθμό παραγωγής τους, που θα ελέγχουν την κατάστασή τους προλαμβάνοντας τυχόν βλάβες, που θα μειώνουν το κόστος ανά προϊόν και παράλληλα θα διευκολύνουν σημαντικά τον –απομακρυσμένο- έλεγχό τους, θα δημιουργήσουν μια νέα πραγματικότητα και στον επιχειρηματικό κλάδο.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς απ’ όλα τα παραπάνω, αν υπάρχει κάτι που απαιτείται για την υλοποίησή τους, είναι το bandwidth. Χρειάζονται, με λίγα λόγια, οι κατάλληλες υποδομές που θα επιτρέψουν σε όλον αυτόν τον όγκο πληροφοριών να μεταφερθεί –όπου χρειάζεται- με επιτυχία. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα του fiber –θεωρώντας δεδομένο πως η ενέργεια για όλες αυτές τις συσκευές και η επεξεργαστική ισχύς για την επεξεργασία των δεδομένων τους, είτε υπάρχουν, είτε είναι εφικτό να βρεθούν.

Πέραν βέβαια του bandwidth, σημαντικός παράγων είναι και η αξιοπιστία του δικτύου. Για φανταστείτε τι θα συμβεί σε μια κοινότητα “θεμελιωμένη” επάνω στο fiber, αν ξαφνικά για τον οποιοδήποτε λόγο, το δίκτυο σταματήσει, έστω και στιγμιαία να αποκρίνεται. Το fiber είναι ιδανικό ως προς αυτό, διότι δεν επηρεάζεται από κανέναν εξωγενή παράγοντα, είναι ταχύτερο και ασφαλέστερο από το Wi-Fi και έχει εξαιρετικές επιδόσεις με ελάχιστες απώλειες.

Το fiber έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τον κόσμο μας, όπως ακριβώς έκανε πριν μερικές δεκαετίες –και ακόμα συνεχίζει να κάνει- το internet. Οι προοπτικές που ανοίγονται με τη χρήση του είναι εντυπωσιακές και επηρεάζουν με κάθε τρόπο την καθημερινότητά μας, άμεσα και έμμεσα. Παρ’ όλο που αυτή τη στιγμή το fiber είναι κάτι νέο, ξεχωριστό και συναρπαστικό, θα έρθει η στιγμή που θα πάψει να είναι όλα αυτά και θα θεωρείται ως κάτι δεδομένο, κάτι “εκ των ων ουκ άνευ”. Ελπίδα όλων μας, είναι εκείνη τη στιγμή να έχει συμβάλλει στο να έχει γίνει ο κόσμος μας ένα “κλικ” καλύτερος απ’ ότι είναι τώρα…