Full HD streaming με καλύτερη εικόνα θα προσφέρει το YouTube στους Premium συνδρομητές του

1 έτος πριν
YouTube Premium

Το YouTube επιβεβαίωσε ότι πειραματίζεται με μια επιλογή υψηλότερης ποιότητας 1080p για τους συνδρομητές Premium, αφού ορισμένοι χρήστες του Reddit παρατήρησαν μια νέα επιλογή "1080p Premium" στο μενού ρυθμίσεων ποιότητας ενός βίντεο. Η επιλογή είναι προς το παρόν διαθέσιμη σε "μια μικρή ομάδα συνδρομητών YouTube Premium", σύμφωνα με τον Paul Pennington, εκπρόσωπο της εταιρείας.

«Το 1080p Premium είναι μια βελτιωμένη έκδοση bitrate της 1080p ανάλυσης, η οποία παρέχει περισσότερες πληροφορίες ανά pixel (εικονοστοιχείο) που έχει ως αποτέλεσμα μια εμπειρία προβολής υψηλότερης ποιότητας», δήλωσε ο Pennington, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν αλλαγές στις υπάρχουσες επιλογές ποιότητας για την ανάλυση 1080p (HD) στο YouTube». Υπήρξαν ανησυχίες ότι το YouTube υποβαθμίζει την τυπική λειτουργία 1080p για να κάνει την έκδοση Premium πιο ελκυστική, όμως η δήλωση κάνει ξεκάθαρο ότι η εταιρεία δεν έχει προχωρήσει σε καμία αλλαγή.

Ενώ το 1080p περιγράφει την ανάλυση ενός βίντεο ή τον αριθμό των εικονοστοιχείων που συνθέτουν την εικόνα, υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στη συνολική ποιότητα του βίντεο. Το bitrate και το βάθος χρώματος είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες και μπορούν να δώσουν ακόμη και σε ένα καλό βίντεο 1080p καλύτερη εικόνα από ένα κακό 4K υλικό. Το bitrate χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει πόσα δεδομένα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ανά δευτερόλεπτο σε ένα βίντεο.

Για παράδειγμα, ένα Blu-ray 1080p μπορεί να δώσει το πολύ 40 Mbps, το οποίο παρέχει μια αρκετά καθαρή εικόνα. Την ίδια στιγμή, το τυπικό 1080p bitrate του YouTube κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10 Mbps και μπορεί να είναι αισθητά πιο “θορυβώδες” από τα Blu-ray ή τις αρχικές εξαγωγές. Εξαρτάται επίσης από την κωδικοποίηση με τη χρήση της οποίας συμπιέζεται το βίντεο, καθώς ορισμένες τεχνολογίες είναι πιο αποδοτικές από άλλες και μπορούν να παράγουν καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερα δεδομένα. Επίσης, το bitrate δεν είναι εντελώς ξεχωριστό από την ανάλυση. Το πόσα pixel υπάρχουν σε ένα βίντεο θα παίξει ρόλο στο πόσα δεδομένα χρειάζεσαι για να το μεταδώσεις με αποδεκτή ποιότητα.

Για την ώρα το YouTube δεν έχει αναφέρει πότε η συγκεκριμένη επιλογή θα εμφανιστεί στους Premium χρήστες του παγκοσμίως.