Γιατί το iOS 17.4 αλλάζει σημαντικά το iPhone για τους Ευρωπαίους χρήστες

1 μήνας πριν
iOS 17.4 in iphone

Η πολυαναμενόμενη ενημέρωση iOS 17.4 από την APPLE έφτασε, φέρνοντας μαζί της μια πληθώρα νέων λειτουργιών και τροποποιήσεων, ειδικά για τους Ευρωπαίους χρήστες iPhone. Η ενημέρωση περιλαμβάνει από νέα emoji και ένα αναβαθμισμένο πρωτόκολλο ασφαλείας για το iMessage, μέχρι σημαντικές αλλαγές στο App Store και τις ανέπαφες πληρωμές.

Οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές είναι αποτέλεσμα της συμμόρφωσης της APPLE με τον νέο Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) της ΕΕ. Ο DMA στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου ψηφιακού οικοσυστήματος, περιορίζοντας τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες έναντι των μικρότερων επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που φέρνει το iOS 17.4 είναι η δυνατότητα των προγραμματιστών τρίτων εφαρμογών στην ΕΕ να παρέχουν εναλλακτικά app stores και λήψεις εφαρμογών εκτός του επίσημου App Store της APPLE. Ωστόσο, για να επωφεληθούν από αυτή τη δυνατότητα, οι προγραμματιστές θα πρέπει να υποβληθούν σε μια διαδικασία έγκρισης από την APPLE και να καταβάλουν ένα "Τέλος Βασικής Τεχνολογίας" ύψους 50 λεπτών του ευρώ ανά εγκατάσταση, όταν μια εφαρμογή ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο λήψεις ετησίως.

Παρά τη διαδικασία έγκρισης, αναμένεται σύντομα η εμφάνιση εναλλακτικών app marketplaces. Η Mobivention σχεδιάζει να λανσάρει ένα app marketplace με επίκεντρο τις επιχειρήσεις στις 7 Μαρτίου, ενώ η EPIC Games έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα φέρει το EPIC Game Store στο iOS εντός του έτους αν και αντιμετωπίζει νέα προβλήματα με την APPLE η οποία της έχει απενεργοποιήσει το developer account, και με την Ε.Ε να καραδοκεί.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή είναι η εισαγωγή νέων APIs από την APPLE, τα οποία επιτρέπουν σε τρίτους να χρησιμοποιήσουν το NFC chip του iPhone για υπηρεσίες ανέπαφων πληρωμών, πέρα από το APPLE Pay και το APPLE Wallet, στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Το iOS 17.4 φέρνει επίσης τη δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών browser engines, πέρα από το webkit της APPLE. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην αγορά των mobile browsers, με τη Microsoft και τη Google να ετοιμάζονται να λανσάρουν νέες εκδόσεις των Edge και Chrome που βασίζονται στη μηχανή Chromium.

Παρά τις πολυάριθμες αλλαγές, το iOS 17.4 δεν περιλαμβάνει την υποστήριξη για RCS μηνύματα στο iMessage, κάτι που η APPLE είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος. Αυτή η λειτουργία αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της με το iOS 18 το φθινόπωρο. Επιπλέον, η APPLE αποφάσισε να μην προχωρήσει στην κατάργηση της υποστήριξης για Progressive Web Apps (PWA), μετά από αντιδράσεις τόσο από τους καταναλωτές όσο και από την ΕΕ.