Σαρωτικές αλλαγές φέρνει η APPLE στο iPhone και τον τρόπο download εφαρμογών

2 μήνες πριν
ios, safari and appstore logos

Η APPLE ανακοίνωσε μια σειρά σημαντικών αλλαγών στο οικοσύστημα του iOS, σε απάντηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό στον ψηφιακό τομέα. Οι αλλαγές αυτές, οι οποίες τίθενται σε ισχύ από τον Μάρτιο, θα επιτρέψουν για πρώτη φορά στην ιστορία του iPhone εναλλακτικά app stores από τρίτους, καθώς και εναλλακτικά συστήματα πληρωμών εκτός της APPLE.

Οι χρήστες στην ΕΕ θα μπορούν πλέον να κατεβάσουν third-party app stores, τα οποία θα πρέπει όμως να εγκριθούν από την ίδια την APPLE, με τους ενδιαφερόμενους να καταβάλλουν εγγύηση στην εταιρεία ένα τεράστιο ποσό. Μέσα από αυτά τα app stores, θα αποκτήσουν πρόσβαση ακόμα και σε εφαρμογές που παραβιάζουν τους αυστηρούς κανόνες του App Store, ίσως η σημαντικότερη αλλαγή στο ηλεκτρονικό κατάστημα της APPLE από το 2008 όταν και έκανε την εμφάνισή του.

Επιπλέον, οι προγραμματιστές θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν δικά τους συστήματα πληρωμών αντί για το APPLE Pay, αποφεύγοντας την καθιερωμένη προμήθεια 30% στις συναλλαγές.Βέβαια, η APPLE θα συνεχίζει να εισπράττει μειωμένη προμήθεια 17% για ψηφιακές αγορές μέσα σε iOS εφαρμογές, ακόμα και από συστήματα πληρωμών πέρα από το δικό της, ενέργεια που έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις ειδικά από την EPIC Games και το SPOTIFY.

Ακόμα, το iOS γίνεται περισσότερο ανοιχτό, επιτρέποντας εναλλακτικές browser engines εκτός του Webkit του Safari, καθώς και συνδρομητικές gaming υπηρεσίες όπως το Xbox Cloud, φέρνοντάς το πιο κοντά στη λογική του Android. 

H APPLE υποχρεώνεται στις αλλαγές βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη ρύθμιση των ψηφιακών αγορών (DMA) και τον περιορισμό αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών τεχνολογικών γιγάντων. 

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι κατά πόσο οι αλλαγές ικανοποιούν την ΕE, κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για την EPIC που τις χαρακτήρισε «σκουπίδια» ενώ το SPOTIFY κατηγόρησε την APPLE ότι προχωρά σε εκβιασμό των developers. Η ίδια η APPLE πιστεύει πως οι περισσότεροι χρήστες iPhone θα προτιμήσουν να παραμείνουν στις εσωτερικές επιλογές του οικοσυστήματός της. 

Το επόμενο διάστημα, με την κυκλοφορία του iOS 17.4 που αναμένεται στις αρχές Μαρτίου, θα δούμε στην πράξη την αποδοχή τρίτων καταστημάτων και συστημάτων πληρωμών στο iOS, σε μια εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα για εκατομμύρια καταναλωτές και προγραμματιστές.