iOS 17.4: μέσα στον Μάρτιο με sideloading και app stores τρίτων στο iPhone

2 μήνες πριν
iOS-safari-maps logo

Η APPLE προέβη σε σημαντικές ανακοινώσεις, γνωστοποιώντας αλλαγές στους κανόνες διανομής και διαθεσιμότητας εφαρμογών στο iOS εντός της ΕΕ, δίνοντας έμφαση στο άνοιγμα της πλατφόρμας σε τρίτα app stores, εναλλακτικά συστήματα πληρωμών, καθώς και άλλες πολύ σημαντικές αλλαγές. Οι αλλαγές αποσκοπούν στη συμμόρφωση της APPLE με την επικείμενη Πράξη Ψηφιακών Αγορών (DMA) της Ε.Ε.

Ειδικότερα, οι χρήστες iPhone στην ΕΕ θα μπορούν να κατεβάζουν εγκεκριμένες τρίτες εφαρμογές τύπου marketplace, δίνοντας ρητή συγκατάθεση για απευθείας εγκατάσταση εφαρμογών στις συσκευές τους, παρακάμπτοντας δηλαδή περιορισμούς και απαιτήσεις του App Store. Μάλιστα, δύνανται να ορίσουν μια τρίτη αγορά ως προεπιλεγμένη στη συσκευή τους, αν και όλα τα stores πρέπει να αξιολογούνται και να εγκρίνονται από την APPLE. Ένα κλασσικό σενάριο που θα γίνει σύντομα πραγματικότητα είναι αυτό ενός Xbox Store, όπου ο χρήστης θα μπορεί μέσω αυτού να κατεβάσει παιχνίδια που επιθυμεί, χωρίς να ανοίξει καθόλου το App Store. 

Οι προγραμματιστές στην ΕΕ μπορούν ανεπιφύλακτα να υιοθετήσουν ανεξάρτητα συστήματα πληρωμών και εγγραφών εντός των εφαρμογών τους, αποφεύγοντας τις προηγούμενα υποχρεωτικές προμήθειες προς την APPLE. Ωστόσο, διατηρούν την επιλογή να παραμείνουν στο σύστημα πληρωμών της APPLE και τη διανομή του App Store, εφόσον καταβάλλουν τη γνωστή υψηλή προμήθεια. 

Πέραν τούτων, αναμένονται αντίστοιχες αλλαγές στη διάθεση εναλλακτικών rendering engines των browsers στο iOS, οι οποίες δύνανται πλέον να παρακάμπτουν τον περιορισμό χρήσης αποκλειστικά του WebKit. Παρομοίως, επιτρέπεται παγκοσμίως η διάθεση εφαρμογών για game streaming υπηρεσιών όπως το Xbox Cloud Gaming και το Nvidia GeForce Now.  

Είναι πιθανό οι παραπάνω τροποποιήσεις να ικανοποιήσουν μακροχρόνιους επικριτές της APPLE όπως το Spotify, δεδομένου ότι η ΕΕ επέβαλλε τη λήψη παρόμοιων μέτρων βάσει των αρχών περί ελεύθερου ανταγωνισμού και προστασίας καταναλωτών. Παράλληλα, η APPLE διατηρεί κάποιο βαθμό ελέγχου μέσω επικύρωσης εφαρμογών και νέων προμηθειών στο App Store. 

Σε δήλωσή του, ο Phil Schiller της APPLE κατέστησε σαφές ότι η εταιρεία εξακολουθεί να πιστεύει ότι ορισμένες από αυτές τις αλλαγές, όπως το άνοιγμα του App Store, θα αποτελέσει κίνδυνο για τους χρήστες. "Οι αλλαγές που ανακοινώνουμε σήμερα συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του Digital Markets Act στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην προστασία των χρηστών της ΕΕ από τις αναπόφευκτες αυξημένες απειλές για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια που φέρνει αυτός ο κανονισμός", δήλωσε.

Κατά γενική ομολογία, οι αλλαγές αυτές σε συνδυασμό με το "άνοιγμα" του NFC σε τρίτους, αναμένεται να ωφελήσουν προγραμματιστές και χρήστες στην Ευρώπη, επιτρέποντας μεγαλύτερη ευελιξία στη διανομή και πληρωμές εντός εφαρμογών. Ωστόσο, μόνον ο χρόνος θα δείξει εάν οι καταναλωτές στην ΕΕ θα μεταβούν ενεργά σε εναλλακτικές υπηρεσίες πέραν του οικοσυστήματος της APPLE.