Και ξαφνικά μέσα σε λίγα χρόνια, όλη η Silicon Valley μοιάζει να έχει πέσει με τα μούτρα στην επαυξημένη και την εικονική πραγματικότητα ή AR και VR αντίστοιχα (από τα augmented και virtual reality). Ο Mark Zuckerberg έκανε ξεκάθαρες τις προθέσεις του μετονομάζοντας την εταιρεία του σε Meta και εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του για το περίφημο metaverse. Η δε Microsoft έχει μπει εδώ και χρόνια στο παιχνίδι με τα HoloLens -και εσχάτως τα HoloLens 2. Ποια μένει; Μα φυσικά η Google η οποία πάντως απ’ ό,τι διαβάζουμε δεν έχει κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια.
Όπως προέκυψε από διαρροή λοιπόν, η Google αναπτύσσει υπό άκρα μυστικότητα το δικό της AR headset -και όταν λέμε «υπό άκρα μυστικότητα» το εννοούμε, αφού η ομάδα που εργάζεται σε αυτό δεν ξεπερνά τα 300 άτομα ενώ βρίσκεται τοποθετημένη σε κτήριο που απαιτεί ειδική άδεια εισόδου. Επικεφαλής του γκρουπ είναι ο Clay Bavor, VP του τμήματος Virtual & Augmented Reality της εταιρείας ο οποίος μάλιστα αναφέρεται απ’ ευθείας στον CEO της τελευταίας, Sundar Pinchai.
Το Project Iris, όπως είναι η προσωρινή εσωτερική ονομασία του AR headset της Google, έρχεται να διαδεχθεί το Google Glass, τα γυαλιά που σίγουρα στο Μένλο Παρκ θα θέλουν να ξεχάσουν. Το πιο πρόσφατο πρωτότυπο είναι εξοπλισμένο με κάμερες που κοιτούν προς τα εμπρός ενώ η επεξεργασία της εικόνας τους γίνεται μέσω ενός ειδικά κατασκευασμένου -από την ίδια τη Google- επεξεργαστή. Το όλο κόνσεπτ θυμίζει Snap και Magic Leap, αν και το AR headset της Google υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να είναι συνδεδεμένο ασύρματα στο internet προκειμένου να εκμεταλλεύεται τα data centers της εταιρείας για ακόμα μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ.
Αν ισχύει κάτι τέτοιο θα απαιτεί φυσικά είτε Wi-Fi, είτε 4G LTE/5G συνδεσιμότητα. Αυτό που ξέρουμε πάντως είναι πως πρόθεση της εταιρείας είναι να λειτουργεί χωρίς εξωτερική τροφοδοσία ενώ ενδεχομένως να αναπτυχθεί και το δικό του λογισμικό -για την ώρα χρησιμοποιείται μία λάιτ έκδοση του Android. Πλάνα για το λανσάρισμα του Iris δεν υπάρχουν. Κάτι ακούγεται για 2024 αλλά δεδομένου του ότι δεν έχει κυκλοφορήσει το παραμικρό, το πιθανότερο είναι πως πάμε για ένα-δυο χρόνια αργότερα -και βλέπουμε.