Hackers έκλεψαν τον πηγαίο κώδικα των συσκευών Galaxy!

2 έτη πριν
samsung galaxy

Και ξαφνικά, πρόβλημα από το πουθενά στη Samsung! Όπως επιβεβαίωσε η κορεατική εταιρεία με επίσημη τοποθέτησή της, hackers απέκτησαν πρόσβαση και έκλεψαν τον πηγαίο κώδικα των συσκευών Galaxy αλλά και έγγραφα που προορίζονταν για εσωτερική χρήση. Την ευθύνη μάλιστα ανέλαβε η ομάδα Lapsus$ η οποία είχε γίνει γνωστή πριν λίγο καιρό για παρόμοια κλοπή δεδομένων από την NVIDIA -με την τελευταία μάλιστα να πέφτει και θύμα εκβιασμού.

Τα νέα είχαν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά προ λίγων ημερών, όταν μέλη από την ομάδα hackers ανέβασαν στο διαδίκτυο screenshots από τα «λάφυρά» τους. Σε αυτά περιλαμβάνονταν περί τα 200 GB αρχείων και δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του πηγαίου κώδικα, βάσει του οποίου η Samsung ρυθμίζει τον βιομετρικό έλεγχο χρήστη στα προϊόντα Galaxy (και κατ’ επέκταση το ξεκλείδωμα των συσκευών). Η δε Samsung αρκέστηκε απλώς να επιβεβαιώσει ότι δεν διέρρευσαν δεδομένα χρηστών ή υπαλλήλων της, χωρίς να αρνηθεί τίποτε άλλο.

Η ανακοίνωσή της ήταν λιτή και ουδόλως διαφωτιστική: «Συνέβη ένα περιστατικό παραβίασης ασφαλείας που αφορούσε ορισμένα εσωτερικά εταιρικά δεδομένα. Κατόπιν μίας πρώτης ανάλυσής μας, η διαρροή σχετίζεται με τμήμα του πηγαίου κώδικα βάσει του οποίου λειτουργούν οι συσκευές Galaxy, αλλά δεν περιλαμβάνει τα προσωπικά δεδομένα πελατών ή υπαλλήλων μας. Έχουμε ήδη προχωρήσει στην υιοθέτηση μέτρων προκειμένου να αποτρέψουμε παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους πελάτες μας χωρίς κανένα πρόβλημα».

Θυμίζουμε ότι στην NVIDIA δεν είχαν σταθεί και τόσο τυχεροί αφού η Lapsus$ τους είχε απειλήσει πως θα δημοσιοποιούσε τα δεδομένα που είχε υποκλέψει σε περίπτωση που δεν αφαιρούσαν τους περιοριστές εξόρυξης κρυπτονομισμάτων από τις κάρτες γραφικών τους, δεν έκαναν τους drivers τους open source και δεν πλήρωναν και ένα σεβαστό ποσό. Το γκρουπ ξεκίνησε μάλιστα να μοιράζεται κάποια πρώτα στοιχεία προσπαθώντας να πιέσει περαιτέρω τους ανθρώπους της NVIDIA, όμως για την ώρα η κατάληξη της υπόθεσης παραμένει άγνωστη αφού καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει προχωρήσει σε κάποια ενημέρωση.