Η APPLE και η GOOGLE ορίζουν κοινά πρότυπα για να σταματήσουν την κακόβουλη χρήση των trackers

11 μήνες πριν
AirTag

Η APPLE και η GOOGLE συμφώνησαν σε ένα σύνολο προτύπων για προϊόντα τύπου AirTag για να εμποδίσουν την αποτελεσματικότητα της παρακολούθησης με Bluetooth ανιχνευτές ή αλλιώς, trackers. Οι προτεινόμενες προδιαγραφές των συσκευών θα επιτρέπουν αυτόματες ειδοποιήσεις τόσο σε συσκευές iOS όσο και σε συσκευές Android. Οι εταιρείες ανακοίνωσαν ότι προτείνουν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές σε ολόκληρη τη βιομηχανία για να περιορίσουν την κακόβουλη χρήση των Bluetooth trackers. Οι προτεινόμενες καθολικές ρυθμίσεις θα καθιστούσαν τις συσκευές Bluetooth ανιχνεύσιμες τόσο από τις συσκευές APPLE iOS όσο και από Android smartphones.

Άλλοι κατασκευαστές παρόμοιων tracker, συμπεριλαμβανομένων των SAMSUNG, Tile, Chipolo, eufy Security και Pebblebee, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στα σχέδια των δύο εταιρειών. Ωστόσο, ορισμένοι από τους πιο δημοφιλείς trackers έχουν δυνατότητα ηχητικού σήματος, ενώ υπάρχουν εκατομμύρια παλιοί trackers που χρησιμοποιούνται σήμερα και δεν μπορούν να λάβουν καμία ενημέρωση μέσω λογισμικού προκειμένου να υποστηρίξουν τις νέες λειτουργίες. Πέρα από αυτούς τους λίγους μεγάλους κατασκευαστές συσκευών εντοπισμού, υπάρχουν και μερικές άλλες μικρότερες εταιρείες που ασχολούνται επίσης με την κατασκευή συσκευών εντοπισμού που μοιάζουν με AirTag.

Σύμφωνα με το προσχέδιο προδιαγραφών που κυκλοφόρησαν οι τεχνολογικοί γίγαντες, κάθε συσκευή που διαθέτει κατάσταση με δυνατότητα εντοπισμού θέσης πρέπει να διαθέτει σήμα Bluetooth χαμηλής ενέργειας, το οποίο να είναι αναγνωρίσιμο τόσο από συσκευές iOS όσο και από συσκευές Android. Το σταθερό αυτό σήμα θα αποκρύπτει την ταυτότητα της συσκευής, αλλά θα επιτρέπει μη κρυπτογραφημένες συνδέσεις με το αξεσουάρ για μη ιδιοκτήτες. Επιπλέον, οι trackers πρέπει να μεταβαίνουν από μια κατάσταση κοντά στον ιδιοκτήτη σε μια ξεχωριστή κατάσταση εάν η συσκευή δεν βρίσκεται πλέον κοντά στον ιδιοκτήτη μετά από 30 λεπτά.

Ορισμένοι υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής έχουν ήδη επαινέσει την κίνηση των APPLE και GOOGLE. Ωστόσο, άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο έχουν ήδη τα δικά τους μέσα για την πάταξη της παρακολούθησης. Εταιρείες όπως η APPLE και η Tile έχουν ήδη περάσει από αυτό το στάδιο με ισχυρισμούς ότι επιτρέπουν μια νέα μορφή διαδικτυακής παρακολούθησης.

Εσύ ξέρεις τι σου προσφέρει ένα tag; Δες 7 διαφορετικά σενάρια για να το χρησιμοποιείς έξυπνα!