Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται νέους κανόνες που θα απαιτούν από τους κατασκευαστές smartphone να κάνουν τη διαδικασία αλλαγής της μπαταρίας των smartphone τους, πιο εύκολη για τον τελικό χρήστη. Στόχος είναι να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα, να παραταθεί η διάρκεια ζωής των συσκευών και να αποκτήσουν πρόσθετες επιλογές οι καταναλωτές. Ωστόσο, υπάρχουν δύο διαφορετικές νομοθετικές πράξεις που καλύπτουν αυτό το ζήτημα και έχουν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα και λεπτομέρειες.
Η πρώτη είναι ο κανονισμός για τις μπαταρίες, ο οποίος ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτόν τον μήνα. Καλύπτει όλα τα προϊόντα με φορητές μπαταρίες και όχι μόνο τα smartphones και τα tablets. Επίσης, δεν επιτρέπει στους κατασκευαστές να αποφεύγουν να κάνουν τις μπαταρίες των προϊόντων τους αντικαταστάσιμες, αν μπορούν να τις κάνουν αντ' αυτού μακράς διάρκειας. Ο κανονισμός για τις μπαταρίες αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2027.
Ο δεύτερος είναι ο κανονισμός για τον οικολογικό σχεδιασμό, ο οποίος εξακολουθεί να εξετάζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Επικεντρώνεται ειδικά στα smartphones και τα tablets και επιτρέπει στους κατασκευαστές να μην κάνουν τις μπαταρίες τους αντικαταστάσιμες, εάν μπορούν να πληρούν ορισμένες απαιτήσεις μακροζωίας και ανθεκτικότητας στο νερό. Ο κανονισμός οικολογικού σχεδιασμού αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2025.
Και οι δύο κανονισμοί ορίζουν τις αντικαταστάσιμες μπαταρίες ως εκείνες που μπορούν να αφαιρεθούν “χωρίς εργαλείο, με εργαλείο ή σύνολο εργαλείων που παρέχονται με το προϊόν ή το ανταλλακτικό ή με βασικά εργαλεία”. Απαιτούν επίσης τα ανταλλακτικά να είναι διαθέσιμα για διάστημα έως και επτά έτη μετά την κυκλοφορία του smartphone αλλά και η διαδικασία αντικατάστασης να πραγματοποιείται από μη ειδικούς.
Όσοι υποστηρίζουν το δικαίωμα αλλαγής μπαταρίας από τον καθένα για τη φορητή του συσκευή, θεωρούν τους νέους κανόνες ένα θετικό βήμα, σαν κάτι που θα ωφελήσει τόσο το περιβάλλον όσο και την οικονομία. Θα αποτελέσουν επίσης πρόκληση για τους κατασκευαστές smartphone, οι οποίοι εδώ και χρόνια σφραγίζουν τις μπαταρίες μέσα στις συσκευές τους, καθιστώντας την αντικατάστασή τους πιο δύσκολη και ακριβή. Οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να επαναφέρουν την εποχή των εύκολα αντικαταστάσιμων μπαταριών τηλεφώνων από τον ίδιο τον χρήστη, την οποία πολλοί καταναλωτές προτιμούν από την αγορά νέων συσκευών.