Η GOOGLE μετονομάζει το AI Chatbot της από Bard σε Gemini

2 μήνες πριν
Gemini

Η GOOGLE προχώρησε στην ενοποίηση όλων των υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει υπό την ενιαία ονομασία Gemini. Το νέο brand αντικαθιστά τις ονομασίες chatbot Bard και Duet AI που χρησιμοποιούνταν ως τώρα για τις υπηρεσίες της.  Η κίνηση αυτή τονίζει τη στρατηγική σημασία του Gemini για το μέλλον της εταιρείας στην τεχνητή νοημοσύνη.

Παρουσιάστηκε και πρώτη έκδοση του Gemini Ultra, της ισχυρότερης έκδοσης του γλωσσικού μοντέλου της GOOGLE, διαθέσιμη αρχικά στις ΗΠΑ. Οι χρήστες θα έρθουν σε πρώτη επαφή με τις λειτουργίες του Gemini κυρίως μέσω εφαρμογών για κινητά. Η πρόσφατη Android εφαρμογή για το Gemini δίνει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τον GOOGLE Assistant ως προεπιλεγμένος ψηφιακός βοηθός.

Το γεγονός πως το Gemini τίθεται στο επίκεντρο δείχνει τη σημασία που δίνει η GOOGLE σε αυτή την προσπάθεια τεχνητής νοημοσύνης. Επιδιώκει να ανταγωνιστεί την OpenAI και άλλες εταιρείες που κυριαρχούν στο χώρο, τόσο σε καταναλωτικές εφαρμογές όσο και σε λύσεις για προγραμματιστές.

H βασική έκδοση Gemini Pro θα παραμείνει δωρεάν για το ευρύ κοινό. Η έκδοση Gemini Ultra θα απαιτεί συνδρομή 20$/μήνα, τοποθετώντας το ανταγωνιστικά στην αγορά έναντι υπηρεσιών όπως το ChatGPT.  Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η εταιρεία προσθέτει τις υπηρεσίες AI στα υπάρχοντα πακέτα GOOGLE One τα οποία δίνουν παράλληλα στους συνδρομητές αρκετά GB για χρήση σε υπηρεσίες όπως Gmail, Google Photos κ.α.

Σε πρόσφατες δοκιμές από το περιοδικό The Verge, το πρωτότυπο chatbot Bard της GOOGLE σημείωσε θετικά αποτελέσματα βασισμένο στο Gemini. Τώρα, η εταιρεία οφείλει να επιδείξει ότι μπορεί να παρακολουθήσει το σφιχτό ανταγωνισμό που επικρατεί στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Παλιότερες προσπάθειες της, όπως το GOOGLE Plus, αποδείχτηκαν αποτυχημένες παρά τις μεγάλες επενδύσεις.  

Ωστόσο αυτή τη φορά το Gemini φαίνεται να λαμβάνει ιδιαίτερα σημαντική θέση στη στρατηγική της GOOGLE στην τεχνητή νοημοσύνη. Και η απόδοσή του ίσως να κρίνει ακόμα και το μέλλον της ίδιας της εταιρείας στον τομέα αυτό. Πλέον, το Gemini καθίσταται το όχημα πάνω στο οποίο θα "ποντάρει" σημαντικά η GOOGLE στη διεκδίκηση ηγετικού ρόλου στην ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης.