Η Ινδία δημιουργεί το δικό της κρατικό κρυπτονόμισμα

2 έτη πριν
Bitcoins

Μετά την Κίνα και η Ινδία στράφηκε κατά των κρυπτονομισμάτων καθιστώντας παράνομες τις συναλλαγές με χρήση αυτών. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, αναφέρει πως απαγορεύονται ρητά όλα τα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα στη χώρα, αφήνοντας μόνο ένα μικρό «παραθυράκι» για ενέργειες που θα προωθούν την τεχνολογία στην οποία βασίζονται αυτά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Η κίνηση αυτή γίνεται «για τη δημιουργία ενός πλαισίου πάνω στο οποίο θα αναπτυχθεί το επίσημο ψηφιακό νόμισμα από την Κρατική Τράπεζα της Ινδίας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο ινδικό Κοινοβούλιο ωστόσο φαίνεται να αγνοεί τον αποκεντρωμένο χαρακτήρα των κρυπτονομισμάτων, οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιο είναι το ευρύτερο πλάνο κυβέρνησης και τραπεζών.

Ο Ινδός Πρωθυπουργός Narendra Modi, σε ομιλία του πριν από λίγες μέρες τάχθηκε κατά των κρυπτονομισμάτων, υποστηρίζοντας πως «κακομαθαίνουν τους νέους». Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της Κρατικής Τράπεζας της χώρας, σύμφωνα με την οποία τα κρυπτονομίσματα «συνιστούν σοβαρή απειλή για τη μακροοικονομία και την οικονομική σταθερότητα».

Στον απόηχο των εξελίξεων αυτό, το Bitcoin σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 2,7% ενώ σημαντικότερες ήταν οι απώλειες του συνδεδεμένου με το δολάριο Tether (USDT) που έχασε το 25% της αξίας του φτάνοντας στις 60 ρουπίες (0,71€) την Τετάρτη.