Η MICROSOFT θα αποκαλύψει νέας γενιάς φορητούς υπολογιστές Surface Pro και Surface Laptop στις 21 Μαρτίου

1 μήνας πριν
Surface Pro & Surface Laptop 2024

Η ανακοίνωση των νέων φορητών υπολογιστών Surface σηματοδοτεί ουσιαστικά την κυκλοφορία του πρώτου κύματος των AI PCs όπως τα ονομάζει η ίδια -και η Intel- προτού αποκαλυφθούν τα επόμενης γενιάς χαρακτηριστικά ΑΙ των Windows 11 αργότερα μέσα στη χρονιά.

Τα νέα έρχονται από την αξιόπιστη για τις πηγές της ιστοσελίδα Windows Central, η οποία αναφέρει σε άρθρο της ότι τα νέα Surface Pro 10 και Surface Laptop 6 αναμένεται να αποκαλυφθούν στις 21 Μαρτίου 2024. Οι δύο φορητοί υπολογιστές αναμένεται να διαθέτουν στο εσωτερικό τους νέους επεξεργαστές Core Ultra (Meteor Lake) και Snapdragon X Elite των Intel και Qualcomm αντίστοιχα που όπως είναι γνωστό φέρουν NPUs ή μονάδες νευρωνικής επεξεργασίας που ενισχύουν την απόδοση AI.

Το Windows Central αναφέρει ότι οι νέοι αυτοί επεξεργαστές θα προσφέρουν στους νέους φορητούς υπολογιστές Surface «τεράστια οφέλη στην απόδοση και στην ενεργειακή αποδοτικότητα» σε σύγκριση με τα προηγούμενης γενιάς Surface Pro και Surface Laptop. Και οι δύο συσκευές επίσης αναμένεται να επιτυγχάνουν «πραγματική ολοήμερη ζωή μπαταρίας καθώς και υψηλής απόδοσης δυνατότητες» ενώ θα διαθέτουν νέες οθόνες, υψηλότερης ταχύτητας θύρες κ.ά.

Το νέο Surface Pro 10 αναμένεται να διαθέτει αναβαθμισμένη οθόνη OLED με αντιθαμβωτική επίστρωση, η οποία θα είναι φωτεινότερη και θα υποστηρίζει περιεχόμενο HDR. Επίσης, αναμένεται να διαθέτει μια νέα ευρυγώνια εμπρόσθια κάμερα που έχει ενισχυθεί από AI Studio Effects καθώς και τεχνολογία NFC. Το αναβαθμισμένο Surface Laptop 6 της MICROSOFT θα διαθέτει ανανεωμένη εμφάνιση με λεπτότερο πλαίσιο γύρω από την οθόνη και στρογγυλεμένες γωνίες, νέο touchpad (haptic), ένα ειδικό πλήκτρο-συντόμευσης για το Copilot, αρκετές θύρες συμπεριλαμβανομένης και μίας νεότερου τύπου USB-C και μαγνητικό φορτιστή Surface Connect στα δεξιά.

Το Windows Central αναφέρει ότι τα νέα Surface Pro 10 και Surface Laptop 6 θα κυκλοφορήσουν σε «δύο κύματα», με το πρώτο να λαμβάνει χώρα τον Απρίλιο με τα μοντέλα με επεξεργαστές Intel και το δεύτερο να περιλαμβάνει εκδόσεις με hardware της Qualcomm. 

Οι νέοι αυτοί φορητοί υπολογιστές Surface θα είναι από τους πρώτους που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά με υποστήριξη για την πληθώρα εμπειριών AI επόμενης γενιάς που υπόσχονται τα Windows 11. Σε αυτές, περιλαμβάνεται τα εξής: on-device λειτουργικότητα Copilot, live captions και μεταφράσεις σε πραγματικό χρόνο, game upscaling και εξομάλυνση ρυθμού καρέ, καλύτερα εφέ Windows Studio και μια νέα λειτουργία που η MICROSOFT ονομάζει εσωτερικά «AI Explorer». Το χαρακτηριστικό AI Explorer φαίνεται να αποτελεί την σημαντικότερη εμπειρία AI στα Windows, καθώς είναι εκείνη που θα διαχωρίζει τους υπολογιστές-ΑΙ από εκείνους που δεν διαθέτουν AI με το Windows Central να αναφέρει ότι αποτελεί μία περισσότερο προηγμένη έκδοση Copilot με ενσωματωμένο ιστορικό και χαρακτηριστικά χρονολόγησης που επιτρέπουν στον χρήση να προχωρά σε αναζητήσεις «στιγμών» με τη χρήση φυσικής γλώσσας. Το χαρακτηριστικό θα λειτουργεί με όλες τις εφαρμογές, επιτρέποντας στους χρήστες να αναζητήσουν προηγουμένως ανοιγμένες συνομιλίες, έγγραφα, ιστοσελίδες, εικόνες κ.ά.

Το AI Explorer θα μπορεί να κατανοήσει το «πλαίσιο» και επομένως ο χρήστης μπορεί να του επιτρέψει να τον βοηθήσει να ξεκινήσει κάποιο πρότζεκτ ή κάποια ροή εργασίας και βεβαίως να κάνει πολλά, πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, θα μπορεί να ζητήσει από το AI Explorer, να «αφαιρέσει το φόντο μίας εικόνας χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Photos» με φυσική γλώσσα. Οι μεγάλες αυτές δυνατότητες αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους με την επερχόμενη ενημέρωση 24H2 των Windows 11 που αναμένεται το Φθινόπωρο. Άγνωστο αν η MICROSOFT θα αναφερθεί στις δυνατότητες της ενημέρωσης στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει στις 21 Μαρτίου, αλλά το πιθανότερο είναι να το κάνει.