MWC 2024: 3η ημέρα με HUMANE, QUALCOMM, Barbie phone και...την Ameca

1 μήνας πριν
mwc 2024 entrance

Η τεράστια προσέλκυση κοινού για το MWC 2024 συνεχίστηκε και την 3η μέρα της διοργάνωσης. Στην περιήγησή μας σε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις γύρω από τα smartphones παγκοσμίως είδαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Πάμε να δούμε τι ξεχωρίσαμε!

HUMANE AI Pin

Η startup HUMAN παρουσίασε στο MWC 2024 το πολυαναμενόμενο wearable AI Pin, το οποίο τελικά θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο. Εμφανισιακά όπως διαπιστώσαμε μοιάζει με καρφίτσα που φοριέται στο πέτο, ωστόσο η τοποθέτησή του δεν είναι τόσο εύκολη, καθώς πρέπει να αφαιρείται και να επανατοποθετείται συχνά. 

Δεν διαθέτει οθόνη, αλλά χρησιμοποιεί εντολές και χειρονομίες για χειρισμό, ενώ προβάλλει δεδομένα στο χέρι μέσω laser, με την όλη εμπειρία να μας δίνει μια γεύση από το μέλλον. Προς το παρόν δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα smartphone, ενώ το κόστος του είναι υψηλότερο απ’ όσο θα περίμενε κανείς, ειδικά αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι υπάρχει και μηνιαία συνδρομή.

Σε κάθε περίπτωση το Humane AI Pin πρόκειται για ένα ενδιαφέρον από τεχνολογική άποψη gadget, το οποίο έρχεται να κάνει παρέα στα έξυπνα δαχτυλίδια ως το επόμενο big thing στα wearables, αν και με υψηλό κόστος το οποίο δεν περνά απαρατήρητο.

Snapdragon X Elite

Ο κόσμος των Windows και γενικότερα των PC, περιμένει με ανυπομονησία την κυκλοφορία των πρώτων φορητών υπολογιστών που ενσωματώνουν το Snapdragon X Elite chipset της QUALCOMM. Με βάση τα πρώτα ανεπίσημα benchmarks, η πρόταση της QUALCOMM φέρνει -τουλάχιστον- ισοδύναμες επιδόσεις με τον τελευταίο επεξεργαστή της APPLE, διατηρώντας παράλληλα την αυτονομία σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Στον εκθεσιακό χώρο της QUALCOMM, η εταιρεία είχε διαθέσιμο ένα πρωτότυπο υπολογιστή με το συγκεκριμένο chipset, ενώ δίπλα του ήταν ένας Intel Core i7, τελευταίας γενιάς. Τα demo που είδαμε φανέρωναν την κυριαρχία του Snapdragon έναντι της πρότασης της Intel όχι μόνο στις επιδόσεις αλλά και στην αυτονομία, αν και δεν ήταν εφικτή κάποια μεγαλύτερη ανάλυση. Αυτή θα γίνει εφικτή το β’ εξάμηνο του έτους όταν και θα κυκλοφορήσουν στην αγορά οι πρώτοι φορητοί υπολογιστές που θα ενσωματώνουν το συγκεκριμένο chipset. Μάλιστα όπως μας αναφέρθηκε, σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές θα κυκλοφορήσουν στην αγορά παρόμοια συστήματα, οπότε ο ανταγωνισμός αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Barbie Phone

Στις «περίεργες» ανακοινώσεις του φετινού MWC, η Φινλανδική HMD ανέφερε τη συνεργασία της με τη Mattel και τη δημοφιλή κούκλα Barbie, σε μια προσπάθεια να ταρακουνήσουν την αγορά κινητών και να προσφέρουν μια δόση ψηφιακής αποτοξίνωσης. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι το Barbie Flip Phone που θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2024.

Αν και δεν το είδαμε από κοντά, σύμφωνα με την εταιρεία πρόκειται για ένα ρετρό τηλέφωνο που συνδυάζει vintage στυλ και νοσταλγία, στοχεύοντας να γίνει η πιο hot τάση στα αξεσουάρ φέτος το καλοκαίρι. Άλλωστε η Barbie αποτελεί εδώ και χρόνια πρότυπο για τα κορίτσια και αυτό το smartphone στοχεύει ακριβώς σε αυτό το κοινό.

Όπως δήλωσε η Henriquez της Mattel, η εταιρεία στοχεύει να συναντήσει τους fans της Barbie εκεί που βρίσκονται, δηλαδή σε έναν κόσμο που επιθυμεί τη σύνδεση τόσο στον ψηφιακό όσο και στον πραγματικό κόσμο. Σε ότι αφορά το άλλο brand της HMD, τη NOKIA, θα πρέπει να περιμένουμε ένα νέο retro phone και πάλι αυτό το καλοκαίρι, χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

Ameca Robot

Η Engineered Arts εξέπληξε τους παρευρισκόμενους στο MWC 2024 -μεταξύ των οποίων και εμάς- αποκαλύπτοντας το Ameca, το αξιοσημείωτα ανθρωπόμορφο ρομπότ, το οποίο τροφοδοτείται από το GPT-4. Το Ameca αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στα ανθρωποειδή ρομπότ - οι αληθοφανείς εκφράσεις του προσώπου, η επαφή με τα μάτια, οι συνομιλίες και οι κινήσεις του θολώνουν τη γραμμή μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. 

Η εξέλιξη των ρομπότ όπως το Ameca εγείρει σημαντικά ηθικά ζητήματα σχετικά με την ανθρώπινη ασφάλεια, την πρόληψη της κακής χρήσης, τις ψυχολογικές επιπτώσεις και το μέλλον της εργασίας. Παράλληλα όμως αναδεικνύουν τις δυνατότητες για πολύπλοκη αλληλεπίδραση ανθρώπου-ρομπότ, κάτι που διαπιστώσαμε από το τεράστιο ενδιαφέρον που υπήρχε στον εκθεσιακό χώρο της Engineered Arts, με τους παρευρισκομένους να προχωρούν σε κανονικό διάλογο με το ρομπότ.

Όπως καταδεικνύει η Ameca, οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη μάς φέρνουν στα πρόθυρα μιας νέας εποχής όπου τα ρομπότ θα μπορούσαν να γίνουν σύντροφοι, φροντιστές ή συνεργάτες. 

Stay tuned για τη συνολική ανασκόπηση του MWC 2024!