MWC 2024: Όλες οι ανακοινώσεις της έκθεσης!

1 μήνας πριν
mwc 2024 crowd

Η έκθεση τεχνολογίας MWC 2024 στη Βαρκελώνη, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στον κόσμο της τεχνολογίας, πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, και φυσικά ΓΕΡΜΑΝΟΣ και G Blog ήταν και πάλι εκεί! 

Κορυφαίοι κατασκευαστές και εταιρείες τεχνολογίας από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για να παρουσιάσουν τις τελευταίες τάσεις, τα προϊόντα και τις καινοτομίες σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών τομέων, δίνοντας μια γεύση από το μέλλον. Από smartphones και φορετές συσκευές μέχρι αναδιπλούμενες οθόνες, τεχνητή νοημοσύνη, και την τεχνολογία 5.5G, η έκθεση προσέφερε μια ματιά στο τι μπορούμε να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια.

XIAOMI

Την αρχή έκανε η XIAOMI, γνωστή τα smartphones της, παρουσιάζοντας τα νέα μοντέλα της με εντυπωσιακές δυνατότητες. Η σειρά XIAOMI 14 που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το XIAOMI 14 Ultra μοντέλο, αναμένονται σύντομα στην ελληνική αγορά ενώ είναι τα πρώτα προϊόντα της εταιρείας που τρέχουν το HyperOS, τη νέα πλατφόρμα της εταιρείας που αντικαθιστά το MIUI.  Εκτός από κορυφαία οθόνη και αυτονομία, ξεχωρίζουν για το βασικό σύστημα καμερών το οποίο έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη LEICA.

Επιπλέον, η XIAOMI εντυπωσίασε φέρνοντας για πρώτη φορά επί ευρωπαϊκού εδάφους το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το SU7 Max, το οποίο συνδυάζει εκπληκτικό σχεδιασμό με προηγμένες τεχνολογίες, όπως αυτόνομη οδήγηση και συστήματα ενεργειακής απόδοσης. Αποτελεί κεντρικό μέρος του οικοσυστήματος της εταιρείας αλλά και της νέας πολιτικής της εταιρείας που ανακοινώθηκε στο MWC και το οποίο είναι το «Human x Car x Home». Η XIAOMI μας έδειξε ακόμα νέα wearables αλλά και τα νέα έξυπνα gadget για το σπίτι.

LENOVO

Η LENOVO, από την άλλη, παρουσίασε ένα laptop με διάφανη microLED οθόνη, μια καινοτομία που φέρνει την τεχνολογία οθόνης σε ένα νέο επίπεδο. Η διάφανη οθόνη δεν αποτελεί μόνο ένα εντυπωσιακό στοιχείο σχεδιασμού, αλλά προσφέρει και μια νέα διάσταση στην αλληλεπίδραση με τον χρήστη, καθώς επιτρέπει την προβολή πληροφοριών και δεδομένων με μοναδικό τρόπο όπως διαπιστώσαμε. Επιπλέον, η LENOVO ενσωμάτωσε την τεχνητή νοημοσύνη στα επαγγελματικά laptops της, προσφέροντας προηγμένες λειτουργίες που βελτιώνουν την παραγωγικότητα και την ασφάλεια, ανανεώνοντας σημαντικά μέλη της οικογένειας ThinkPad και όχι μόνο.

SAMSUNG

Η SAMSUNG, γνωστή για τις καινοτομίες της, ανακοίνωσε ένα πρωτοποριακό έξυπνο δαχτυλίδι, δηλώνοντας έτσι την είσοδό της σε μια ανερχόμενη κατηγορία. Η συσκευή, που φοριέται στο δάχτυλο, προσφέρει πρόσβαση σε μια σειρά από λειτουργίες όπως πληρωμές, μετρήσεις υγείας και ειδοποιήσεις, ενώ παράλληλα διατηρεί ένα κομψό και διακριτικό σχεδιασμό. Θα μάθουμε περισσότερα για το Galaxy Ring αυτό το καλοκαίρι, με την κυκλοφορία του να υπολογίζεται μέσα στο έτος.

Κατά τα άλλα η εταιρεία έδωσε έμφαση στο οικοσύστημα του SmartThings και φυσικά στις λειτουργίες Galaxy AI που υπάρχουν στη σειρά Galaxy S24 ενώ στον εκθεσιακό της χώρο είδαμε και τη σειρά Galaxy S23 να τις υποστηρίζει, κάτι που θα έρθει για όλους μέσα στο Μάρτιο.

HUAWEI

Η HUAWEI, επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας 5.5G, υποσχόμενη ακόμα πιο γρήγορες συνδέσεις και βελτιωμένη απόδοση για την επόμενη γενιά των δικτύων. H τεχνολογία θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων εφαρμογών και υπηρεσιών, από την αυτόνομη οδήγηση μέχρι το Internet των Πραγμάτων (IoT), αλλάζοντας τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε.

TCL

Φυσικά στο επίκεντρο των ανακοινώσεων της TCL δεν θα μπορούσαν να μην είναι τα smartphones, με την εταιρεία να ανακοινώνει τη σειρά TCL 50 η οποία αποτελείται με -value for money- κινητά με πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά και αξεπέραστη τιμή.

Η Ameca, ένα ανδροειδές ρομπότ, έκλεψε τις εντυπώσεις με τις δυνατότητές της στην αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο. Το ρομπότ, που διαθέτει προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης προσώπου, παρουσιάζει την εξέλιξη των ρομποτικών τεχνολογιών και τις πιθανότητες για μελλοντικές εφαρμογές στην αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής.

Επιστρέφοντας στα smartphones, ίσως το πιο «ξεχωριστό» ήταν το MOTOROLA Bendable Concept Phone, ένα concept με εύκαμπτη οθόνη που μπορεί να λυγίσει και να γίνει βραχιόλι στον καρπό του χρήστη. Πρόκειται για μια προσπάθεια της εταιρείας να δείξει πώς θα μπορούσε να είναι ένα μελλοντικό smartphone, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα των παρευρισκόμενών. Εξίσου ενδιαφέροντα smartphones και πάλι σε πρωτότυπη μορφή, επέδειξε και η SAMSUNG Display, το παράρτημα της εταιρείας που ασχολείται με την ανάπτυξη OLED οθονών για τα μελλοντικά smartphone της εταιρείας. Μεταξύ άλλων, εντυπωσίασαν οθόνες που τυλίγονται γύρω από τον καρπό σαν ρολόι αλλά και smartphones που διπλώνουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν επίσης οι εντυπωσιακά λεπτές εύκαμπτες οθόνες 17 ιντσών για φορητούς υπολογιστές, καθώς και συσκευές που "ανοίγουν" σε μεγαλύτερο μέγεθος ή διπλώνουν προς τα έξω και εσωτερικά. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως πρόκειται κυρίως για ιδέες και concepts υπό ανάπτυξη, ωστόσο δείχνουν την κατεύθυνση που θέλει να πάρει η SAMSUNG στην τεχνολογία εύκαμπτων οθονών του αύριο.

Μας άρεσε αρκετά και το Humane AI Pin, το οποίο είναι κάτι πραγματικά νέο όχι μόνο στην κατηγορία των wearables αλλά γενικά. Το concept gadget φοριέται σαν καρφίτσα στο πέτο, δεν έχει οθόνη αλλά προβάλλει πληροφορίες με laser στο χέρι, δίνοντας μια γεύση από το μέλλον. Ελέγχεται φωνητικά και με χειρονομίες, με την ομώνυμη εταιρεία να προχωρά σε μια διαφορετική τιμολογιακή πολιτική, η οποία προϋποθέτει την αγορά μηνιαίας συνδρομής προκειμένου ο χρήστης να χρησιμοποιήσει πλήρως τη συσκευή. Το Humane AI Pin φιλοξενείται στο χώρο της QUALCOMM, και εκεί μπορέσαμε να δούμε ένα πρώτο laptop που ενσωματώνει το νέο PC chipset της εταιρείας, το Snapdragon X Elite. Οι πρώτοι υπολογιστές που θα ενσωματώνουν το συγκεκριμένο chipset, αναμένεται να κυκλοφορήσουν από τον Ιούλιο 2024, ενώ οι επιδόσεις του συστήματος σε σύγκριση με ένα Core i7 σύστημα της Intel, τελευταίας γενιάς, ήταν υπέρ της πρότασης της QUALCOMM.

TELEKOM

Στον εκθεσιακό χώρο της Telekom υπήρξαν πολλά ενδιαφέροντα demos όπως ένας μεταφερόμενος πύργος κινητής τηλεφωνίας, όμως το εντυπωσιακότερο ήταν το Concept AI smartphone που παρουσιάστηκε σε δύο εκδόσεις. Η πρώτη ήταν υφιστάμενο μοντέλο εμπλουτισμένο με ψηφιακό βοηθό της brain.ai που εκτελούσε εντολές χωρίς apps. Η δεύτερη, πρωτότυπη συσκευή διαθέτει επεξεργαστή της Qualcomm για on-device AI, με εξαιρετικά γρήγορα αποτελέσματα σε χρονοβόρες επεξεργασίες όπως σε ότι έχει να κάνει με εικόνες.

Συνολικά, το MWC 2024 κάλυψε και φέτος μια ευρεία γκάμα τεχνολογικών καινοτομιών, αποδεικνύοντας ότι το μέλλον της τεχνολογίας είναι πιο συναρπαστικό από ποτέ. Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ και το G Blog, κάλυψαν και φέτος τις σημαντικότερες ανακοινώσεις από τους γεμάτους με κόσμο διαδρόμους της έκθεσης. Όπως φάνηκε τα πλάνα των κατασκευαστών και σίγουρα το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρον! Stay tuned στο G Blog και θα τα μάθεις όλα!