MWC 2024: Όλα όσα ξεχωρίσαμε στον εντυπωσιακό εκθεσιακό χώρο της Telekom

1 μήνας πριν
telekom booth @ mwc 2024

Στο Mobile World Congress (MWC) 2024 στη Βαρκελώνη, η Telekom αποκάλυψε μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα demos, με τα οποία μπορέσαμε να έχουμε μια πρώτη επαφή κατά την επίσκεψή μας στον εκθεσιακό χώρο της εταιρείας.

Concept AI Phone

Ένα από τα demo που ξεχωρίσαμε είναι το Concept AI Phone, ένα πρωτοποριακό AI smartphone χωρίς εφαρμογές που στοχεύει στο να αλλάξει την εμπειρία χρήσης ενός smartphone. Ευθυγραμμισμένο με το σύνθημα του MWC "Εξανθρωπίστε την Τεχνητή Νοημοσύνη", η ιδέα αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Telekom για ένα μέλλον όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) βελτιώνει τη ζωή των πελατών απλοποιώντας και βελτιώνοντας τις καθημερινές εργασίες.

Το Concept AI Phone, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Qualcomm και την Brain.ai, διαθέτει ένα καινοτόμο περιβάλλον χρήστη χωρίς εφαρμογές που αξιοποιεί τη δύναμη των πολυτροπικών και διατροπικών μοντέλων LLM. Αυτά τα LLMs (μεγάλα γλωσσικά μοντέλα) είναι απρόσκοπτα ενσωματωμένα στη συσκευή, επιτρέποντάς της να εκτελεί σύνθετες εργασίες όπως κράτηση πτήσεων, σύσταση εστιατορίων, εύρεση τουριστικών αξιοθέατων με βάση τα ενδιαφέροντα του χρήστη, αγορά βαλίτσας και κοινή χρήση ταξιδιωτικών αναμνήσεων με την οικογένεια και τους φίλους.

Για να εξασφαλίσει μια απρόσκοπτη και αξιόπιστη εμπειρία χρήστη, η Telekom ενσωμάτωσε πολυτροπικές δυνατότητες, όπως φωνή και κείμενο, δημιουργώντας ένα διαισθητικό και εύκολο ταξίδι για τον χρήστη που δεν χρειάζεται να σπαταλίσει πολύ χρόνο για να πραγματοποιήσει την ενέργεια που επιθυμεί. Όπως μας εξήγησαν, η υλοποίηση του Concept AI Phone κατανέμεται στρατηγικά μεταξύ του τηλεφώνου και του cloud, συνδυάζοντας τα δυνατά σημεία κάθε στοιχείου για να προσφέρει μια αυθεντική και απαράμιλλη εμπειρία χρήστη.

T Phone

Και πάλι στα smartphones, η Telekom παρουσίασε περιπτώσεις χρήσης από τον πραγματικό κόσμο στη δική της επώνυμη συσκευή, το T Phone, επισημαίνοντας τη δέσμευσή της για καινοτομία σε συσκευές που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά. Στην περίπτωση αυτή το περιβάλλον χρήστη και οι μέθοδοι αλληλεπίδρασης είναι εντελώς πρωτότυποι, διαφοροποιώντας το Concept AI Phone από τους ανταγωνιστές του.

Mobile mast to go

Είναι δυνατόν ένας πύργος κινητής τηλεφωνίας να είναι μεταφερόμενος; Είναι σύμφωνα με την Telekom, η οποία έφερε στο MWC 2024 το "Mobile mast to go", έναν φορητό σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας για την ανταπόκριση σε έκτακτες ανάγκες κάλυψης 4G και 5G. Ο συμπαγής αυτός φορητός σταθμός βάσης συνδυάζει την πλήρη κάλυψη κινητής τηλεφωνίας με την ευελιξία προσαρμογής σε εξειδικευμένες και μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ζήτηση για κινητή κάλυψη δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη στο χρόνο και στο χώρο. Εκδηλώσεις όπως φεστιβάλ, συναυλίες, αθλητικές διοργανώσεις (όπως το Euro 2024, στο οποίο και θα αξιοποιηθεί) που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο σε περιορισμένο χώρο, απαιτούν εξειδικευμένες λύσεις για την κάλυψη των αναγκών συνδεσιμότητας. Με αυτό τον φορητό σταθμό βάσης η Telekom αντιμετωπίζει αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε έκτακτες περιπτώσεις όταν το κανονικό δίκτυο ενός παρόχου, δεν είναι προσβάσιμο όπως για παράδειγμα μετά από μια φυσική καταστροφή.

Με μόλις το 1/3 του βάρους και του απαιτούμενου χώρου των τυπικών κινητών σταθμών βάσης, μεταφέρεται εύκολα στο επιθυμητό σημείο. Χάρη στο μικρό του μέγεθος, μπορεί να τοποθετηθεί ακριβώς εκεί όπου χρειάζεται η κάλυψη, ακόμη και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως βιομηχανικές αυλές ή εργοτάξια. 

Υποστηρίζει δίκτυα 4G και 5G σε διάφορες ζώνες φάσματος, ενώ μπορεί να ενσωματωθεί στην ήδη υπάρχουσα κάλυψη και να παρέχει την απαιτούμενη χωρητικότητα, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Concept T

Εκτός από το Concept AI Phone, η Telekom μας έδειξε και το Concept T, ένα πολύ ενδιαφέρον project που διερευνά τον μελλοντικό ρόλο της συνδεσιμότητας στα σπίτια των ανθρώπων. Μέσα από τρεις διαφορετικές σχεδιαστικές προτάσεις, η εταιρεία προσφέρει μια γεύση του πώς θα μπορούσαν να είναι τα μελλοντικά προϊόντα και οι υπηρεσίες της, επικεντρωμένα στον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Συγκεκριμένα το Concept T αποτελείται από τρία πρωτότυπα: το Concept View, το Concept Level και το Concept Buddy. Κάθε ένα από αυτά διερευνά νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με την τεχνολογία μέσω καινοτόμων συσκευών που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, λειτουργώντας ως πύλες μεταξύ των χρηστών και του δικτύου τους.

Το Concept View διαθέτει ένα εντυπωσιακό διαδραστικό ολογραφικό interface με μία τρισδιάστατη βοηθό avatar, την Emma, η οποία δίνει πρόσωπο στην τεχνητή νοημοσύνη και καθοδηγεί τον χρήστη στον ψηφιακό κόσμο. Επιπλέον, επιτρέπει τις "holo-κλήσεις", βασισμένες στην τεχνολογία που ανέπτυξε ο συνεργάτης της εταιρείας, VOXON, δημιουργώντας έναν εντελώς νέο τρόπο επικοινωνίας.

Το Concept Level είναι ένα προσαρμόσιμο, αρθρωτό router που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και ικανοποιεί τις ανάγκες του χρήστη στο επόμενο επίπεδο. Με μια σειρά από επιλέξιμες μονάδες που μπορούν να προστεθούν στο βασικό σώμα, προσφέρει έναν ευέλικτο τρόπο δημιουργίας ενός router που ταιριάζει στις ατομικές ανάγκες, επιτρέποντας συναρπαστικές λειτουργίες όπως ασφάλεια σπιτιού ή φροντίδα ηλικιωμένων μέσω της δυνατότητας Wi-Fi sensing και εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με τη λειτουργία mining.

Τέλος το Concept Buddy είναι ένας φιλικός, έξυπνος οικιακός σύντροφος που παρέχει υπηρεσίες πολυμέσων εκεί που τις χρειάζονται οι πελάτες. Το δυναμικό ρομποτικό βοηθητικό βελτιστοποιεί την άνεση του σπιτιού ακόμη και πέρα από τη συνδεσιμότητα, με λειτουργίες όπως παρακολούθηση του περιβάλλοντος χώρου, καθαρισμό αέρα και τεχνολογία προβολής.

Δες όλα τα highlights του MWC 2024 που ξεχωρίσαμε!