Η νέα microLED τηλεόραση της TCL σπάει όλα τα ρεκόρ μεγέθους

1 μήνας πριν
tcl x11h max microLED TV vs Darth Vader

Στην κατηγορία των πραγματικά τεραστίων μεγεθών οθόνης, από τις 110 ίντσες και άνω, δύσκολα θα έβρισκε κανείς καλύτερη επιλογή από τις microLED. Και, στην κατηγορία των microLED, φαίνεται πως πολύ δύσκολα θα ανταγωνιστεί κάποιος την TCL. Μετά την επίδειξη μιας τηλεόρασης microLED 163 ιντσών στη CES 2024, που αρχικά θεωρήθηκε απλά μοντέλο επίδειξης, η εταιρία φαίνεται πως τη μετέτρεψε σε εμπορικό προϊόν, με την επωνυμία X11H Max, η οποία θα αρχίσει σύντομα να διατίθεται στην αγορά, έναντι 799.999 γιουάν ή αλλιώς περίπου 102.000 ευρώ, σύμφωνα με το ITHome.

To ποσό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο είναι όμως, όπως επισημαίνουν παρατηρητές του χώρου, στην πραγματικότητα καθιστά την X11H Max την πλέον οικονομική microLED τηλεόραση μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα της SAMSUNG, το αντίστοιχο μοντέλο 110 ιντσών από το 2022 εξακολουθεί να στοιχίζει 150.000 δολάρια (137.000 ευρώ) ενώ η Magnit microLED της LG, στις 136 ίντσες, πωλείται έναντι 299.999 δολαρίων (274.000 ευρώ περίπου). Ξαφνικά, τα 102.000 ευρώ που ζητά η TCL δεν ακούγονται και τόσο εξωφρενικά.

Βέβαια, επί του παρόντος η -σχετικά- οικονομική πρόταση της TCL περιορίζεται στην κινεζική αγορά. Αυτό, όμως, ίσως αλλάξει στο προσεχές μέλλον, καθώς η συγκεκριμένη τηλεόραση διαθέτει ορισμένα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Προφανώς το πλέον ενδιαφέρον είναι το μέγεθός της. Στις 163 ίντσες, αυτή η τηλεόραση, με ανάλυση 4Κ, φτάνει ξεπερνά σε ύψος τα δύο μέτρα. Με άλλα λόγια, είναι όσο ο Darth Vader. 

Επιτυγχάνει την εκπληκτική επίδοση των 10.000 nits μέγιστης φωτεινότητας, που δοκιμάζει τις θεωρητικές αντοχές ορισμένων format HDR ενώ φέρεται ικανή να αναπαράγει χρώματα 22-bit. Παραμένει ασαφές το πώς λειτουργεί αυτό ή ακόμη και αν θα εμφανιστεί ποτέ περιεχόμενο στα 22-bit χρώματος, καθώς τα περισσότερα HDR σταματούν στα 12-bit.

Η γιγαντιαία οθόνη διαθέτει επίσης ορισμένες εντυπωσιακές επιλογές σε επίπεδο ήχου. Στην εργοστασιακή της έκδοση τρέχει ένα σύστημα 6.2.2, ομως φέρεται ικανή να φτάσει σε μια λύση των 7.1.4 (αν και το γιατί χάνουμε ένα κανάλι ηχητικών εφέ χαμηλής συχνότητας σε αυτό το σενάριο παραμένει ασαφές).

Όπως συμβαίνει με τις υπερμεγέθεις microLED οθόνες, η Χ11Η Max συναρμολογείται από μικρότερες οθόνες, επομένως ενδέχεται να διακρίνονται απειροελάχιστες ενώσεις μεταξύ των οθονών. Η TCL υποστηρίζει πως ο χρόνος απόκρισης αυτών των οθονών είναι 0,03 millisecond, δηλαδή εξωφρενικά γρήγορος, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι OLED οθόνες της LG -που είναι ήδη ταχύτερες από ό,τι μπορεί να διακρίνει το μάτι- καταγράφουν χρόνους απόκρισης στο 1 millisecond.

Οι microLED και οι OLED είναι παρόμοιες υπό την έννοια πως και οι δύο παράγουν τέλειο μαύρο χρώμα, καθώς κάθε pixel είναι αυτόφωτο και, επομένως, δεν απαιτείται οπίσθιος φωτισμός. Όμως, οι microLED μπορούν να πιάσουν πολύ υψηλότερα επίπεδα φωτεινότητας χωρίς να φθείρουν τα μέρη τους, ενώ η αρθρωτή τους διάταξη σημαίνει πως, θεωρητικά, δεν υπάρχει όριο στο πόσο μεγάλη θα μπορούσε να είναι μια οθόνη microLED (πέρα από το πορτοφόλι και το ύψος των τοίχων του ενδιαφερόμενου).