Η OpenAI διευρύνει την πρόσβαση στην αναζήτηση του ChatGPT για όλους

1 εβδομάδα πριν

Μια νέα εποχή στην αναζήτηση πληροφοριών ξεκινά καθώς η υπηρεσία ChatGPT Search της OpenAI γίνεται διαθέσιμη για όλους τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των μη συνδρομητών. Η πλατφόρμα, που αρχικά λειτούργησε τον Οκτώβριο ως εξέλιξη του πρωτότυπου SearchGPT, προσφέρει πλέον βελτιωμένες λειτουργίες και ταχύτερη απόδοση.

Το σύστημα -απάντηση στην αναζήτηση της Google- βασισμένο στο εξελιγμένο μοντέλο GPT-4 της εταιρείας, αξιολογεί αυτόματα τα ερωτήματα των χρηστών και αποφασίζει πότε να ενεργοποιήσει τη λειτουργία αναζήτησης στο διαδίκτυο. Οι χρήστες έχουν επίσης τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν χειροκίνητα την αναζήτηση μέσω ενός ειδικού εικονιδίου στη διεπαφή (κεντρική εικόνα).

Η πλατφόρμα παρουσιάζει συνοπτικές απαντήσεις από διάφορες διαδικτυακές πηγές, εμπλουτισμένες με φωτογραφίες και βίντεο από το YouTube. Για τους χρήστες κινητών συσκευών, προσφέρεται βελτιωμένη εμπειρία με καλύτερα οργανωμένες επιχειρηματικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων διευθύνσεων και τηλεφωνικών αριθμών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της OpenAI κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης τη Δευτέρα, το ChatGPT Search μπορεί πλέον να οριστεί ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε οποιονδήποτε browser όπως Chrome και Edge. Επιπλέον, η υπηρεσία ενσωματώνεται στη λειτουργία Advanced Voice Mode, επιτρέποντας στους χρήστες να αποκτούν ενημερωμένες πληροφορίες μέσω φωνητικών εντολών.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από εκδότες περιεχομένου. Πολλοί εκφράζουν ανησυχίες ότι εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT Search, το Perplexity και τα AI Overviews της GOOGLE ενδέχεται να μειώσουν σημαντικά την επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων τους.

Μια πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει ότι μόνο τα AI Overviews θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά περίπου το 25% της επισκεψιμότητας των εκδοτών, λόγω της μειωμένης έμφασης στους συνδέσμους προς ιστοσελίδες.

Η OpenAI διαβεβαιώνει ότι λαμβάνει υπόψη τα σχόαπό τους συνεργάτες της σχετικά με τον τρόπο επιλογής και παρουσίασης των άρθρων, καθώς και τον καθορισμό του μήκους των περιλήψεων και των παραθέσεων.