Η SpaceX παρουσίασε το όραμα της για τον Κόκκινο Πλανήτη

1 έτος πριν
SpaceX

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση του μεγαθηρίου που ονομάζεται Starship, πραγματοποιήθηκε αυτό το μήνα, με τη SpaceX του Elon Musk να οραματίζεται ήδη ένα μέλλον με το τεράστιο διαστημόπλοιο της να μεταφέρει -μεταξύ άλλων- αστροναύτες στον πλανήτη Άρη.

Αυτό το μήνα, η SpaceX έδωσε στη δημοσιότητα ένα 5λεπτο βίντεο (μέσω του καναλιού της εταιρείας στο YouTube) που δείχνει μία μελλοντική αποστολή του διαστημικού σκάφους Starship στον Κόκκινο Πλανήτη. Το βίντεο ξεκινά με ένα πλάνο της βάσης εκτόξευσης της εταιρείας στη Μπόκα Τσίκα, στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών με την ονομασία Starbase. Στην «εξέδρα εκτόξευσης» βρίσκεται το Starship, οι μηχανές του οποίου «πυροδοτούνται» σε μία εκτόξευση ορόσημο για την ανθρωπότητα. Στη συνέχεια, το βίντεο μας μεταφέρει στο διάστημα με το Starship να φτάνει σε τροχιά. Σε λιγότερο από δύο λεπτά, το πρώτο στάδιο του πυραύλου να διαχωρίζεται από το υπόλοιπο όχημα (και το δεύτερο στάδιο) και να επιστρέφει στη Γη.

Το πρώτο στάδιο κατεβαίνει προς την επιφάνεια της Γης και προς τη βάση εκτόξευσης πριν ελαττώσει δραματικά ταχύτητα σε κάθετη θέση και «αγκιστρωθεί» στους γιγαντιαίους βραχίονες που βρίσκονται στον πύργο εκτόξευσης. Το ανώτερο στάδιο του Starship έχει προορισμό τον Άρη, αλλά πριν φτάσει εκεί, πρέπει να ανεφοδιαστεί με καύσιμα.

Το βίντεο δείχνει το Starship να συναντά στη πορεία ένα τεράστιο δεξαμενόπλοιο για ανεφοδιασμό, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά. Το να βρουν τον κατάλληλο τρόπο να ανεφοδιάσουν το διαστημικό σκάφος Starship κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς τον Κόκκινο Πλανήτη είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η εταιρεία SpaceX. Μια πιθανή λύση είναι το δεξαμενόπλοιο ανεφοδιασμού να βρίσκεται σε χαμηλή τροχιά στη Γη. Το συγκεκριμένο διαστημικό σκάφος είναι ακριβώς ίδιο με το Starship, αν και δεν διαθέτει… παράθυρα. Ο ανεφοδιασμός του Starship κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είναι μεγάλη υπόθεση καθώς θα μπορούσε να επιτρέψει στο διαστημόπλοιο να μεταφέρει έως και 100 τόνους υλικών στον Άρη, σύμφωνα με την διαστημική εταιρεία SpaceX.

Λίγο μετά τα μισά του βίντεο, βλέπουμε τον πλανήτη Άρη με την χαρακτηριστική «κοκκινωπή» επιφάνεια που είναι γεμάτη κρατήρες. Όπως ωστόσο βλέπουμε, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Starship επισκέπτεται τον Κόκκινο Πλανήτη. Τρία, τέσσερα ακόμη διαστημόπλοια τύπου Starship βρίσκονται σε πορεία προς την διαστημική βάση, κάτω από την οποία βρίσκεται ένας πλήρως ανεπτυγμένος βιότοπος.

Ο πύραυλος Starship προσγειώνεται κάθετα και τέσσερις αστροναύτες ανοίγουν την καταπακτή με θέα την Αρειανή πόλη.  

Πριν βεβαίως γίνει το όραμα της SpaceX και του Διευθύνοντος Συμβούλου Elon Musk πραγματικότητα, πρέπει πρώρα να δει τον πύραυλο Starship να εκτοξεύεται για πρώτη φορά με επιτυχία, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα, καθώς η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε πρόσφατα την σχετική άδεια. Αν η δοκιμαστική πτήση στεφθεί από επιτυχία, η SpaceX πρόκειται να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία εκτόξευσης για να δοκιμάσει το νέο της τεράστιο διαστημικό σκάφος. Ο πύραυλος προορίζεται να μεταφέρει τους νέας γενιάς δορυφόρους Starlink για αρχή σε τροχιά στη Γη. Η SpaceX έχει επίσης υπογράψει ένα συμβόλαιο $2,89 δισεκατομμυρίων με τη NASA για να μεταφέρει ανθρώπους στη Σελήνη μέχρι τα τέλη του 2025 ως μέρος της αποστολής Artemis 3 της διαστημικής υπηρεσίας. Φυσικά, για την συγκεκριμένη αποστολή θα αξιοποιηθεί το Starship.