Η TESLA μας δείχνει νέα πλάνα από το Optimus και την εξέλιξη στο ανδροειδές ρομπότ της

11 μήνες πριν
TESLA bot Optimus

Η TESLA μας παρουσίασε πριν λίγο καιρό το ρομπότ που κατασκευάζει, το οποίο είναι γνωστό ως TESLA Bot ή Optimus. Αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία είχε μια νέα ενημέρωση για το πρόγραμμα, με τις νέες εικόνες των πρωτοτύπων να είναι αρκετά εντυπωσιακές, κάνοντας το TESLA Bot να μοιάζει λιγότερο με πείραμα και όλο και περισσότερο με ένα δυνητικά πραγματικό προϊόν.

Όταν ο Elon Musk ανακοίνωσε για πρώτη φορά το TESLA Bot, πολλοί το κορόιδεψαν ως κάτι που απλά βρίσκεται πολύ μακριά από κάτι λειτουργικό, ή στην καλύτερη αποτελεί αντιπερισπασμό στην πιο σημαντική αποστολή της TESLA να επιταχύνει την έλευση της βιώσιμης ενέργειας. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας άλλωστε υπερθεμάτισε αυτό ακριβώς, περιγράφοντας πόση αξία θα δημιουργούσε στο χώρο της εργασίας. Αλλά όπως και η προσπάθεια αυτόνομης οδήγησης της TESLA, όλοι μπορούν να δουν την αξία των ανθρωποειδών ρομπότ, με τους ανθρώπους να έχουν πρόβλημα να δουν την εταιρεία να το κάνει πραγματικότητα.

Σίγουρα πάντως δεν βοήθησε το γεγονός ότι η τελευταία επίδειξη στην Ημέρα Τεχνητής Νοημοσύνης της TESLA πέρυσι δεν ήταν και τόσο εντυπωσιακή. Εκείνη την εποχή, η TESLA είχε ένα πολύ πρώιμο πρωτότυπο που δεν έμοιαζε και πολύ με ανδροειδές ρομπότ, αφού με το ζόρι μπορούσε να περπατήσει και να χαιρετήσει το πλήθος. Αυτό ήταν όλο.

Η TESLA ισχυρίστηκε ότι είχε μια μεγάλη ευκαιρία να αναπτύξει αυτό το ανθρωποειδές ρομπότ επειδή θα μπορούσε να αξιοποιήσει πολύ από το υπάρχον hardware που αναπτύχθηκε για τα ηλεκτρικά της οχήματα και το λογισμικό από την τεχνολογία αυτοοδήγησης.

Όμως μέχρι σήμερα δεν ήταν σαφές πόση προσπάθεια καταβλήθηκε για το project, παρόλο που ο Musk ισχυρίστηκε ότι έγινε κορυφαία προτεραιότητα στην TESLA στις αρχές του περασμένου έτους.

Στη συνάντηση αυτό το μήνα των μετόχων της TESLA 2023, ο Musk έδωσε μια σειρά νέων πληροφοριών για το TESLA Bot που περιλάμβανε πολλά νέα πλάνα από πολλαπλά πρωτότυπα. Συγκεκριμένα τα πλάνα περιλάμβαναν 5 πρωτότυπα TESLA Optimus, τα οποία είδαμε να εκτελούν απλές εργασίες, να περπατούν στο γραφείο καθώς και σε άλλες εγκαταστάσεις της TESLA όπου υπήρχαν Cybertrucks.

Αμέσως γίνεται κατανοητό από το βίντεο ότι τα πρωτότυπα περπατάνε αργά, όμως την ίδια ώρα δείχνουν ότι είναι σταθερά. Αν και οι εργασίες που εκτελούσαν δεν ήταν πραγματικά εντυπωσιακές, η TESLA φάνηκε να έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην ανάπτυξη των χεριών:

Η TESLA έδωσε επίσης μια γεύση από τα ρομπότ που ανιχνεύουν και απομνημονεύουν το περιβάλλον τους.

Ο Musk υποστήριξε και πάλι ότι "ότι έχει σχέση με το Optimus είναι εξαιρετικά υποτιμημένο". Ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι η ζήτηση θα μπορούσε να φτάσει τα 10 έως 20 δισεκατομμύρια μονάδες σε μια άκρως αισιόδοξη εκτίμηση. Έφτασε στο σημείο να "προβλέψει με σιγουριά" ότι το Optimus θα αντιπροσωπεύει "το μεγαλύτερο μέρος της μακροπρόθεσμης αξίας της TESLA".