Η X υπό διερεύνηση για ύποπτες παραβιάσεις των κανόνων της ΕΕ για το περιεχόμενο

4 μήνες πριν
x app logo

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημη διαδικασία για να αξιολογήσει κατά πόσον η πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) παραβίασε την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) σε τομείς που σχετίζονται με τη διαχείριση κινδύνου, τον έλεγχο περιεχομένου, τα παραπλανητικά μοτίβα, τη διαφάνεια των διαφημίσεων και την πρόσβαση ερευνητών σε δεδομένα.

Βάσει της προκαταρκτικής έρευνας που έχει γίνει μέχρι στιγμής, μεταξύ άλλων αναλύοντας την έκθεση εκτίμησης κινδύνου που υπέβαλε η Χ τον Σεπτέμβριο, την έκθεση διαφάνειας της Χ που δημοσιεύτηκε στις 3 Νοεμβρίου, και τις απαντήσεις της Χ σε επίσημο αίτημα παροχής πληροφοριών για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, η Επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσει επίσημη διαδικασία κατά της Χ για παραβίαση της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες.  

Η διαδικασία θα επικεντρωθεί στους εξής τομείς: συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της Πράξης για την καταπολέμηση διάδοσης παράνομου περιεχομένου στην ΕΕ· αποτελεσματικότητα μέτρων κατά της παραπληροφόρησης· μέτρα για ενίσχυση της διαφάνειας της πλατφόρμας Χ· υπόνοια για παραπλανητικό σχεδιασμό διεπαφής χρήστη.  

Αν αποδειχθούν, οι εν λόγω παραλείψεις θα συνιστούν παραβιάσεις άρθρων της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες. Η Επιτροπή θα διεξαγάγει τώρα ενδελεχή έρευνα. Η κίνηση επίσημης διαδικασίας δεν προδικάζει την έκβασή της.  

Στη συνέχεια η Επιτροπή θα συγκεντρώσει περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία, όπως μέσω επιπρόσθετων αιτημάτων πληροφοριών ή επιθεωρήσεων. Η επίσημη διαδικασία παρέχει στην Επιτροπή την εξουσία να λάβει πρόσθετα μέτρα εκτέλεσης όπως προσωρινά μέτρα και αποφάσεις μη συμμόρφωσης, καθώς και να δεχτεί τυχόν δεσμεύσεις από την Χ για αποκατάσταση των θεμάτων.

Η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες δεν ορίζει νομική προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η διάρκειά της εξαρτάται από παράγοντες όπως η πολυπλοκότητα της υπόθεσης, ο βαθμός συνεργασίας της εμπλεκόμενης εταιρείας και άσκηση δικαιωμάτων υπεράσπισης. Η επίσημη διαδικασία δεν προδικάζει την έκβασή της.

Ιστορικά, η Χ χαρακτηρίστηκε Πολύ Μεγάλη Επιγραμμική Πλατφόρμα στις 25 Απριλίου 2023 βάσει της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, μετά τη δήλωσή της για 112 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στην ΕΕ. Τέσσερις μήνες μετά την καταχώρισή της, υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί με σειρά υποχρεώσεων της Πράξης, όπως εντοπισμό κινδύνων, μέτρα περιορισμού, γνωστοποίηση αποφάσεων για περιεχόμενο, αποφυγή παραπλανητικού σχεδιασμού διεπαφής χρήστη, διαφάνεια διαφημίσεων και πρόσβαση ερευνητών σε δεδομένα πλατφόρμας.