IFA 2023: Τι είδαμε την τελευταία μέρα της έκθεσης

7 μήνες πριν
ifa 2023 nilox e-bikes

Το ταξίδι μας στην IFA 2023 φτάνει στο τέλος του αφού ήρθε η ώρα να αποχωρήσουμε από το Βερολίνο, και την έκθεση τεχνολογίας της IFA, η οποία κλείνει σήμερα τις πύλες της, έχοντας μας χαρίσει ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις. 

Δεν χάσαμε ευκαιρία για μια τελευταία βόλτα στους διαδρόμους της έκθεσης, εντοπίζοντας τις παρακάτω εταιρείες.

PanzerGlass

Την PanzerGlass σίγουρα τη γνωρίζεις αφού προστατεύει για χρόνια χιλιάδες smartphones, tablets και smartwatches, με το ανθεκτικό γυαλί που κατασκευάζει. Ενδεικτικό της εμπιστοσύνης που δείχνει η εταιρεία στο ίδιο της το προϊόν, είναι ο εκθεσιακός της χώρος όπου εργαζόμενοι της εταιρείας αναλάμβαναν να χτυπάνε την οθόνη ενός smartphone, στο οποίο είχε εγκατασταθεί το ανθεκτικό γυαλί της εταιρείας. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούσαν όχι μόνο σφυριά, αλλά βαριοπούλες και κοπίδια, θέλοντας να δείξουν παράλληλα την αντοχή του γυαλιού τους όταν του ασκείται μεγάλη πίεση αλλά και σε γρατσουνιές.

Η PanzerGlass παράλληλα μας έδειξε και ένα νέο προϊόν, το οποίο στοχεύει αυτή τη φορά τις κάμερες των τελευταίων iPhone και Galaxy S, προστατεύοντας τες από τυχόν σπασίματα μετά από πτώσεις αλλά και γρατσουνιές. 

TECNO

Η TECNO, η κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία smartphones, απέσπασε πολλαπλά βραβεία στην IFA 2023 με δύο νέα προϊόντα, το Megabook S1 laptop και το Megamini Gaming G1 mini PC

Το Megabook S1 είναι ένας φορητός υπολογιστής υψηλών επιδόσεων που ενσωματώνει έναν Intel Core i7 12ης γενιάς και Inter Iris Xe υποσύστημα γραφικών. Διαθέτει οθόνη Full HD 15,6 ιντσών με ρυθμό ανανέωσης 120 Hz και με ανάλυση 3.2K , καθιστώντας το ιδανικό για απλά παιχνίδια και επεξεργασία βίντεο. Ο φορητός υπολογιστής της TECNO διαθέτει επίσης 16 GB μνήμη LPDDR5 και 1TB αποθηκευτικού χώρου SSD.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το MegaMini Gaming G1, ένα μίνι PC σε μορφή πύργου, το οποίο είναι υδρόψυκτο και προορίζεται για gamers. Στο εσωτερικό η εταιρεία χρησιμοποιεί λύσεις Intel ή AMD όπου στην πρώτη περίπτωση διαθέτει επεξεργαστή Core i9 13900H 13ης γενιάς και κάρτα γραφικών GeForce RTX 4050, ενώ η έκδοση AMD διαθέτει επεξεργαστή Ryzen R7-7840HS σειράς 7000 και AMD 7600MXT GPU, αντίστοιχα. Και οι δύο εκδόσεις του TECNO MegaMini διαθέτουν 16GB/32GB DDR5 RAM, 512GB/1TB SSD αποθηκευτικό χώρο και φυσικά τρέχουν Windows 11. 

NEDIS SMARTLIFE

Τα προϊόντα της Nedis Smartlife έκαναν την εμφάνισή τους στην IFA 2023, με την εταιρεία να παρουσιάζει τις λύσεις που προτείνει για ένα έξυπνο σπίτι, που περιλαμβάνουν θερμοστάτες, θυροτηλέφωνα, έξυπνα gadgets γύρω από την υγεία αλλά και κάμερες. Οι δύο νέες προτάσεις που είδαμε αφορούν την Outdoor Camera 4G η οποία δεν χρειάζεται οποιαδήποτε σύνδεση με ρεύμα αφού υποστηρίζει ηλιακή φόρτιση, και για τη σύνδεση στο διαδίκτυο αναλαμβάνει η σύνδεση μέσω 4G δικτύου. Η μπαταρία που βρίσκεται στο εσωτερικό του δίνει αυτονομία 20 ημερών ενώ η κάμερα υποστηρίζει ανάλυση Full HD για πολύ καθαρή εικόνα. Είναι φυσικά αδιάβροχη προκειμένου να ανταπεξέλθει σε δύσκολες καταστάσεις ενώ η τεχνητή νοημοσύνη που διαθέτει, είναι σε θέση να εντοπίσει αυτόματα ανθρώπινη κίνηση και να ενημερώσει άμεσα τον ιδιοκτήτη του σπιτιού.

Μία άλλη εξωτερική κάμερα της εταιρείας με την ονομασία “SmartLife Outdoor Camera”, διαθέτει γωνία θέασης 120 μοιρών, ενσωματώνει σειρήνα για να τρομάζει ανεπιθύμητους επισκέπτες. Προς αυτό το σκοπό, ενσωματώνει ακόμα μια μεγάλη LED λάμπα 1000 lumen που είναι σε θέση να φωτίσει αυτόματα ένα πολύ μεγάλο μέρος του εξωτερικού χώρου σε περίπτωση που εντοπίσει περίεργες κινήσεις. Τέλος επιτρέπει την επικοινωνία μέσω του smartphone app, με οποιοδήποτε βρίσκεται μπροστά της εξαιτίας των μικροφώνων που ενσωματώνει, κάτι πολύ χρήσιμο. 

URBAN GLIDE

Παρουσιάζοντας εδώ και χρόνια λύσεις μικροκινητικότητας εντός πόλεως, η URBAN GLIDE είχε ένα ενδιαφέρον εκθεσιακό χώρο στον οποίο εστίασε στα τελευταία της scooter. Ξεχωρίζει το ECROSS MAX 2X2, ένα scooter παντός εδάφους με LCD οθόνη για να παρακολουθείς σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα σχετικά με τη διαδρομή σου. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται η ταχύτητα, η διανυθείσα απόσταση, το επίπεδο μπαταρίας και η λειτουργία οδήγησης. Σε ότι αφορά την ασφάλεια, υπάρχουν τα φαρδιά flash για να προειδοποιήσεις άλλους οδηγούς ενώ τα διπλά δισκόφρενα παρέχουν αποτελεσματικό φρενάρισμα σε όλες τις ταχύτητες. Το διπλό μοτέρ δίνει επιδόσεις που ξεχωρίζουν στην κατηγορία ενώ για να μεγιστοποιήσεις την αυτονομία σου, μπορείς να ενεργοποιήσεις ή να το απενεργοποιήσει με ένα απλό πάτημα του κουμπιού στα αριστερά του τιμονιού σου.

Είδαμε ακόμα και το νέο Ride-62 Pro, με βάρος μόλις 11,6 κιλά, το οποίο μπορεί να διπλωθεί, κάνοντας τη μεταφορά του πολύ εύκολη. Η προηγμένη ανάρτηση του έχει σχεδιαστεί για να σου προσφέρει ομαλή οδήγηση, απορροφώντας τις ανωμαλίες και τις ανωμαλίες του δρόμου. 

NILOX

Άλλος ένας σημαντικός κατασκευαστής στο χώρο της μικροκινητικότητας, είναι η NILOX, η οποία μας εντυπωσίασε με τον τεράστιο εκθεσιακό της χώρο αλλά και την πληθώρα προτάσεων. Εστιάζουμε σε 3 ηλεκτρικά ποδήλατα τα οποία όμως θα αργήσουν λίγο να κυκλοφορήσουν αφού αυτό θα γίνει σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, στις αρχές του 2024. Το πρώτο είναι το X8SE το οποίο αποτελεί την ''SpecialEdition'' του X8 Plus, διαθέτοντας μπροστινή ανάρτηση, βάρος 24 κιλών και μέγιστη ταχύτητα 25χλμ/ώρα. Η αυτονομία του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 70 χιλιόμετρα.

Σε πιο οικονομική κατηγορία, το NILOX Young έρχεται με 6 ταχύτητες SHIMANO και βάρος μόλις 17 κιλά. Η αυτονομία του φτάνει τα 35 χιλιόμετρα ενώ η φόρτισή του διαρκεί μόλις 3 ώρες. Τα λάστιχα (24”x2”) αναμένεται να σε βγάλουν ασπροπρόσωπο ακόμα και σε δύσκολα εδάφη ενώ η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 25χλμ/ώρα.

Μας άρεσε ακόμα και το NILOX J1 SE, όπου παρά τις μικρές του διαστάσεις, διαθέτει αυτονομία 55 χιλιομέτρων και βάρος 22,5 κιλών. Με 7 ταχύτητες (SHIMANO) και λάστιχα 20”x2.125”, το J1 SE δεν αστειεύεται, με αποσπώμενη μπαταρία 374,4 Wh και χρόνο φόρτισης που δεν ξεπερνά τις 5 ώρες. 

REOLINK

Η REOLINK φημίζεται για τις οικονομικές λύσεις οικιακής ασφάλειας που προσφέρει, και αυτές ήταν που προωθούσε στον εκθεσιακό της χώρο στην IFA. Κάτω από την ονομασία 4K Solar+, οι νέες κάμερες της εταιρείας φέρνουν δυνατότητες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε ακριβές λύσεις, πλέον σε πολύ πιο οικονομικά προϊόντα.

Η παρουσίαση της σειράς καμερών 4K Solar +, δίνει τη δυνατότητα στη REOLINK να προσφέρει κάμερες που προορίζονται για εξωτερικό χώρο, χωρίς να χρειάζονται οποιουδήποτε είδους σύνδεση. Για τις ανάγκες ρεύματος, υπάρχει δυνατότητα ηλιακής φόρτισης ενώ η σύνδεση στο Internet γίνεται απρόσκοπτα μόλις εγκαταστήσεις μια 4G SIM κάρτα. Διαπιστώσαμε από κοντά και την εξαιρετική ποιότητα εικόνας που παρέχουν όλες οι κάμερες της σειράς, όχι μόνο το πρωί αλλά και το βράδυ.

YEELIGHT

Περάσαμε μια βόλτα και από το μικρό χώρο της YEELIGHT, της κινεζικής εταιρείας που έχει γίνει γνωστή για τους εξαιρετικούς έξυπνους λαμπτήρες που κατασκευάζει. Τα προϊόντα της YEELIGHT είναι συμβατά με μια ποικιλία από πλατφόρμες έξυπνου σπιτιού, όπως το Google Assistant, το Amazon Alexa και το Apple HomeKit ενώ είδαμε από κοντά (ξανά) το YEELIGHT Smart Bulb, έναν LED λαμπτήρα με δυνατότητα Wi-Fi που μπορεί να ελεγχθεί με το smartphone ή τον φωνητικό βοηθό σου. Διατίθεται σε ποικιλία χρωμάτων και επιπέδων φωτεινότητας και μπορεί να προγραμματιστεί για τη δημιουργία προσαρμοσμένων σκηνών φωτισμού.

Τέλος είδαμε και το Light Strip, μια εύκαμπτη λωρίδα LED που μπορεί να κοπεί στο μέγεθος που επιθυμείς και να εγκατασταθεί οπουδήποτε. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία φωτισμού διάθεσης, ή να τοποθετηθεί σε σημείο του σπιτιού σου που θέλεις να δώσει έμφαση.

House of Robots

Η διοργάνωση της IFA, είχε αφιερωμένο έναν ειδικό χώρο για ρομπότ. Το “House of Robots” όπως αυτό ονομάζεται, έκρυβε ενδιαφέρουσα ρομπότ κάθε μεγέθους, δίνοντάς μας την ευκαιρία να “συνομιλήσουμε” μαζί τους ενώ κάποια άλλα έφεραν μνήμες από την παιδική μας ηλικία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ρομπότ των Transformers που από φορτηγό μεταμορφωνόταν με εντυπωσιακό τρόπο στον Optimus Prime.

Ο Buzz Lightyear των Toy Story και της ομώνυμης ταινίας ήταν εκεί, με τις γνωστές του ατάκες ενώ ξεχωρίσαμε και ένα ρομπότ που ήθελε να πιάσει διάλογο μαζί μας, με τα αποτελέσματα όμως να μην είναι ενθαρρυντικά.

Με αυτά, η έκθεση IFA πλησιάζει στο τέλος της και εμείς ετοιμαζόμαστε για έναν συνολικό απολογισμό των σημαντικότερων highlights της έκθεσης. Stay tuned!