IFA 2023: Όλες οι ανακοινώσεις που ξεχωρίσαμε

7 μήνες πριν
IFA 2023 entrance

Η IFA 2023, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή έκθεση ηλεκτρικών καταναλωτικών ειδών ολοκληρώθηκε, γνωρίζοντας και φέτος σημαντική επιτυχία, και δείχνοντας ότι τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στην εκδήλωση, αποτελούν παρελθόν. Συνολικά 2.000 εκθέτες σε 130.000 τετραγωνικά μέτρα και 26 τεράστιες αίθουσες προχώρησαν στην επίδειξη των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, από την 1η έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Περίπου 182.000 εμπορικοί επισκέπτες και καταναλωτές από 138 χώρες ήρθαν στο Βερολίνο για να δουν τα τελευταία προϊόντα και υπηρεσίες στον τομέα των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης και των οικιακών συσκευών. Μεταξύ τους ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ, με το G Blog να καλύπτει τις τελευταίες μέρες όλες τις εξελίξεις μέσα από την αρθρογραφία αλλά και τα Social Media και το YouTube.

Ας προχωρήσουμε σε μια ανασκόπηση της IFA 2023, του τι ξεχωρίσαμε και γενικότερα των τάσεων που κυριάρχησαν στην έκθεση.

Ενέργεια και Βιωσιμότητα

Αν κρατάμε μία τάση που ξεχωρίσαμε στους διαδρόμους της έκθεσης, είναι η αυξημένη σημασία που δίνουν πλέον πολλές εταιρείες στη βιωσιμότητα αλλά κυρίως στην εξοικονόμηση ενέργειας. Κάτι λογικό θα υποθέσεις μετά από τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, όμως τι καλύτερο όταν συνοδεύεται από μια υπόσχεση για ένα καλύτερο και πιο πράσινο μέλλον. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που κορυφαίες εταιρείες στο χώρο της τεχνολογίας όπως η SAMSUNG, η LG και η TCL, είχαν σχετικές προτάσεις και λύσεις στους εκθεσιακούς τους χώρους. 

Μάλιστα η LG στο booth της είχε εγκαταστήσει ένα ολόκληρο προκατασκευασμένο σπίτι, το οποίο προσέφερε ενεργειακή απόδοση, άνεση και ευκολία, συνδέοντας άψογα τον χώρο με τις έξυπνες οικιακές συσκευές και υπηρεσίες. Φαντάσου την έκπληξή μας όταν μάθαμε ότι η LG τουλάχιστον στην Κορέα, θα προχωρήσει στην πώληση του σπιτιού αυτού τους επόμενους μήνες. Ο συνδυασμός των ηλιακών συλλεκτών 4 κιλοβάτ (kW) που ήταν τοποθετημένοι στην οροφή του σπιτιού, με τις έξυπνες συσκευές στο εσωτερικό του, έδιναν στον κάτοχό του σπιτιού σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων, με αυτοματισμούς που έκαναν τη διαφορά. Είδαμε μάλιστα και το ThinQ UP 2.0 που αναδεικνύει την επιτυχημένη επέκταση των οικιακών συσκευών της LG σε non-hardware τομείς, συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητικών υπηρεσιών.

Η έτερη νοτιοκορεατική δύναμη, η SAMSUNG, έδωσε έμφαση στο δικό της οικοσύστημα συσκευών, το SmartThings, για το οποίο μάθαμε ότι διαθέτει 285 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής, είναι δυνατή η εξατομίκευση ενός σπιτιού προκειμένου αυτό να καλύπτει τις ανάγκες των ιδιοκτητών του, συνδέοντας και ελέγχοντας πολλαπλές συσκευές από μία εφαρμογή. Η SAMSUNG έχει σημαντική παρουσία σε  τεχνολογίες θέρμανσης, όπως οι αντλίες θερμότητας, οι οποίες όπως μάθαμε αντιπροσωπεύουν μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, με την εταιρεία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της ανάπτυξης. Ενδεικτικό είναι ότι οι έξυπνες αντλίες θερμότητας της SAMSUNG με πηγή αέρα έχουν σημειώσει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των πωλήσεων κατά 97% από το 2022.

Περνώντας στην TCL, εκτός από τις κλασσικές κατηγορίες στις οποίες έχει παρουσία με πολύ ενδιαφέροντα προϊόντα -και για τα οποία θα ασχοληθούμε παρακάτω-, είδαμε την πρωτοβουλία Green της εταιρείας για πιο πράσινα προϊόντα που ελαχιστοποιούν το αποτύπωμα ενέργειας, ενώ η εταιρεία μπαίνει στο χώρο της ενέργειας με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε ένα σπίτι, με αντίστοιχες αποθηκευτικές λύσεις. Παρόμοιο στόχο έχει και η Ecoflow που πλέον κατασκευάζει και μεγάλες μπαταρίες οι οποίες μπορούν να συνδεθούν με οποιαδήποτε λύση φωτοβολταϊκών και να λειτουργούν ως εφεδρική ενέργεια, προκειμένου ο κάτοχος του σπιτιού να βασίζεται ολοένα και λιγότερο στο δίκτυο ρεύματος.

Smarthome και οικοσυστήματα

Θα πρέπει να αναφερθούμε στο πρότυπο Matter, το κοινό πρότυπο που χρησιμοποιούν πλέον οι κορυφαίες εταιρείες του χώρου όπως SAMSUNG, APPLE, Google και Amazon για πλήρη συμβατότητα και δυνατότητα ελέγχου από μία μόνο εφαρμογή. Δειλά δειλά τα σχετικά gadgets κάνουν την εμφάνισή τους αν και ο ρυθμός είναι ακόμα χαμηλός. Κατά τα άλλα, SmartThings και ThinQ, τα πρότυπα δηλαδή των SAMSUNG και LG αντίστοιχα για το smart home, είχαν την τιμητική τους στους εκθεσιακούς χώρους των εταιρειών. Παράλληλα και η TCL είχε τις δικές της προτάσεις στο χώρο, αποτελώντας ένα από τα μέλη που στηρίζουν το πρότυπο Matter.

Πλυντήρια, ψυγεία, κουζίνες, έξυπνες σκούπες και πολλές άλλες έξυπνες συσκευές σπιτιού, είδαμε να «παίζουν» αρμονικά μεταξύ τους, με πολύ ενδιαφέροντες αυτοματισμούς, και εύκολη διαχείρισή τους μέσω μιας εφαρμογής. Η LG έδωσε έμφαση κυρίως στη σειρά πλυντηρίων της σειράς Signature με ένα νέο πλυντήριο-στεγνωτήριο 27 ιντσών με αντλία θερμότητας ενώ τα ψυγεία BeSpoke είχαν την τιμητική τους στο χώρο της SAMSUNG.

Εκτός από τους μεγάλους, άλλες εταιρείες κάνουν πολύ αξιόλογες προτάσεις, με τις εξωτερικές κάμερες της NEDIS SMARTLIFE αλλά και την Reolink, να ξεχωρίζουν, έχοντας τη δυνατότητα να φορτίζονται μέσω ηλίου αλλά και να συνδέονται στο Internet μέσω 4G δικτύου.

Μικροκινητικότητα

Προς ένα πιο πράσινο περιβάλλον, προορίζονται και διάφορες λύσεις μικροκινητικότητας που εντοπίσαμε στους χώρους της έκθεσης, με τα scooter και τα e-bikes να έχουν την τιμητική τους. Η UrbanGlide μας έδειξε το ECROSS MAX 2X2, ένα scooter παντός εδάφους με διπλό μοτέρ και LCD οθόνη για να παρακολουθείς σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα σχετικά με τη διαδρομή σου.

Ειδική αναφορά θα πρέπει να κάνουμε και στα ηλεκτρικά ποδήλατα της NILOX, με την εταιρεία να μας δείχνει τρία μοντέλα τα οποία αναμένονται στις αρχές του 2024. Το πρώτο είναι το X8SE το οποίο αποτελεί την ''SpecialEdition'' του X8 Plus με μέγιστη ταχύτητα 25χλμ/ώρα και αυτονομία 70 χιλιόμετρα ενώ το NILOX Young είναι μια πιο οικονομική πρόταση με αυτονομία 35 χιλιομέτρων.

Wearables & Gadgets

Η κατηγορία των wearables δεν είχε την τιμητική της στην IFA 2023, με τη WITHINGS να κάνει την εξαίρεση παρουσιάζοντας τα ScanWatch 2 & ScanWatch Light. Με κομψή εμφάνιση (κάσα και ωτίδες από ανοξείδωτο ατσάλι και κρύσταλλο ζαφείρι για προστασία) και τον συνδυασμό αναλογικών και ψηφιακών δεικτών στο καλαίσθητο καντράν, οι δύο προτάσεις της WITHINGS υποστηρίζουν και λειτουργίες υγείας, δίνοντας στον κάτοχό τους χρήσιμα δεδομένα.

Μας άρεσαν αρκετά οι νέες λύσεις της Catalyst, με πρώτη την αδιάβροχη θήκη για τα AirTag της APPLE, η οποία επιτρέπει την τοποθέτησή τους ακόμα και σε μέρη που δεν ήταν πριν δυνατό. Η PANZERGLASS με τα ανθεκτικά γυαλιά τα οποία προστατεύουν τα smartphone, τα tablet και τα έξυπνα ρολόγια, ήταν και σ’ αυτή την IFA, προσπαθώντας να σπάσει (!) το ίδιο της το κρύσταλλο, με βαριοπούλες και σφυριά, χωρίς να τα καταφέρει.

Τηλεοράσεις & Προβολείς

Οι TVs και γενικότερα o χώρος της εικόνας αποτελεί πάντα ένα από τα highlights της IFA. Φέτος κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε σε μεγάλο βαθμό, χωρίς να λείπουν οι εξαιρέσεις. Στον εκθεσιακό χώρο της SAMSUNG για παράδειγμα, μπορέσαμε να δούμε τις τρεις κορυφαίες σειρές τηλεοράσεων που διαθέτει η εταιρεία, τις Neo QLED, OLED και Micro-LED. Ξεχώρισε η ανακοίνωση της Neo QLED QNC990, μια τηλεόραση 98 ιντσών με ανάλυση 8K και πάνελ Mini LED η οποία ξεχωρίζει αρχικά για το μέγεθός της αλλά και τα εξαιρετικά χρώματα. Μας άρεσε ακόμα και η The Frame Disney100 Edition, μια συνεργασία SAMSUNG και Disney με αφορμή τα 100α γενέθλια της δεύτερης.  

Έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι στον εκθεσιακό χώρο της LG δεν είδαμε τις γνωστές σειρές τηλεοράσεων της εταιρείας. Μοναδική εξαίρεση η StandbyMe Go, μια φορητή οθόνη 27” που βρίσκεται εγκατεστημένη μέσα σε βαλίτσα, προκειμένου να μπορείς να την πάρεις μαζί σου οπουδήποτε. Διαθέτει αυτονομία 3 ωρών ενώ μπορεί να συνδεθεί και με παιχνιδοκονσόλες, laptops και άλλες συσκευές. 

Επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τηλεοράσεων, η TCL είχε 3 σχετικές ανακοινώσεις. Η σειρά X955 η οποία αποτελείται από δύο μοντέλα των 85 και 98”, υποστηρίζοντας τις κορυφαίες τεχνολογίες στο χώρο όπως Dolby Vision και HDR10+ ενώ η σειρά C955 διαθέτει τρία μοντέλα των 98”, 85” και 65”. Τέλος, η σειρά C755 (στην Ευρωπαϊκή αγορά την γνωρίζουμε ως C805), θα διατεθεί σε εκδόσεις με διαγώνιο 50”, 65”, 75”, 85” και 98” και θα αποτελεί την πιο οικονομική πρόταση της εταιρείας.

Η HISENSE αποτέλεσε το βασικό χορηγό της έκθεσης δίνοντας έμφαση κυρίως στους βιντεοπροβολείς που κατασκευάζει. Ο C1 Smart Mini Projector βασίζεται στη TriChroma laser engine, με τη λειτουργία ψηφιακής εστίασης φακού, η εικόνα είναι πάντα καθαρή και ευκρινής, ανεξάρτητα από το μέγεθος, που κυμαίνεται από 65 ίντσες έως και τεράστια 300 ίντσες. Όπως είχαμε δει και στη CES τον Ιανουάριο, έτσι και τώρα, ένα από τα πιο εντυπωσιακά προϊόντα της HISENSE ήταν ο πρώτος 8K Laser Projector στον κόσμο, με την ποιότητα της εικόνας να είναι απλά απίστευτη. Σε επίπεδο πρωτότυπου είδαμε και μια τηλεόραση 200”, για την οποία δεν μάθαμε όπως περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά.  

Μιας και αναφερθήκαμε στην κατηγορία των βιντεοπροβολέων, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις ήταν αυτή της SAMSUNG που παρουσίασε τη δεύτερη γενιά του Freestyle Projector, του μίνι και άκρως φορητού προβολέα.

Smartphones

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε νέες ανακοινώσεις smartphones σε άλλες εκθέσεις όπως τη MWC, όμως και στην IFA δεν έλλειψαν σχετικές ανακοινώσεις. Ξεχωρίζουν αυτές της HONOR, η οποία φέρνει πλέον στην Ευρώπη το Magic V2, το νέο της αναδιπλούμενο smartphone που εντυπωσιάζει με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά αλλά και το πάχος του που κλειστό δεν ξεπερνά τα 10 χιλιοστά. Σε πρωτότυπη μορφή είδαμε άλλο ένα αναδιπλούμενο smartphone από την εταιρεία, το HONOR V Purse, που προορίζεται για το γυναικείο κοινό ενώ αλλάζει εμφάνιση με αξεσουάρ όπως ένα λουράκι, το οποίο το μετατρέπει σε τσαντάκι.
 

Κατά τα άλλα, μας άρεσε αρκετά και το TCL 40 NXTPAPER 5G, το πρώτο εμπορικό smartphone της TCL που στηρίζεται στη δική της τεχνολογία, NXTPAPER, κάνοντας άνετη την πολύωρη χρήση, χωρίς να κουράζει τα μάτια. Ξεχωριστή ήταν και η πρόταση του FAIRPHONE 5, του πιο «οικολογικού» θα λέγαμε smartphone το οποίο φτάνει στην Ευρώπη μέσα στο μήνα. Το FAIRPHONE 5 στηρίζεται σε αρθρωτό σχεδιασμό και ο ίδιος ο κάτοχός του μπορεί να αλλάξει εύκολα την οθόνη, τις κάμερες, τη μπαταρία του και άλλα εξαρτήματα ενώ υποστηρίζει και 10 χρόνια δωρεάν ενημερώσεις!

Laptops

Στην κατηγορία των Laptops, είδαμε αρχικά το Legion 9i της LENOVO, τον πρώτο gaming φορητό υπολογιστή στον κόσμο με οθόνη 16” που ενσωματώνει σύστημα υδρόψυξης «κλειστού βρόγχου». Το σύστημα αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα σημερινά επιτραπέζια συστήματα για παιχνίδια, αφήνοντας πίσω του λύσεις αερόψυξης που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε μέχρι σήμερα σε κορυφαία gaming laptops.

Μια άλλη πρόταση στο χώρο έρχεται από την TECNO που φημίζεται για τα οικονομικά smartphones αξιώσεων που προσφέρει, μεταφέροντας τη συνταγή και στα laptops. Το Megabook S1 που είδαμε στον εκθεσιακό της χώρο είναι ένα laptop που ενσωματώνει έναν Intel Core i7 12ης γενιάς και Inter Iris Xe υποσύστημα γραφικών, με οθόνη 15,6 ιντσών (ρυθμό ανανέωσης 120 Hz) και με ανάλυση 3.2K , καθιστώντας το ιδανικό για απλά παιχνίδια και επεξεργασία βίντεο. Ο φορητός υπολογιστής της TECNO διαθέτει επίσης 16 GB μνήμη LPDDR5 και 1TB αποθηκευτικού χώρου SSD.

Ήχος

Πολλές ήταν οι προτάσεις των εταιρειών στη φετινή IFA γύρω από τον ήχο. Ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε στα ακουστικά “ανοιχτού σχεδιασμού” Soundgear Sense της JBL, τα οποία διαθέτουν «γάντζους» επιτρέποντας στον χρήστη να διατηρεί την επαφή του με το περιβάλλον. Η εταιρεία είχε όμως και μια πιο ενδιαφέρουσα ανακοίνωση, αυτή της σειράς φορητών Bluetooth ηχείων “Authentics” με ρετρό σχεδιασμό και τη μοναδική δυνατότητα να υποστηρίζει ταυτόχρονα τους ψηφιακούς βοηθούς της Google και της Amazon.

Ενδιαφέρον είχε και το φορητό Bluetooth ηχείο Malibu της URBANISTA, το οποίο είναι το πρώτο της κατηγορίας του που φορτίζει με ηλιακή ενέργεια, χωρίς να χρειάζεται σύνδεση στο ρεύμα. 

Εκπλήξεις

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθούμε και σε μερικά ακόμα προϊόντα που δεν εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες όμως αποτέλεσαν από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις της έκθεσης. Πρώτο στη λίστα το Legion Go, η πρώτη φορητή παιχνιδομηχανή για PC παιχνίδια από τη LENOVO, η οποία μπαίνει σε μια ανερχόμενη κατηγορία με χαρακτηριστικά όπως οθόνη 8,8 ιντσών, αποσπώμενα χειριστήρια αλλά και καλύτερη εκτέλεση fps παιχνιδιών.

Ακόμα, αν και το είδαμε να ανακοινώνεται στις αρχές του χρόνου στην έκθεση CES, εντούτοις τα πρώτα προϊόντα δεν είχαν κάνει την εμφάνισή τους. Στην IFA όμως το ασύρματο πρότυπο Qi2 έκανε την εμφάνισή του, με εταιρείες όπως τη BELKIN, την ANKER, και την BASEUS, να προτείνουν διάφορους συμβατούς ασύρματους φορτιστές τους οποίους θα φέρουν στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε σχέση με τον προκάτοχό του, το Qi2 υποστηρίζει μαγνητική τοποθέτηση της συσκευής, όπως και το Magsafe της APPLE, κάνοντας καλύτερη και πιο γρήγορη τη διαδικασία φόρτισης.

Το Trio Max ήταν ένα από τα προιόντα που μας έβαλε σε σκέψεις, αφού έχει στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας ενός κατόχου laptop, προσθέτοντας με εύκολο τρόπο δύο επιπλέον οθόνες στο σύστημά του. Αποτέλεσε project στο Kickstarter, καταφέρνοντας να χρηματοδοτηθεί σε μόλις 1 ώρα, κάτι που δείχνει το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει. 

Ακόμα το FRITZ!Box 5690 Pro αποτελεί ένα future-proof και all in one router που αξιοποιεί τόσο την τεχνολογία DSL (περιλαμβάνει 35b vectoring έως 300 Mb/s) όσο και την τεχνολογία οπτικών ινών (υποστηρίζει τα πρότυπα GPON έως και 2,5Gb/s και AON έως 1Gb/s) καθώς και την τεχνολογία WiFi 7, μια πρόταση από την AVM που αντίστοιχη δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Τέλος το House of Robots αποτέλεσε έναν ειδικό χώρο στην IFA όπου είχαμε τη δυνατότητα να δούμε ξεχωριστά robot, τα οποία είτε απαντούσαν σε ερωτήσεις μας είτε αποτελούσαν πιστά ομοιώματα από διάσημους χαρακτήρες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν ο Buzz Lightyear από τα Toy Story καθώς και ο Optimus Prime των Transformers.

Συμπέρασμα

Με ανακοινώσεις TVs, λύσεις smart home με επίκεντρο την ενέργεια, νέες τεχνολογίες (Qi2, Matter, NXTPAPER κλπ), e-mobility και νέα προϊόντα σε ήχο, gaming και laptops, η IFA 2023 κάθε άλλο παρά υποτονική ήταν. Μπορεί να μην είχε πολλές μεγάλες ανακοινώσεις προϊόντων, αλλά είχε τεράστιο ενδιαφέρον και ποικιλία που κάλυψε και τον πιο απαιτητικό tech savvy. Συνολικά η IFA 2023 ανταποκρίθηκε στη φήμη της ως η κορυφαία ευρωπαϊκή έκθεση τεχνολογίας και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το επόμενο μεγάλο event για να σου μεταφέρουμε όλες τις εξελίξεις γύρω από την τεχνολογία.