MWC 2023: Όλα τα highlights της έκθεσης!

1 έτος πριν
MWC 2023 entrance

Η φετινή έκθεση MWC 2023 έκλεισε τις πύλες της, σηματοδοτώντας και επίσημα την πλήρη επιστροφή ίσως της μεγαλύτερης έκθεσης γύρω από την κινητή τηλεφωνία, μετά την πανδημία. Τι είδαμε από κοντά; Χιλιάδες εκθέτες αλλά και επισκέπτες που προσήλθαν να δουν από κοντά τις τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες από τον χώρο των smartphone, των τηλεπικοινωνιών και των συσκευών επαυξημένης/εικονικής πραγματικότητας.

Δες το παρακάτω βίντεο με στιγμιότυπα που ξεχωρίσαμε από τη Βαρκελώνη και πάμε να δούμε μαζί αναλυτικά τις σημαντικότερες ανακοινώσεις.

TCL

Ανάμεσα στα προϊόντα που ξεχώρισαν ήταν τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας της TCL, RayNeo X2 που από άποψη σχεδιασμού δεν διαφέρουν και πολύ από ένα τυπικό ζευγάρι γυαλιά οράσεως. Με δύο οθόνες Micro-LED να σχηματίζουν εμπρός από τα μάτια του χρήστη μία αντιληπτή -από απόσταση περίπου 4 μέτρων- εικόνα με διαγώνιο 130 ιντσών, τα RayNeo X2 που βασίζονται στην πλατφόρμα Snapdragon XR2 της Qualcomm διαθέτουν ηχεία, μικρόφωνα, κάμερα και GPS προσφέρουν έξυπνες λειτουργίες όπως έξυπνης πλοήγηση, υποβοηθούμενη αυτόματη μετάφραση σε πραγματικό χρόνο, λειτουργία καταγραφής βίντεο και φωτογραφιών κ.α.

Εκτός από το μέλλον, στον εκθεσιακό χώρο της TCL είδαμε και το παρόν στα smartphones, το οποίο αποτελείται από δύο νέα μοντέλα, τα TCL 406 και TCL 408. Ακολουθώντας τη γνωστή «συνταγή» από τις τελευταίες σειρές της εταιρείας, τα δύο μοντέλα συνδυάζουν χαρακτηριστικά και τιμή. Έχοντας παρόμοιο σχεδιασμό τα δύο μοντέλα μοιράζονται ακόμα τον ίδιο επεξεργαστή (MediaTek Helio G25) αλλά και την ίδια IPS οθόνη 6,6”, βασισμένη στην τεχνολογία NXTVISION της εταιρείας. Διαφορές -αναμενόμενα- υπάρχουν στις κάμερες, όπου το TCL 408 έχει κύρια κάμερα στα 50MP η οποία συνοδεύεται από φακό για μακροφωτογράφιση αλλά και έναν ακόμη στα 2MP που αναλαμβάνει τη δημιουργία εφέ βάθους, το γνωστό bokeh κατά τη λήψη πορτραίτων. Στο TCL 406 έχουμε την ίδια κύρια κάμερα όμως η διαφορά βρίσκεται στo εμπρόσθιο μέρος όπου η selfie κάμερα έχει ανάλυση 5MP αντί για 8MP.

LENOVO/MOTOROLA

Το ανθεκτικό, γεμάτο χαρακτηριστικά ασφαλείας smartphone ThinkPhone by MOTOROLA με το χαρακτηριστικό κόκκινου χρώματος προσαρμόσιμο πλήκτρο (Red Button) που θυμίζει το γνωστό TrackPoint έδωσε το παρόν στον εκθεσιακό χώρο της LENOVO και εντυπωσίασε. Είναι αδιάβροχο (με πιστοποίηση IP68) και αντέχει σε πτώσεις από ύψος έως και 1,25 μέτρων καθώς καλύπτει τις στρατιωτικές προδιαγραφές MIL-STD 810H. Η συσκευή ενσωματώνει διάφορες τεχνολογίες ασφαλείας και ενσωματώνει οθόνη 6,6” τεχνολογίας OLED (2.400 x 1.080 pixels) και ενσωματώνει τον επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1.

Εκθεσιακός χώρος της LENOVO χωρίς laptops δεν νοείται, και φυσικά στο MWC 2023, η εταιρεία είχε να επιδείξει νέα μοντέλα. Αρχικά είδαμε νέες ανακοινώσεις για τη σειρά ThinkPad T η οποία εμπλουτίστηκε με τα μοντέλα ThinkPad T14s Gen4, ThinkPad T14s Gen4 και ThinkPad T16 Gen 2. Με επεξεργαστές τελευταίας γενιάς της Intel, OLED οθόνες με τεχνολογία Eyesafe Certified Natural Low Blue Light που μειώνει την εκπομπή του μπλε φωτός που κουράζει τα μάτια το βράδυ. Επιπλέον η LENOVO έφερε στη Βαρκελώνη και τα ThinkPad E14 Gen 5 και ThinkPad E16, με τελευτίας γενιάς επεξεργαστών από Intel και AMD, αναλογία πλευρών 16:10 και βελτιωμένη αναλογία οθόνης προς σώμα που ξεπερνά το 90%. 

HONOR

Το νέο αναδιπλούμενο smartphone της ΗONOR, Magic Vs (μαζί με τις νέες της ναυαρχίδες Magic5) αποτέλεσαν επίσης μαγνήτες βλεμμάτων στην έκθεση. Το πρώτο που μοιάζει με ένα μικρό σημειωματάριο, διαθέτει δύο οθόνες, μία εξωτερική 6,45 ιντσών ανάλυσης 2.560 x 1.080 pixels και μία εσωτερική τύπου Foldable OLED που διπλώνει και έχει διαγώνιο 7,9 ιντσών (2.272 x 1.984 pixels). Μαζί ανακοινώθηκαν και τα Magic5 και Magic5 Pro με νέα σχεδίαση Star Wheel Triple Camera, οθόνες OLED στις 6,73” και 6,81” και ικανότατες κάμερες 50-54MP, τεράστιες μπαταρίες με ταχεία φόρτιση κ.ά.

OPPO

Την προσοχή των επισκεπτών τράβηξε επίσης το αναδιπλούμενο OPPO Find N2 Flip με τον σχεδιασμό clamshell, που διαθέτει μία προηγμένη αναδιπλούμενη οθόνη E6 AMOLED 6,8” και έναν εξελιγμένο 2ης γενιάς μηχανισμό Flexion Hinge που δεν αφήνει κενό μεταξύ των δύο τμημάτων της οθόνης όταν είναι διπλωμένη. Η «εσωτερική», αναδιπλούμενη οθόνη υποστηρίζει ανάλυση 2.520 x 1.080 pixels ενώ η μικρότερη εξωτερική οθόνη AMOLED έχει διαγώνιο 3,26" και υποστηρίζει ανάλυση 720 x 382 pixels. Η κύρια, ευρυγώνια κάμερα της συσκευής είναι ανάλυσης 50 MP και συνοδεύεται από μία υπερευρυγώνια 8 MP ενώ η κάμερα για selfies έχει ανάλυση 32 MP. Στο εσωτερικό του βρίσκεται ο επεξεργαστής MediaTek, Dimensity 9000+ και μπαταρία 4.300 mAh.

REALME

Το smartphone της REALME, GT3 δεν εντυπωσίασε μόνο για τα ισχυρά χαρακτηριστικά του, αλλά κυρίως για την τεχνολογία φόρτισης του, 240W, που του επιτρέπει να φορτίζει πλήρως σε 9μιση λεπτά. Το REALME GT3 240W διαθέτει οθόνη 6,74” AMOLED ανάλυσης 2.772 x 1.240 pixels και τρεις κάμερες, μία ευρυγώνια στα 50 MP, μία υπερευρυγώνια 8 MP και μία για λήψεις macro 2 MP. Στην πρόσοψη, διαθέτει μία κάμερα για selfies στα 16 MP.

VIVO

Το πανίσχυρο VIVO X90 Pro ήταν επίσης μία συσκευή που προσέλκυσε το ενδιαφέρον, κυρίως λόγω της προηγμένης κάμερας 50 MP που φέρει το εμβληματικό λογότυπο της Zeiss Vario Tessar T.  Ο κεντρικός αισθητήρας του νέου μοντέλου της VIVO μέγεθος 1” και είναι ο μεγαλύτερος που συναντάμε σε smartphone, χαρίζοντας εξαιρετικές λήψεις που διακρίνονται όχι μόνο για τη λεπτομέρειά τους αλλά και για τη φωτεινότητά τους, ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν το ευνοούν. Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά, το VIVO X90 Pro διαθέτει εξαιρετική OLED οθόνη 6,78” με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz, αλλά και υποστήριξη ενσύρματης φόρτισης στα 120W, με το φορτιστή μάλιστα να περιλαμβάνεται στη συσκευασία. 

Στο πίσω μέρος το οποίο δίνει την αίσθηση του δέρματος, βλέπουμε και τις υπόλοιπες κάμερες, όπως μια ευρυγώνια στα 12MP και μία στα 5MP για εντυπωσιακά πορτραίτα. Τρέχει το Funtouch OS 13 το οποίο είναι βασισμένο στο Android 13, χωρίς περιττές εφαρμογές και στοιχεία αλλά με την προσθήκη χρήσιμων λειτουργιών.

XIAOMI

Από την λίστα μας, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η εκπληκτική σειρά Xiaomi 13 αλλά και το ηλεκτρικό σκούτερ Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra που προσέλκυσε και τα περισσότερα βλέμματα.  

Ξεκινώντας… ανάποδα, το XIAOMI Electric Scooter 4 Ultra είναι το πρώτο ηλεκτρικό σκούτερ της Κινέζικης εταιρείας με διπλό σύστημα ανάρτησης που παρέχει αυξημένη ασφάλεια και εξαιρετική άνεση. Με αδιάτρητα, αυτοσφραγιζόμενα λάστιχα DuraGel με διάμετρο 10 ιντσών και ισχυρό ηλεκτροκινητήρα 940 W μπορεί να κινηθεί με άνεση ακόμα και σε ανηφόρες με κλίση έως και 25° με την μπαταρία του να προσφέρει αυτονομία έως και 70 χιλιομέτρων.  

H νέα σειρά-ναυαρχίδα της XIAOMI αποτελείται από τα XIAOMI 13 και XIAOMI 13 Pro ενώ περιλαμβάνει και ένα οικονομικότερο μοντέλο, το XIAOMI 13 Lite. Με όμορφη, πολυτελή σχεδίαση, το XIAOMI 13 Lite βασίζεται στον ισχυρό επεξεργαστή Snapdragon 7 Gen 1 ενώ τα XIAOMI 13 και XIAOMI 13 Pro βασίζονται στην κορυφαία πλατφόρμα της Qualcomm,  Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform. To XIAOMI 13 Lite διαθέτει OLED οθόνη 6,55” ανάλυσης FHD+ (2.400 x 1.080 pixels) ενώ το XIAOMI 13 διαθέτει όμοιας ανάλυσης (FHD+) οθόνη με μικρότερη διαγώνιο 6,36 ιντσών. Το XIAOMI 13 Pro διαθέτει οθόνη τεχνολογίας LTPO OLED με διαγώνιο 6,73” ανάλυσης 3.200 x 1.440 pixels. Στον τομέα της κάμερας, η νέα σειρά αξιοποιεί την τεχνογνωσία της θρυλικής εταιρείας LEICA, το εμβληματικό λογότυπο της οποίας βρίσκεται στις δύο από τις τρεις συσκευές (XIAOMI 13 και 13 Pro). Η κύρια κάμερα, και στις τρεις συσκευές, βασίζεται σε αισθητήρα 50 MP ωστόσο στην περίπτωση του XIAOMI 13 Pro, υπάρχουν τρείς κάμερες 50 MP. Το τελευταίο επίσης υποστηρίζει ταχεία φόρτιση 120 W καθώς και ασύρματη φόρτιση και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση.

SAMSUNG

Το τμήμα της SAMSUNG το οποίο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία οθονών, είχε το δικό του ξεχωριστό χώρο στο MWC, όπου και επέδειξε μερικά εντυπωσιακά πρωτότυπα αναδιπλούμενα smartphones που ίσως κάποια μέρα πάρουν το δρόμο της εμπορικής κυκλοφορίας. Το Flex S διαθέτει αναδιπλούμενη οθόνη η οποία  μπορεί να διπλωθεί δύο φορές, τόσο προς τα μέσα όσο και προς τα έξω σε σχήμα S, διατηρώντας μικρές τις διαστάσεις της συσκευής. Μόλις η οθόνη ξεδιπλωθεί, τότε ο χρήστης έχει στη διάθεσή του μια μεγάλη επιφάνεια εργασίας, κάτι εντυπωσιακό. 

Αντίστοιχα το Flex G «πατάει» πάνω στο form factor του Flex S με μια διαφορά αφού μπορεί να διπλωθεί μόνο προς τα μέσα, με την οθόνη στην περίπτωση αυτή να είναι πλήρως προστατευμένη. Επιπλέον, η SAMSUNG Display, μας έδειξε και τη Slideable Solo, μια ξεχωρίστή οθόνη που προορίζεται για laptops, και η οποία τυλίγεται και ξετυλίγεται, διατηρώντας έτσι τις διαστάσεις του φορητού υπολογιστή σε μικρά επίπεδα παρά τη μεγάλη οθόνη που αυτό διαθέτει.

Η έκθεση MWC ολοκληρώθηκε και μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις! Διάβασε αναλυτικά τι είδαμε όλες τις μέρες εδώ και stay tuned γιατί το 2023 αποδεικνύεται μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνολογική χρονιά!