IFA 2024: Η SAMSUNG παρουσιάζει το όραμα "AI For All"

1 εβδομάδα πριν
samsung booth at IFA 2024

Η SAMSUNG δίνει δυναμικό παρών στην IFA 2024, παρουσιάζοντας το όραμά της "AI For All" και επιδεικνύοντας τη δέσμευσή της στον εκδημοκρατισμό της τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία στοχεύει να καταστήσει την τεχνολογία AI προσιτή σε ευρύτερο κοινό, ενσωματώνοντάς την σε ένα εκτενές φάσμα προϊόντων, από κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές μέχρι οικιακές συσκευές και συστήματα ψυχαγωγίας.

Η SAMSUNG προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2024, θα υπάρχουν 200 εκατομμύρια συσκευές με Galaxy AI. Το οικοσύστημα SmartThings, που αποτελεί τον πυρήνα αυτής της στρατηγικής, συνδέει ήδη πάνω από 500 εκατομμύρια συσκευές, επιτρέποντας την απρόσκοπτη απομακρυσμένη διαχείριση όλων των προϊόντων SAMSUNG με δυνατότητες AI.

Στην εκδήλωση, η εταιρεία παρουσίασε μια σειρά νέων προϊόντων που ενσωματώνουν προηγμένη τεχνολογία AI. Οι προβολείς Premier 7 και 9 ξεχώρισαν με την τεχνολογία λέιζερ και την ανάλυση 4K, προσφέροντας εικόνες μεγέθους έως 130 ιντσών. Οι προβολείς αυτοί χρησιμοποιούν AI για λειτουργίες όπως το Upscaling, που βελτιώνει το περιεχόμενο σε ποιότητα 4Κ, και το Vision Booster, που προσαρμόζει τη φωτεινότητα και την αντίθεση ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού.

Στον τομέα των φορητών υπολογιστών, το Galaxy Book5 Pro 360 και το Galaxy Book4 Edge 15 ιντσών εντυπωσίασαν με τις δυνατότητές τους. Το Galaxy Book5 Pro 360, σε συνεργασία με την Intel, συνδυάζει τον νέο επεξεργαστή Intel® Core Ultra με το Galaxy AI, προσφέροντας εξατομικευμένη παραγωγικότητα και απρόσκοπτη συνδεσιμότητα. Το Galaxy Book4 Edge 15 ιντσών, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Qualcomm, ενσωματώνει τον Snapdragon® X Plus για εξαιρετικές επιδόσεις και μεγάλη διάρκεια μπαταρίας, συνδυάζοντας χαρακτηριστικά Copilot+ PC με Galaxy AI.

Στον τομέα των τηλεοράσεων, η SAMSUNG έκανε μια σημαντική ανακοίνωση: από το 2024, όλες οι νέες AI τηλεοράσεις της θα λαμβάνουν αναβαθμίσεις Tizen OS για επτά χρόνια, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του υλικού τους. Οι οθόνες Neo QLED 8K AI της εταιρείας ενσωματώνουν τους επεξεργαστές NQ 8 AI Gen 3 με 512 νευρωνικά δίκτυα, οκτώ φορές περισσότερα από τα προηγούμενα μοντέλα, προσφέροντας μια εξαιρετικά βελτιωμένη εμπειρία θέασης.

Η SAMSUNG επεκτείνει επίσης τις δυνατότητες του The Frame και του Art Store, συνεργαζόμενη με καλλιτέχνες και οίκους σχεδιασμού. Η εταιρεία ανακοίνωσε συνεργασίες με τον φινλανδικό οίκο σχεδιασμού Marimekko, τον Jean-Michel Basquiat, και παρουσίασε μια αποκλειστική συλλογή 12 αριστουργημάτων του Βέλγου σουρεαλιστή René Magritte.

Στον τομέα του ήχου, η SAMSUNG παρουσίασε το Music Frame, ένα ασύρματο ηχείο που συνδυάζει υψηλή ποιότητα ήχου με καλλιτεχνικό σχεδιασμό. Σε συνεργασία με την Universal Picture's Wicked, η εταιρεία ανακοίνωσε μια ειδική έκδοση του Music Frame που περιλαμβάνει αποκλειστικές εικόνες από την ταινία.

Στον τομέα των οικιακών συσκευών, η SAMSUNG παρουσίασε το Bespoke AI Laundry Combo, ένα συνδυασμό πλυντηρίου και στεγνωτηρίου που προσφέρει υψηλή ενεργειακή απόδοση. Ο κύκλος πλύσης ξεπερνά τις ελάχιστες απαιτήσεις για την αξιολόγηση Α-βαθμού έως και 20%, ενώ ο συνδυασμένος κύκλος πλύσης και στεγνώματος επίσης πληροί την αξιολόγηση Α-βαθμού.

Η εταιρεία έδωσε επίσης έμφαση στη βελτίωση του φωνητικού ελέγχου μέσω αναβαθμίσεων στο Bixby. Το αναβαθμισμένο Bixby μπορεί να κατανοήσει πολλαπλές εντολές σε μία πρόταση, να ανακαλέσει προηγούμενο περιεχόμενο συζητήσεων και να παρέχει εξατομικευμένες απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικές με τα προϊόντα.

Η SAMSUNG δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα και την ενεργειακή απόδοση. Το 93% των εργασιών του τμήματος DX της εταιρείας βασίζεται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ η εταιρεία χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση των προϊόντων της. Για παράδειγμα, τα υβριδικά ψυγεία AI της SAMSUNG συνδυάζουν έναν συμπιεστή με την τεχνολογία ψύξης Peltier, προσαρμόζοντας έξυπνα τη λειτουργία τους για μειωμένη κατανάλωση ενέργειας.

Το SmartThings Energy με τη λειτουργία AI Energy Mode αποτελεί κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής εξοικονόμησης ενέργειας της SAMSUNG. Σύμφωνα με την εταιρεία, μπορεί να εξοικονομήσει έως και 70% της κατανάλωσης ενέργειας για τα πλυντήρια. Επιπλέον, η λειτουργία SmartThings Away αυτοματοποιεί την εξοικονόμηση ενέργειας όταν δεν υπάρχει κανείς στο σπίτι, κλείνοντας συσκευές και συστήματα που δεν χρησιμοποιούνται.

Οι Bespoke AI συσκευές της SAMSUNG προσφέρουν επίσης λειτουργίες όπως το Optimal Scheduling και το Optimal Charging, οι οποίες καθυστερούν την έναρξη κύκλων πλύσης και φόρτισης για να αποφύγουν τις ώρες αιχμής, μειώνοντας έτσι το ενεργειακό κόστος όταν συνδυάζονται με έξυπνα τιμολόγια.

Στον εκθεσιακό χώρο της νοτιοκορεατικής εταιρείας είδαμε και το Ballie, φέρνοντας μνήμες από τη CES 2024 όταν και το πρωτοσυναντήσαμε. Το νέο ρομπότ της SAMSUNG έχει μέγεθος παρόμοιο μ' αυτό μιας μπάλας μπόουλινγκ και διαθέτει μπαταρία σχεδιασμένη να διαρκεί δύο με τρεις ώρες. Το Ballie είναι εξοπλισμένο με αισθητήρα lidar για να πλοηγείται σε δωμάτια και να αποφεύγει εμπόδια, καθώς και με προβολέα 1080p με δύο φακούς, επιτρέποντάς του να προβάλλει ταινίες και βιντεοκλήσεις, ακόμη και να λειτουργεί ως δεύτερη οθόνη υπολογιστή.

Μπορεί αυτόματα να προσαρμόζει την εικόνα βάσει της απόστασης από τον τοίχο και των συνθηκών φωτισμού αλλά και να ανιχνεύει τη στάση του σώματος και τη γωνία του προσώπου των ανθρώπων και να ρυθμίζει τη βέλτιστη γωνία προβολής για τον κάτοχό του. Μπορεί να ελεγχθεί μέσω φωνητικών εντολών ή, ενδιαφέρον είναι, μέσω αιτημάτων που αποστέλλονται με γραπτό μήνυμα (π.χ. "παίξε μια ταινία στον κοντινότερο τοίχο").