IFA 2024: Ημέρα 3η με πολλά ενδιαφέροντα smart προϊόντα από τα booths των κατασκευαστών

1 εβδομάδα πριν
Nanoleaf Blocks

Η τρίτη ημέρα της έκθεσης IFA 2024 στο Βερολίνο αποδείχθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς είχαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε μια πληθώρα καινοτόμων προϊόντων και τεχνολογιών που υπόσχονται να αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε και αλληλεπιδρούμε με τα σπίτια μας. Από έξυπνο φωτισμό και οικιακή ασφάλεια μέχρι επαναστατικές λύσεις για την κουζίνα, η IFA 2024 αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι η κορυφαία ευρωπαϊκή έκθεση τεχνολογίας.

GOVEE

Ξεκινώντας από τον τομέα του έξυπνου φωτισμού, η Govee εντυπωσίασε με μια σειρά νέων προϊόντων συμβατών με το πρωτόκολλο Matter. Τα Curtain Lights 2 ξεχώρισαν με την αυξημένη φωτεινότητα και τα βελτιωμένα προσαρμοσμένα εφέ τους. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το "AI Lighting Bot" της Govee, μια λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν εφέ φωτισμού απλά περιγράφοντάς τα με κείμενο ή φωνητικά. Η εταιρεία μας έβαλε και σε εορταστικό κλίμα, παρουσιάζοντας τα Christmas String Lights 2 και τα νέα φώτα τύπου παγοκρύσταλλου, ιδανικά για εξωτερική και εσωτερική χρήση χάρη στην πιστοποίηση IP65.

Nanoleaf

Η Nanoleaf, γνωστή για τα καινοτόμα φωτιστικά πάνελ της, παρουσίασε τα Nanoleaf Blocks, μια σημαντική αναβάθμιση στη σειρά των έξυπνων φωτιστικών πάνελ της. Τα νέα πάνελ διαθέτουν φωτισμό από άκρη σε άκρη, εξαλείφοντας τα φωτεινά σημεία και τις σκοτεινές γωνίες, προσφέροντας μια πιο ομοιόμορφη και ομαλή εμφάνιση. Η δυνατότητα προσαρμογής με pegboards, ράφια και ανάγλυφα φωτιστικά πάνελ προσθέτει μια νέα διάσταση λειτουργικότητας στην τέχνη του τοίχου.

Yeelight

Η Yeelight εντυπωσίασε με τη νέα δυνατότητα συγχρονισμού των προϊόντων της με τις τηλεοράσεις Hisense VIDAA, επιτρέποντας τη δημιουργία ατμοσφαιρικού φωτισμού που συμπληρώνει την εμπειρία θέασης. Τα Yeelight Cubes, ένα σετ μαγνητικών, αρθρωτών και IoT-ελεγχόμενων φωτιστικών, κέντρισαν το ενδιαφέρον μας με τις ποικίλες δυνατότητες χρήσης τους, από gaming και streaming μέχρι κινηματογραφική θέαση και μουσική απόλαυση.

Aqara

Στον τομέα της οικιακής ασφάλειας, η Aqara παρουσίασε το Camera Hub G5 Pro, την πρώτη εξωτερική κάμερα παρακολούθησης της εταιρείας. Με ανάλυση 4MP και δυνατότητα έγχρωμης νυχτερινής όρασης, η κάμερα υπόσχεται κορυφαία ποιότητα εικόνας σε όλες τις συνθήκες φωτισμού. Το Garage Door Controller T2 Kit της Aqara επίσης τράβηξε την προσοχή μας, προσφέροντας έξυπνο έλεγχο για έως και δύο γκαραζόπορτες με λειτουργίες όπως geofencing και φωνητικός έλεγχος.

Reolink

Η Reolink έκανε αίσθηση με το Atlas PT Ultra, ένα πρωτοποριακό μοντέλο κάμερας ασφαλείας με μπαταρία. Η δυνατότητα συνεχούς εγγραφής σε ανάλυση 4K UHD, η τεχνολογία νυχτερινής όρασης ColorX και η εντυπωσιακή μπαταρία 20.000 mAh θέτουν νέα πρότυπα στον κλάδο. Η υποστήριξη προ-εγγραφής 10 δευτερολέπτων πριν από ένα συμβάν κίνησης είναι μια καινοτομία που εκτιμήσαμε ιδιαίτερα.

Midea

Ένα από τα πιο συναρπαστικά νέα που είδαμε στην IFA 2024 ήταν η παρουσίαση του προτύπου Ki. Το Ki επιτρέπει την ασύρματη φόρτιση μικρών οικιακών συσκευών με ισχύ έως και 2,2 κιλοβάτ. Στο περίπτερο της Midea, είχαμε την ευκαιρία να δούμε την πρώτη υλοποίηση του προτύπου Ki σε πραγματικές συσκευές. Μπλέντερ, βραστήρες και φριτέζες λειτουργούσαν χωρίς καλώδια, απλά τοποθετημένα πάνω στις επιφάνειες φόρτισης. Η υποστήριξη του προτύπου Ki από μεγάλους κατασκευαστές όπως η Bosch, η Miele και η Philips υποδηλώνει ότι σύντομα θα δούμε μια ευρεία γκάμα συμβατών συσκευών στην αγορά.

WITHINGS

Η WITHINGS, γνωστή για τις smart συσκευές υγείας της, έφερε στην έκθεση το ScanWatch Nova Brilliant, ένα smartwatch που συνδυάζει κομψότητα και προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης υγείας. Το νέο μοντέλο ξεχωρίζει με το τιτάνιο στεφάνι και το ζαφείρι κρύσταλλο, διατίθεται σε χρυσό και ασημί χρώμα, και δίνει την εντύπωση ενός πολυτελούς κοσμήματος παρά μιας συσκευής τεχνολογίας.

Παρά την εντυπωσιακή του εμφάνιση, το ScanWatch Nova Brilliant δεν υστερεί σε λειτουργικότητα. Διαθέτει ένα ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών παρακολούθησης υγείας, συμπεριλαμβανομένου ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ECG), παρακολούθησης οξυγόνου στο αίμα (SpO2), και ακόμη και δυνατότητα προειδοποίησης για πυρετό. Επιπλέον, παρακολουθεί τον ύπνο και μπορεί να καταγράψει πάνω από 40 διαφορετικές δραστηριότητες, από κολύμβηση μέχρι ποδηλασία.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του ScanWatch Nova Brilliant είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του, που φτάνει τις 30 ημέρες. Αυτό το καθιστά ιδανικό για χρήστες που δεν θέλουν να ανησυχούν συνεχώς για τη φόρτιση των συσκευών τους.

Παράλληλα με το νέο smartwatch, η WITHINGS παρουσίασε και μια νέα υπηρεσία με την ονομασία Cardio Check-Up. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν τα δεδομένα καρδιακής λειτουργίας τους, όπως ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, σε πιστοποιημένους καρδιολόγους. Οι χρήστες λαμβάνουν μια αξιολόγηση εντός 24 ωρών, προσφέροντας έτσι μια γρήγορη και βολική λύση για τον έλεγχο της καρδιακής υγείας χωρίς την ανάγκη επίσκεψης σε ιατρείο.

XGIMI

Στο περίπτερο της XGIMI, η ομάδα του ΓΕΡΜΑΝΟΥ είχε την ευκαιρία να δει από κοντά μια εντυπωσιακή σειρά νέων προβολέων. Η κινεζική εταιρεία παρουσίασε αρκετά νέα μοντέλα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναγκών, από φορητούς προβολείς για εξωτερικούς χώρους μέχρι προηγμένα μοντέλα ultra-short-throw που μπορούν να αντικαταστήσουν μια τηλεόραση.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ο MoGo 3 Pro, ένας φορητός προβολέας με μέγεθος συγκρίσιμο με ένα ποτήρι καφέ. Παρά το μικρό του μέγεθος, ο MoGo 3 Pro διαθέτει ενσωματωμένη λειτουργικότητα Google TV, αυτόματη ρύθμιση εικόνας και λειτουργία ηχείου Bluetooth. Η XGIMI παρουσίασε επίσης μια σειρά από αξεσουάρ για τον MoGo 3 Pro, συμπεριλαμβανομένης μιας κομψής θήκης μεταφοράς, οπτικών φίλτρων φακών και του PowerBase, που λειτουργεί τόσο ως βάση όσο και ως εξωτερική μπαταρία για τον προβολέα.

Στην κατηγορία των προβολέων 4K laser, η XGIMI παρουσίασε τέσσερα νέα μοντέλα, με το Aura 2 να ξεχωρίζει. Πρόκειται για τον διάδοχο του επιτυχημένου Aura του 2022, με ένα ριζικά ανανεωμένο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ένα μηχανοκίνητο κάλυμμα φακού που ανοίγει αυτόματα όταν ενεργοποιείται ο προβολέας.

Το Aura 2 προσφέρει ανάλυση 4K με υποστήριξη Dolby Vision, καθώς και πιστοποίηση Dolby Atmos για το ενσωματωμένο ηχοσύστημα Harman/Kardon. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του είναι η αναλογία προβολής 0.177:1, που σημαίνει ότι μπορεί να προβάλει μια εικόνα 100 ιντσών από απόσταση μόλις 17,8 εκατοστών από τον τοίχο.

THOMSON

Η βόλτα μας στους εκθεσιακούς χώρους των εταιρειών, μας έφερε και στην THOMSON, τη γαλλική εταιρεία η οποία διακρίνεται για τις τηλεοράσεις αλλά και άλλες λύσεις όπως φορητούς υπολογιστές και cast box. Σε ότι αφορά τις τηλεοράσεις, μπορέσαμε να δούμε την πρώτη OLED τηλεόραση της εταιρείας, διαστάσεων 77”,  η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του έτους. Στην OLED τεχνολογία, η εταιρεία μας έδειξε μια διάφανη smart TV, την THOMSON Lucid OLED TV που έχει στα σκαριά αλλά και μια φορητή τηλεόραση που ο καθένας μπορεί να μεταφέρει όπου θέλει μέσα στο σπίτι, έχοντας αυτονομία 4 ώρες και τρέχει Android. Η ίδια οθόνη μπορεί να γυρίσει και σε κάθετη θέση για καλύτερη θέαση περιεχομένου από τα social media.  Στα laptops, η εταιρεία ετοιμάζει μια λύση με δύο οθόνες, χωρίς το βάρος και οι διαστάσεις του υπολογιστή να είναι αποτρεπτικές.

TECNO

Τέλος, είδαμε και το χώρο της TECNO, της κινεζικής εταιρείας που έχει μια σειρά από ενδιαφέρουσες προτάσεις στο χώρο των smartphones και των PC. Δυστυχώς η εταιρεία δεν έφερε το πρότυπο ενός τριπλά αναδιπλούμενου smartphone που ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου, ούτε μοιράστηκε μαζί μας κάποια πρόσθετη πληροφορία.

Καθώς η IFA φτάνει στο τέλος της, stay tuned για τη 4η μέρα!