IFA 2024: Οι λύσεις των NANOLEAF, GOVEE και YEELIGHT πάνω στον έξυπνο φωτισμό

1 εβδομάδα πριν
govee booth ifa 2024

Στο πλαίσιο της έκθεσης IFA 2024 στο Βερολίνο, η ομάδα του ΓΕΡΜΑΝΟΥ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τα περίπτερα τριών κορυφαίων εταιρειών στον τομέα του έξυπνου φωτισμού: NANOLEAF, GOVEE και YEELIGHT. Όλα τα σχετικά προϊόντα που παρουσιάστηκαν υπόσχονται να μεταμορφώσουν τον τρόπο που φωτίζουμε και διακοσμούμε τους χώρους μας, συνδυάζοντας τεχνολογία, λειτουργικότητα και αισθητική.

GOVEE

Ξεκινάμε με τη GOVEE η οποία εντυπωσίασε με μια σειρά νέων προϊόντων συμβατών με το πρωτόκολλο Matter, το οποίο υπόσχεται να φέρει επανάσταση στη διασύνδεση των έξυπνων οικιακών συσκευών. Μεταξύ των νέων προϊόντων ξεχώρισαν τα Curtain Lights 2, μια βελτιωμένη έκδοση των δημοφιλών φωτιστικών κουρτίνας της εταιρείας. Σύμφωνα με τη GOVEE, αυτά τα φώτα προσφέρουν αυξημένη φωτεινότητα και βελτιωμένα προσαρμοσμένα εφέ, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας χρήσης κινούμενων GIF που παρέχονται από τους χρήστες ή επιλέγονται από τη βιβλιοθήκη της GOVEE.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε το "AI Lighting Bot" της GOVEE, μια λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν εφέ φωτισμού περιγράφοντάς τα είτε με κείμενο είτε φωνητικά. 

Η GOVEE μας έβαλε λίγο νωρίς και σε πνεύμα Χριστουγέννων, έχοντας στον εκθεσιακό της χώρο ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα Christmas String Lights 2, μια αναβαθμισμένη έκδοση των εορταστικών λαμπτήρων της, καθώς και τα πρώτα της φώτα τύπου παγοκρύσταλλου (icicle-style). Και τα δύο προϊόντα είναι αδιάβροχα με πιστοποίηση IP65, καθιστώντας τα κατάλληλα τόσο για εσωτερική όσο και για εξωτερική χρήση.

NANOLEAF

Από την IFA 2024 δεν έλειψε η NANOLEAF, γνωστή για τα καινοτόμα φωτιστικά πάνελ της, φέρνοντας στην έκθεση τα NANOLEAF Blocks, μια σημαντική αναβάθμιση στη σειρά των έξυπνων φωτιστικών πάνελ της. Τα νέα πάνελ διαθέτουν φωτισμό από άκρη σε άκρη, εξαλείφοντας τα φωτεινά σημεία και τις σκοτεινές γωνίες, προσφέροντας έτσι μια πιο ομοιόμορφη εμφάνιση. Συγκεκριμένα κάθε τετράγωνο πάνελ εκπέμπει ένα διάχυτο φως που εκτείνεται πέρα από τα όριά του, δημιουργώντας μια απαλή λάμψη στον τοίχο πίσω του.

Τα NANOLEAF Blocks μπορούν να προσαρμοστούν με pegboards, ράφια και ανάγλυφα φωτιστικά πάνελ, προσθέτοντας λειτουργικότητα στην τέχνη του τοίχου. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν εξατομικευμένα έργα τέχνης τοίχου και να εκθέσουν μερικά από τα αγαπημένα τους συλλεκτικά αντικείμενα.

YEELIGHT

Η YEELIGHT, η τρίτη εταιρεία που επισκεφθήκαμε, παρουσίασε μια νέα δυνατότητα που επιτρέπει στα προϊόντα έξυπνου φωτισμού της να συγχρονίζονται αυτόματα με τις τηλεοράσεις Hisense VIDAA. Η ενσωμάτωση αυτή επιτρέπει στο σύστημα να καταγράφει τον ήχο και την εικόνα στην οθόνη της τηλεόρασης και να μεταδίδει αντίστοιχα εφέ σε όλες τις συσκευές YEELIGHT.

Η λειτουργία απλοποιεί σημαντικά τη διαδικασία δημιουργίας ατμοσφαιρικού φωτισμού που συμπληρώνει την εμπειρία θέασης, καθιστώντας την πιο προσιτή σε σύγκριση με άλλες λύσεις της αγοράς που απαιτούν πρόσθετο εξοπλισμό ή συνδρομές.

Περίοπτη θέση στον εκθεσιακό χώρο της εταιρείας είχαν τα YEELIGHT Cubes, ένα σετ μαγνητικών, αρθρωτών και IoT-ελεγχόμενων φωτιστικών που προσφέρουν ποικίλες δυνατότητες χρήσης. Απευθύνονται σε gamers, YouTubers, κινηματογραφόφιλους και λάτρεις της μουσικής που επιθυμούν να προσαρμόσουν το φωτισμό του χώρου τους. Διατίθενται σε τρεις παραλλαγές: Matrix Cube για κείμενο και σύμβολα, Panel Cube για φώτα και διαβαθμίσεις, και Spotlight Cube για φωτισμό επιφανειών. Ο σχεδιασμός τους επιτρέπει τη σύνδεση μεταξύ τους μέσω μαγνητών και επαφών pogo pin. Μια βασική μονάδα συνδέει την κατασκευή με την πηγή τροφοδοσίας, ενώ εφαρμογές για κινητά και υπολογιστές παρέχουν εκτεταμένο έλεγχο.

Ο έξυπνος φωτισμός αναβαθμίζει την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου ό,τι mood και να έχεις. Για αυτό και κατασκευαστές όπως η NANOLEAF, η YEELIGHT και η GOVEE (αλλά και άλλοι όπως η PHILIPS και η DELTACO) δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην καινοτομία και τη συνδεσιμότητα των smart φωτιστικών. Μάθε και εσύ πως θα στήσεις το δικό σου έξυπνο φωτισμό στο σπίτι σου!