Το iMessage της APPLE γίνεται πολύ πιο ασφαλές σε κακόβουλες επιθέσεις

1 μήνας πριν
iMessage

Το τμήμα ασφαλείας της APPLE ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο στην ενίσχυση της ασφάλειας στην αποστολή μηνυμάτων, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία. Με την ενημέρωση στις εκδόσεις iOS 17.4, iPadOS 17.4, macOS 14.4 και watchOS 17.4 -οι οποίες αναμένονται στις αρχές Μαρτίου-, η εταιρεία προβαίνει στην ενσωμάτωση ενός πρωτοποριακού κρυπτογραφικού πρωτοκόλλου, το PQ3, στο iMessage, το οποίο παρέχει πιο ισχυρή κρυπτογράφηση και προστασία ενάντια σε πιθανές μελλοντικές κβαντικές κυβερνοεπιθέσεις.

"Το PQ3 αντιπροσωπεύει το πρώτο μήνυμα πρωτοκόλλου που επιτυγχάνει αυτό που αποκαλούμε Τρίτο Επίπεδο ασφαλείας, προσφέροντας προστασία που ξεπερνά εκείνη των άλλων δημοφιλών εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων", δήλωσε η ομάδα ασφαλείας της APPLE. Η εταιρεία έχει αναπτύξει το δικό της σύστημα για να αξιολογεί την ασφάλεια των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, και με την προσθήκη του PQ3, το iMessage κατέχει την κορυφαία θέση σε αυτόν τον τομέα.

Η APPLE θεωρεί ότι αυτές οι αναβαθμίσεις προσφέρουν στην υπηρεσία της ένα πλεονέκτημα έναντι του Signal, που πρόσφατα ανακοίνωσε τα δικά του προηγμένα πρωτόκολλα ασφαλείας. Η τρέχουσα έκδοση του iMessage βρίσκεται στο πρώτο επίπεδο ασφάλειας, μαζί με άλλες εφαρμογές όπως WhatsApp, Viber, Line και την παλαιότερη έκδοση του Signal.

Η APPLE δηλώνει ότι δεν περιορίστηκε στην αντικατάσταση του παλιού αλγορίθμου, αλλά δημιούργησε από την αρχή ένα νέο κρυπτογραφικό πρωτόκολλο για το iMessage, με στόχο την παροχή ανώτερης κρυπτογράφησης end-to-end. Επιπλέον, η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι χάκερ σήμερα μπορούν να αποθηκεύσουν κρυπτογραφημένα δεδομένα στην ελπίδα ότι θα μπορέσουν να τα αποκρυπτογραφήσουν στο μέλλον, όταν οι κβαντικοί υπολογιστές γίνουν πιο προσιτοί.

Η APPLE έχει δημοσιεύσει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες του PQ3 στο επίσημο ιστολόγιό της, παρέχοντας μια ενδιαφέρουσα ματιά στο πώς εστιάζει στην προστασία των δεδομένων των χρηστών. Η εταιρεία έχει δείξει ότι δεν διστάζει να αποκλείσει τρίτους, ακόμα και αν αυτοί ενεργούν με καλές προθέσεις, αν προσπαθούν να παραβιάσουν τα όρια ασφαλείας της δημοφιλούς υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιούν τα iPhone. Κάτι τέτοιο συνέβη μάλιστα πρόσφατα με την εφαρμογή Beeper η οποία μετά από ανταλλαγές ανακοινώσεων με την APPLE και τεχνικών περιορισμών που επέβαλλε η δεύτερη, αφαίρεσε τη σχετική δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων iMessage σε χρήστες της Android πλατφόρμας.