iPhone 14, Watch Series 8, AirPods Pro 2nd Gen και οι υπόλοιπες ανακοινώσεις της APPLE

1 έτος πριν
apple far out september 2022

Με σωρεία ανακοινώσεων νέων προϊόντων, η “Far Out” φθινοπωρινή παρουσίαση της APPLE έκρυβε πολλές εκπλήξεις. Η εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο εστίασε αρχικά στην αναβάθμιση του σημαντικότερου προϊόντος της, του iPhone αλλά και των δύο πιο γνωστών αξεσουάρ του, του APPLE Watch και των AirPods Pro.

Ας δούμε μαζί όμως τις σημαντικότερες ανακοινώσεις

iPhone 14 Pro 5G και iPhone 14 Pro Max 5G

Η Pro σειρά των iPhone γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η APPLE στην κατηγορία των smartphones. Χωρίς αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση στο πίσω μέρος και με το γνωστό μεταλλικό περίβλημα, η APPLE προχωρά στην αντικατάσταση της μπροστινής εγκοπής (του γνωστού notch) που τη μάθαμε από την εποχή του iPhone X και η οποία κρύβει όπως πάντα το Face ID.

Έτσι η νέα εγκοπή δεν ενώνεται με το πάνω μέρος της συσκευής, είναι κατά 30% μικρότερη σε μέγεθος αλλά κυρίως πιο έξυπνη, με την εταιρεία να κάνει τα μαγικά της παρουσιάζοντας σε επίπεδο software το Dynamic Island. Η λειτουργία αυτή αναλαμβάνει να κάνει την εγκοπή μέρος της εμπειρίας χρήσης, «κρύβοντάς» την πίσω από animation που αφορούν διάφορες ενέργειες. Για παράδειγμα η εγκοπή εξαφανίζεται πίσω από το animation που εμφανίζει την κατάσταση φόρτισης των AirPods Pro, την επιβεβαίωση του Face ID ή του popup παραθύρου που σε ενημερώνει για το ποιος σε καλεί.

Περνώντας στα τεχνικά χαρακτηριστικά, οι διαστάσεις στην οθόνη των δύο μοντέλων παραμένουν ίδιες, στις 6,1 ίντσες για το iPhone 14 Pro 5G και στις 6,7 ίντσες για το Pro Max 5G. Μιλάμε πάντα για OLED οθόνες αλλά με υψηλότερη φωτεινότητα φέτος που φτάνει τα 2000nits για εύκολη ανάγνωση του περιεχομένου τους ακόμα και υπό έντονη ηλιοφάνεια. Ο ρυθμός ανανέωσης παραμένει στα 120Hz, ενώ κατεβαίνει στο 1Hz όταν γίνεται εμφάνιση στατικών εικόνων για εξοικονόμηση μπαταρίας. Μία ακόμη πρωτιά (σε iPhone) είναι η λειτουργία Always-On την οποία οι κάτοχοι Android συσκευών τη γνωρίζουν καλά και η οποία επιτρέπει την εμφάνιση πληροφοριών στην οθόνη ακόμα και όταν αυτή είναι κλειδωμένη, χωρίς να υπάρχει μεγάλη κατανάλωση μπαταρίας.

Η APPLE εντυπωσιάζει για ακόμη μια φορά με τον επεξεργαστή στο εσωτερικό και των δύο μοντέλων το οποίο δεν είναι άλλο από το A16 Bionic, το πρώτο της εταιρείας κατασκευασμένο με τη μέθοδο των 4nm. Οι επιδόσεις του είναι «πολύ καλύτερες από τον ανταγωνισμό» ενώ γίνεται πολύ καλή χρήση της μπαταρίας προκειμένου η αυτονομία να φτάνει άνετα για μία ημέρα με ικανοποιητική χρήση.

Περνώντας στο κεντρικό σύστημα καμερών, η APPLE αναβαθμίζει μετά από πολλά χρόνια την ανάλυση της κύριας κάμερας η οποία ανεβαίνει πλέον από τα 12 στα 48MP. Ο αισθητήρας αυτός είναι κατά 65% μεγαλύτερος από τον προκάτοχό του ενώ καλύτερες επιδόσεις πρέπει να περιμένουμε και από την υπερευρυγώνια κάμερα (f/2.2, 13mm focal length) των 12MP. Ακόμα υπόσχεται καλύτερο zoom, ένας τομέας που η εταιρεία δεν έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια κάποια εξέλιξη. Τέλος ο τηλεφακός αποτελεί την τρίτη κάμερα στο πίσω μέρος, με ανάλυση και αυτός στα 12MP όπως πέρσι.

Θα βρεις και τα δύο μοντέλα στο δίκτυο καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ αλλά και στο germanos.gr στις 23 Σεπτεμβρίου.

iPhone 14 5G και iPhone 14 Plus 5G

Αν αναρωτιέσαι που πήγε το mini, είναι μία από τις εκπλήξεις του χθεσινού event αφού τη θέση του φέτος παίρνει το Plus μοντέλο. Στην ουσία το iPhone 14 Plus 5G αποτελεί μια πιο οικονομική πρόταση για όσους επιθυμούν να αγοράσουν ένα νέο μεγάλο iPhone με οθόνη 6,7 ιντσών, και βρίσκουν την Pro Max 5G έκδοση αρκετά ακριβή.

Καμία έκπληξη σε ότι αφορά το iPhone 14 5G το οποίο παραμένει στις 6,1 ίντσες ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι και τα δύο μοντέλα διαθέτουν στην εμπρόσθια όψη την ίδια εγκοπή (notch) με τους προκατόχους τους. Μια ακόμη ομοιότητα βρίσκουμε στο εσωτερικό, με την APPLE να χρησιμοποιεί το ίδιο chipset και συγκεκριμένα το A15 Bionic το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία «προσφέρει καλύτερες επιδόσεις από όλα τα smartphones της αγοράς», μια νύξη στο Android και πιο συγκεκριμένα στις λύσεις της Qualcomm.

Ένας τομέας που διαφοροποιούνται τα δύο μοντέλα είναι στην αυτονομία και η οποία είναι η καλύτερη από κάθε άλλο iPhone, με το Plus να ξεχωρίζει στον τομέα αυτό και εξαιτίας του μεγέθους του.

Περνώντας στο κεντρικό σύστημα καμερών, ο κύριος αισθητήρας έχει ανάλυση 12MP με διάφραγμα f/1,5 που μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές λήψεις όχι μόνο το πρωί αλλά και το βράδυ. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι θα δεις βελτίωση 49% στην ποιότητα της εικόνας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ενώ η λειτουργία Night Mode είναι πλέον δύο φορές πιο γρήγορη. Η selfie κάμερα στο εμπρόσθιο μέρος υποστηρίζει αυτόματη εστίαση για πρώτη φορά ενώ οι λάτρεις του βίντεο θα λατρέψουν το Action Mode που προσφέρει σταθερές λήψεις που θυμίζουν gimbal.

Κλείνοντας την αναφορά στα νέα iPhone θα πρέπει να αναφέρουμε την εντυπωσιακή λειτουργία Emergency SOS και η οποία υποστηρίζεται απ’ όλα τα μοντέλα της σειράς. Αυτή επιτρέπει στη συσκευή να συνδεθεί σε συχνότητες δορυφόρων ακόμα και από τα πιο απόμακρα μέρη (φτάνει να υπάρχει καθαρός ουρανός) δίνοντας τη δυνατότητα αποστολής γραπτού μηνύματος αλλά το κυριότερο, της θέσης του χρήστη με απόλυτη ακρίβεια λόγω GPS. Όπως φανερώνει άλλωστε και η ονομασία της υπηρεσίας, η δυνατότητα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έκτακτες περιπτώσεις για εύκολο εντοπισμό και επικοινωνία.

APPLE Watch SE 

Το ταξίδι μας στις ανακοινώσεις της APPLE γύρω από τα έξυπνα ρολόγια της ξεκινά με την οικονομικότερη πρόταση της εταιρείας, το APPLE Watch SE. Με 30% μεγαλύτερη οθόνη, το νέο SE υποστηρίζει μια σειρά από προγράμματα γυμναστικής και αθλημάτων, παρέχοντας αναλυτικά στατιστικά για τις επιδόσεις σου.

Μπορεί και εντοπίζει τυχόν πτώσεις του κατόχου του και ενημερώνει άμεσα την επαφή που έχει δηλωθεί για το σκοπό αυτό. Είναι φυσικά αδιάβροχο και ανάμεσα σε άλλα στοιχεία για την υγεία σου (μέτρηση καρδιακού παλμού), παρακολουθεί την ποιότητα του ύπνου σου έχοντας σχετικές συμβουλές.

Όπως πάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ανέπαφες πληρωμές με χρήση του συστήματος Apple Pay ενώ θα διατεθεί σε 3 χρώματα με πολλά και διαφορετικά bands για κάθε γούστο.

APPLE Watch Series 8

Το APPLE Watch Series 8 αποτέλεσε ένα σημαντικό κομμάτι της χθεσινής παρουσίασης, και αυτό διότι η APPLE προσθέτει νέους αισθητήρες αλλά και χρήσιμες λειτουργίες στο δημοφιλέστερο έξυπνο ρολόι της.

Με το σχεδιασμό να παραμένει ίδιος, το APPLE Watch Series 8 διαθέτει πάντα την εκπληκτική edge-to-edge οθόνη, ικανή να εμφανίζει αρκετή πληροφορία με την πρώτη ματιά. Ο νέος αισθητήρας θερμοκρασίας μπορεί να εντοπίσει διαφορές στη θερμοκρασία του σώματός σου ακόμα και πολύ μικρές προσφέροντας διάφορες πληροφορίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται αυτές που αφορούν τον κύκλο ωορρηξίας, τις οποίες αξιοποιεί για να βελτιώσει τις δυνατότητες παρακολούθησης του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Ο ECG αισθητήρας που είναι ικανός για ηλεκτρικά καρδιογραφήματα, έχει φέτος μεγαλύτερη ακρίβεια ενώ θα πρέπει να περιμένεις καλύτερη αναφορά στην ποιότητα του ύπνου σου μέσα από τη σχετική λειτουργία.

Για την αυτονομία η APPLE ανέφερε ότι θα κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα των 18 ωρών με υποστήριξη γρήγορης φόρτισης ενώ φέτος υπάρχει το Low Power Mode που μπορεί να την αυξήσει στις 36 ώρες, απενεργοποιώντας κάποιες από τις λειτουργίες.

Παραμένει πάντα αδιάβροχο ακόμα και αν το φορέσεις μέσα στη θάλασσα, με μια σειρά από watch faces και bands να είναι στη διάθεσή σου.

APPLE Watch Ultra

Εκτός από το ντεμπούτο του Watch Series 8, η APPLE είχε και άλλο ένα να μας παρουσιάσει. Πιστή στις φήμες, η εταιρεία κατασκεύασε μια έκδοση του APPLE Watch η οποία είναι μεγαλύτερη και πιο ανθεκτική με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας από τα τυπικά μοντέλα. Απευθυνόμενο αποκλειστικά σε ανθρώπους που είτε είναι πολύ δραστήριοι με extreme sports είτε περνούν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους για τη γυμναστική τους, το APPLE Watch Ultra προσφέρει μια σειρά από premium αναβαθμίσεις.

Το 49mm APPLE Watch Ultra είναι αισθητά μεγαλύτερο με μεγαλύτερη οθόνη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι ιδανικό για άτομα με μικρότερους καρπούς. Αυτή η επιπλέον επιφάνεια της οθόνης προορίζεται να επιτρέψει στους χρήστες να βλέπουν περισσότερα δεδομένα υγείας και δραστηριότητας από ό,τι οι μικρότερες εκδόσεις του wearable. Και φυσικά, το Ultra θα έχει τα δικά του Watch Faces ειδικά σχεδιασμένα για τη μεγαλύτερη οθόνη, όπως η νέα επιλογή wayfinder. Το wayfinder watch face για παράδειγμα, δεν δείχνει μόνο μια πυξίδα, αλλά έχει επίσης χώρο για έως και οκτώ επιπλέον διαδραστικά στοιχεία. Η οθόνη είναι δύο φορές πιο φωτεινή από οποιοδήποτε APPLE Watch μέχρι στιγμής, φτάνοντας τα 2.000 nits.

Ακόμα το APPLE Watch Ultra είναι πιο ανθεκτικό, κάτι που σύμφωνα με την εταιρεία θα κάνει τη συσκευή κατάλληλη για κάθε είδους δραστηριότητες. Το περίβλημα τιτανίου αεροδιαστημικής ποιότητας είναι κατασκευασμένο για να αντέχει σε χτυπήματα ακόμα και στις άκρες. Υπάρχει επίσης ένα νέο κουμπί με την ονομασία action που μπορεί να προσαρμοστεί για μια σειρά από χειρισμούς, όπως η έναρξη μιας προπόνησης ή η ρίψη μιας καρφίτσας για την εύρεση μιας διαδρομής. Τα βελτιωμένα ηχεία διασφαλίζουν ότι μπορείς να ακούς και να ακούγεσαι ακόμα και όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο ενώ η σειρήνα των 86 ντεσιμπέλ θα σε βοηθήσει να είσαι ασφαλής, ένας ήχος που σύμφωνα με την APPLE μπορεί να ακουστεί σε απόσταση έως και 600 μέτρων.

Το APPLE Watch Ultra προστατεύεται καλύτερα από το νερό, που σημαίνει ότι μπορείς να το πάρεις μαζί σου σε βαθύτερα νερά, ακόμα και κατά τη διάρκεια καταδύσεων. Το GPS έχει επίσης αναβαθμιστεί, ώστε να έχεις ανά πάσα στιγμή τα πιο ακριβή στατιστικά στοιχεία διαθέσιμα και η εφαρμογή πυξίδας προσφέρει τώρα ένα εργαλείο εντοπισμού διαδρομής που αφήνει διάφορα pins κατά μήκος της διαδρομής σου. Η APPLE λέει ότι το Ultra προσφέρει το πιο ακριβές GPS από κάθε άλλο ρολόι μέχρι στιγμής, χάρη στη ρύθμιση διπλής συχνότητας και τους νέους αλγόριθμους εντοπισμού θέσης. 

Η APPLE λέει ότι το Watch Ultra μπορεί να λειτουργεί έως 36 ώρες με μια φόρτιση. Χάρη στην ίδια Low Power Mode λειτουργία που είδαμε και στο watchOS 8, η συσκευή μπορεί να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά για να επιμηκύνει το χρόνο χρήσης της έως και 60 ώρες.

Επίσης η νυχτερινή λειτουργία θα μπλοκάρει το μπλε φως για να μειώσει την καταπόνηση των ματιών στο σκοτάδι. Επιπλέον, υπάρχει μια σειρά από αναβαθμίσεις του watchOS για συγκεκριμένες δραστηριότητες για τρέξιμο, πεζοπορία, καταδύσεις και άλλες δραστηριότητες, επεκτείνοντας περισσότερο τις δυνατότητες του Watch Ultra.

APPLE AirPods Pro 2nd gen

Τρία χρόνια αφότου η APPLE κυκλοφόρησε τα AirPods Pro, η εταιρεία κυκλοφορεί επιτέλους τη δεύτερη γενιά των ακουστικών που θα αποτελέσουν τον καλύτερο φίλο του iPhone σου. Προηγούμενες αναφορές έδειχναν ότι τα νέα AirPods Pro δεν θα είχαν σημαντικές αλλαγές στο σχεδιασμό, με τις περισσότερες αλλαγές να προορίζονται για το εσωτερικό κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε. Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά στο εξωτερικό κομμάτι: τα χειριστήρια αφής. Έτσι μπορείς πλέον να ελέγχεις την αναπαραγωγή ήχου και την ένταση του ήχου με χειρονομίες swipe πάνω στο σώμα των νέων AirPods Pro.

Στο εσωτερικό των ακουστικών βρίσκουμε ένα νέο τσιπ της ίδιας της APPLE, το H2. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αυτό σε συνδυασμό με το βελτιωμένο Active Noise Cancellation είναι σε θέση να «βοηθήσει» τα νέα AirPods Pro να ακυρώσουν έως και διπλάσιο θόρυβο απ’ ότι ο προκάτοχός τους. Υπάρχει επίσης ένας νέος οδηγός που θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ήχου, ενώ υπάρχει υποστήριξη χωρικού ήχου και δυναμικής παρακολούθησης κεφαλής (Personalized Spatial Audio) που δίνουν μια εντυπωσιακή εμπειρία όταν παρακολουθείς συμβατό περιεχόμενο. Επιπλέον, θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις την κάμερα του iPhone σου για να ρυθμίσεις ένα προσαρμοσμένο προφίλ χωρικού ήχου.

Όσον αφορά την αυτονομία, η APPLE αναφέρει ότι θα έχεις έως και έξι ώρες χρήσης με μία μόνο φόρτιση με ενεργοποιημένη την ενεργή ακύρωση θορύβου ή 5,5 ώρες όταν χρησιμοποιείς χωρικό ήχο. Η APPLE ισχυρίστηκε ακόμα ότι τα αρχικά AirPods Pro θα προσέφεραν 4,5 ώρες αναπαραγωγής με ενεργοποιημένο το ANC, οπότε πρόκειται στην ουσία για βελτίωση 33%. Η θήκη φόρτισης μεγαλώνει την αυτονομία, προσφέροντας 30 ώρες ακρόασης, δηλαδή έξι ώρες περισσότερες από το τελευταίο μοντέλο. Μπορεί μάλιστα να φορτίσει με δύο τρόπους είτε με ασύρματο φορτιστή Magsafe, ή ακόμα και με φορτιστή του APPLE Watch.

Από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες είναι ότι κάθε ακουστικό μπορεί να αναπαράγει έναν διακριτό ήχο όταν το χάσεις, κάνοντας πιο εύκολο τον εντοπισμό του μέσω της εφαρμογής Find My. Η θήκη φόρτισης διαθέτει για πρώτη φορά ένα ηχείο για να σε βοηθήσει να την βρείς σε περίπτωση που την χάσεις κι’ αυτή.