«Κίτρινη κάρτα» από την Κομισιόν στον Musk για τους δημοσιογράφους στο TWITTER

1 έτος πριν
Elon Musk-Twitter

Πουλάκι ήταν και πέταξε… Η ελευθερία του λόγου που υποσχέθηκε ο Elon Musk για το Twitter αποτελεί παρελθόν, καθώς ο βαθύπλουτος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας, ενοχλημένος από τις αποκαλύψεις δημοσιογράφων για τον ίδιο και τις εταιρείες του, ξεκίνησε να αποκλείει επιλεκτικά εκπροσώπους του Τύπου. Τα παραπάνω μπορεί στις ΗΠΑ να θεωρούνται… καθημερινά, ωστόσο στην Ευρώπη ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά και αυτό φρόντισε να καταστήσει σαφές η Vera Jourova, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Αξίες και τη Διαφάνεια.

Το tweet της τελευταίας ήταν ξεκάθαρο δίχως να αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης: «Τα νέα για τον κατά βούληση αποκλεισμό δημοσιογράφων από το Twitter είναι ανησυχητικά. Η δέσμη μέτρων για τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες απαιτεί τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου. Ο Elon Musk θα πρέπει να το γνωρίζει αυτό. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Και κυρώσεις οσονούπω». Αν αναρωτιέσαι για τι είδους (και ύψους) κυρώσεις μιλάμε, η νομοθεσία της Κομισιόν μιλά για ποινές που φτάνουν και το 6% του ετήσιου, παγκόσμιου τζίρου (με τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να έχουν τη δικαιοδοσία ακόμα και να απαγορεύσουν την πρόσβαση σε μία υπηρεσία που επιμένει να μη συμμορφώνεται).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη θέσει προς ψήφισμα ένα νέο πακέτο νόμων που αφορά την ελευθερία των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, στο πλαίσιο του οποίου απαγορεύει τον αποκλεισμό χρηστών από μεγάλες online πλατφόρμες (όπου μεγάλες, άνω των 45 εκατ. χρηστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση) χωρίς επαρκή λόγο. Θα χρειαστεί καιρός βέβαια μέχρι όλα αυτά να ενσωματωθούν στη νομοθεσία των κρατών μελών αλλά αν μη τι άλλο η αρχή έχει γίνει.

Στα του Musk, θυμίζουμε ότι το τελευταίο κύμα αποκλεισμών αφορούσε τον Drew Harwell (Washington Post), τον Ryan Mac (New York Times), τον Donie O’Sullivan (CNN) και αρκετούς ακόμα. Ο ιδιοκτήτης του Twitter τους κατηγόρησε ότι παραβίασαν τους κανόνες της υπηρεσίας περί doxxing (αναφορά στην τοποθεσία κάποιου σε πραγματικό χρόνο), χωρίς πάντως να πείσει κανέναν.