MICROSOFT, EPIC Games και SPOTIFY κατά της Apple για τους νέους όρους γύρω από το DMA

2 μήνες πριν
app store

Η πρόσφατη ανακοίνωση της APPLE ότι θα επιβάλει νέα τέλη σε εφαρμογές του iPhone εντός της ΕΕ που επιθυμούν να χρησιμοποιούν εναλλακτικούς μηχανισμούς πληρωμών αλλά και παρουσία εκτός του App Store, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολλούς φορείς. 

Η MICROSOFT χαρακτήρισε την κίνηση ως βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της EPIC Games την αποκάλεσε περίπτωση δόλιας συμμόρφωσης. Το Spotify μίλησε για εκβιασμό και ζήτησε την επέμβαση των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει δυναμική δράση σε περίπτωση που οι αλλαγές δεν κριθούν επαρκείς.

Η αρνητική στάση της MICROSOFT έρχεται τη στιγμή που η ίδια σχεδιάζει να λανσάρει φέτος ένα δικό της κατάστημα εφαρμογών για smartphones, ως εναλλακτική του App Store και του Play Store. Το νέο Xbox mobile store αναμένεται να περιλαμβάνει δημοφιλείς mobile gaming τίτλους όπως το Call of Duty και το Candy Crush, οι οποίοι ανήκουν πλέον στη MICROSOFT μετά την πρόσφατη εξαγορά της Activision Blizzard.

Ο CEO της EPIC, Τιμ Σουίνι, υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός, χαρακτηρίζοντας τις προγραμματισμένες αλλαγές της APPLE ως "σκουπίδια" και κατηγορώντας την ότι επιχειρεί να παρακάμψει τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ψηφιακές αγορές. Υπενθυμίζεται ότι ο Σουίνι είχε κινηθεί νομικά εναντίον της APPLE στις ΗΠΑ για παρόμοια ζητήματα σχετικά με τις πολιτικές του App Store, κάτι που απέφερε και την αφαίρεση του Fortnite από το ηλεκτρονικό κατάστημα της APPLE.

Από την πλευρά του, το Spotify κατηγόρησε την APPLE ότι την εκβιάζει με την επιβολή νέων τελών και ζήτησε την επέμβαση των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ ώστε η APPLE να σταματήσει αυτές τις "αθέμιτες" πρακτικές. Το Spotify αποτελεί μεγάλo ανταγωνιστή της APPLE στον τομέα του music streaming και έχει εκφράσει κατά καιρούς αντιρρήσεις για τις πολιτικές και τα τέλη του App Store. Το νέο τέλος που το αφορά ονομάζεται Core Technology Fee και σύμφωνα με την APPLE αποτελεί μια χρέωση 50 cents ανά εγκατάσταση που θα πρέπει να καταβάλλει στην APPLE ο δημιουργός μιας εφαρμογής που θα έχει επιλέξει αυτή να βρίσκεται διαθέσιμη σε app stores τρίτων, κάτι που θα γίνει πραγματικότητα με το iOS 17.4.

Παραμένει να δούμε κατά πόσο οι προγραμματισμένες αλλαγές της APPLE στο App Store θα επηρεάσουν τα σχέδια της MICROSOFT αλλά και άλλων εταιρειών cloud gaming όπως η Nvidia να κυκλοφορήσουν τις δικές τους gaming εφαρμογές για iOS.