O Chrome browser στρώνει το δρόμο του και για συστήματα με Windows on ARM

3 εβδομάδες πριν
Chrome browser

Σε μια σημαντική εξέλιξη για τους χρήστες υπολογιστών Windows με επεξεργαστές Arm, η GOOGLE ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας βελτιστοποιημένης έκδοσης του δημοφιλούς προγράμματος περιήγησης Chrome. Η κυκλοφορία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία κατασκευής τσιπ QUALCOMM, με την τελική έκδοση να είναι διαθέσιμη από αυτή την εβδομάδα.

Οι χρήστες του Chrome σε υπολογιστές Windows με επεξεργαστές Arm έχουν πλέον πρόσβαση σε ένα πολύ ταχύτερο εγγενές browser, σε αντίθεση με την προηγουμένως διαθέσιμη έκδοση x64 του Chrome, η οποία έπρεπε να εκτελείται σε κατάσταση προσομοίωσης, με αποτέλεσμα μειωμένες επιδόσεις. Πριν από αυτή την κυκλοφορία, οι χρήστες Arm είχαν στη διάθεσή τους τον Edge browser της MICROSOFT, ο οποίος ήταν ήδη βελτιστοποιημένος για συσκευές Windows on Arm.

Η GOOGLE έχει ήδη εμπειρία στην ανάπτυξη βελτιστοποιημένων εκδόσεων του Chrome για επεξεργαστές Arm, έχοντας κυκλοφορήσει μια εγγενή έκδοση για υπολογιστές Mac με επεξεργαστές Arm της Apple (M-Series) το 2020 και υποστηρίζοντας εδώ και καιρό τους επεξεργαστές Arm για Chromebook στο ChromeOS.

Η ανακοίνωση συμπίπτει με την επικείμενη κυκλοφορία των νέων επεξεργαστών Snapdragon X Elite της QUALCOMM για Windows, οι οποίοι αναμένεται να διατεθούν στην αγορά αυτό το καλοκαίρι. Τα πρώτα benchmarks που έχει δημοσιοποιήσει η QUALCOMM δημιουργούν υψηλές προσδοκίες για την απόδοση των νέων επεξεργαστών. Αν και η βελτιστοποιημένη για Arm έκδοση του Chrome θα λειτουργεί σε οποιονδήποτε υπολογιστή Windows με επεξεργαστή Arm, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή, η QUALCOMM παραμένει προς το παρόν ο μοναδικός παίκτης στην αγορά, με την AMD και την Nvidia να αναμένεται να εισέλθουν στο παιχνίδι από τον επόμενο χρόνο.

Ο Hiroshi Lockheimer της GOOGLE τόνισε τη δέσμευση της εταιρείας να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης στους χρήστες του Chrome, τόσο σε desktop υπολογιστές και laptops όσο και σε φορητές συσκευές, όπως smartphones και tablets. Η στενή συνεργασία με την QUALCOMM αποτελεί βασικό παράγοντα για την επίτευξη αυτού του στόχου στους υπολογιστές συμβατούς με Arm.

Η διάθεση μιας εγγενούς έκδοσης του δημοφιλέστερου προγράμματος περιήγησης στον κόσμο για Windows με υποστήριξη Arm αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, ιδιαίτερα σε μια χρονιά που αναμένεται παράλληλα η προώθηση των AI PC.