MWC 2024: το νέο επαναστατικό chipset QUALCOMM Snapdragon X Elite για πρώτη φορά σε laptop

1 μήνας πριν
QUALCOMM Snapdragon X Elite laptop

Η QUALCOMM, κορυφαία εταιρεία στον τομέα των επεξεργαστών για κινητές συσκευές, είχε μία έκπληξη στον εκθεσιακό της χώρο στο MWC 2024. Συγκεκριμένα η εταιρεία έφερε στη Βαρκελώνη ένα concept laptop το οποίο ενσωματώνει το νέο της chipset, το Snapdragon X Elite, σχεδιασμένο ειδικά για φορητούς υπολογιστές με προηγμένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης (AI). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει μοιραστεί η εταιρεία, το Snapdragon X Elite προσφέρει πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με αντίστοιχες προτάσεις από τον βασικό ανταγωνιστή της QUALCOMM, την INTEL, όπως το πρόσφατο μοντέλο Core Ultra 7. 

Για το λόγο αυτό, δίπλα ακριβώς από τον πρωτότυπο υπολογιστή της εταιρείας, υπήρχε και ένα άλλο laptop που ενσωμάτωνε ένα INTEL Core Ultra 7. Και τα δύο συστήματα εκτελούσαν απαιτητικές εργασίες δημιουργίας εικόνων AI με τη χρήση δημοφιλών προγραμμάτων όπως το Stable Diffusion και το GIMP. Στις εντυπωσιακές δοκιμές που μας έδειξαν στελέχη της εταιρείας, ο υπολογιστής με Snapdragon X Elite κατάφερε να ολοκληρώσει τις εργασίες με ταχύτητα έως και 10 φορές μεγαλύτερη από τον υπολογιστή με INTEL Core Ultra 7, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα ότι το Snapdragon X Elite SoC «δεν αστειεύεται».

Η εξαιρετική υπεροχή του Snapdragon X Elite οφείλεται στην πρωτοποριακή μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (NPU) υψηλής απόδοσης 45 TOPS που διαθέτει. Σε σύγκριση, η INTEL υπόσχεται έως 34 TOPS με την πιο πρόσφατη σειρά επεξεργαστών Core Ultra. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο υπολογιστής με Snapdragon X Elite φαίνεται να έχει επωφεληθεί σε κάποιο βαθμό από ειδικά βελτιστοποιημένες εκδόσεις των προγραμμάτων που χρησιμοποιήθηκαν στις συγκριτικές δοκιμές.

Ένα άλλο ενδιαφέρον demo ήταν η σύγκριση στην οποία προχώρησε η QUALCOMM στα δύο συστήματα, αυτή τη φορά στην επεξεργασία βίντεο όπου το masking, γινόταν και πάλι σε χρόνο ρεκόρ στο σύστημα με Snapdragon X Elite.

Παρόλο που η INTEL έχει ανακοινώσει σχέδια για να αυξήσει σημαντικά τις AI δυνατότητες και επιδόσεις των επόμενων γενεών επεξεργαστών της, όπως οι Arrow Lake και Lunar Lake, υποσχόμενη έως και τριπλάσια απόδοση, προς το παρόν η QUALCOMM φαίνεται να έχει ξεκάθαρο τεχνολογικό προβάδισμα σε αυτόν τον τομέα με το νέο της chipset Snapdragon X Elite. Βέβαια όπως μας διευκρινίστηκε, τα πρώτα συστήματα που θα ενσωματώνουν το νέο chipset της QUALCOMM για Windows Laptops, θα κυκλοφορήσουν στις αρχές του καλοκαιριού, με τις πρώτες ανακοινώσεις να «έρχονται σύντομα».