Ο εμβολισμός αστεροειδών όπως η αποστολή DART της NASA, βασικός στόχος της ανθρωπότητας στο διάστημα

1 έτος πριν

Πριν από λίγες μέρες είχαμε στο Παρίσι μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνάντηση. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Αστροναυτικής 2022 (International Astronautical Congress), βλέπεις, οργανώθηκε ένα πάνελ στο οποίο βρέθηκαν οι επικεφαλής των μεγαλύτερων Διαστημικών Υπηρεσιών του πλανήτη, μιλώντας για τους στόχους της ανθρωπότητας στο διάστημα. Οι επικεφαλής της αμερικανικής NASA, της ευρωπαϊκής ESA, της καναδικής CSA, της ιαπωνικής JAXA και της ινδικής ISRO μίλησαν on stage εξηγώντας τις επόμενες μεγάλες πρωτοβουλίες των οργανισμών τους μακριά από τη Γη.

Ο πρώτος μεγάλος στόχος έχει ουσιαστικά επιτευχθεί. Αυτή την εβδομάδα ένα μη επανδρωμένο διαστημικό όχημα τορπίλισε με ταχύτητα 15.000 μιλίων την ώρα έναν μικρό αστεροειδή που περιστρέφεται γύρω από έναν μεγαλύτερο, μέρος της εντυπωσιακής αποστολής DART της NASA. Στόχος της διαστημικής υπηρεσίας είναι να διαπιστώσει αν είναι εφικτή η αλλαγή στην τροχιά του αστεροειδή έστω και ελάχιστα, έτσι ώστε σε περίπτωση που η ανθρωπότητα εντοπίσει στο μέλλον αστεροειδείς που απειλούν τον πλανήτη μας, να μπορούμε να τους επηρεάσουμε τόσο ώστε όταν φτάσουν σε εμάς, να αστοχήσουν. Αν και για την ώρα η NASA επεξεργάζεται τα δεδομένα της σύγκρουσης, εμείς μπορούμε να θαυμάσουμε τις πρώτες εντυπωσιακές φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από τη διαδικασία της σύγκρουσης

Από την πλευρά της, η ESA ξεκαθάρισε διά στόματος Josef Aschbacher πως προτίθεται να ζητήσει έξτρα επιχορήγηση από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα €18 δισ. (αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά). Η καναδική CSA έχει ξεκινήσει τη δική της αποστολή: η WildFireSat έχει ως στόχο τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των δασικών πυρκαγιών, ένα μεγάλο πρόβλημα του Καναδά τα τελευταία χρόνια (μιλάμε για 7.500 πυρκαγιές τον χρόνο με πάνω από 24 εκατ. στρέμματα καμένης έκτασης). Οι Ιάπωνες από πλευράς τους τρέχουν αρκετά ερευνητικά πρότζεκτ: ένα αφορά μη επανδρωμένη αποστολή στον Φόβο, το φεγγάρι του Άρη, ενώ ένα δεύτερο εστιάζει σε ένα επανδρωμένο όχημα για τη Σελήνη.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στο πάνελ δε συμμετείχαν αξιωματούχοι από τη Ρωσία και την Κίνα.