Ο κόσμος κατέθεσε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς της APPLE τις πρώτες 4 ημέρες

11 μήνες πριν
tim cook

Η APPLE επεκτείνει τα τελευταία χρόνια τις υπηρεσίες της και πέρα από τις συνηθισμένες, δίνοντας βάση ειδικά στο χρηματοπιστωτικό τομέα, με την τελευταία να αφορά τον τραπεζικό τομέα και τις καταθέσεις. Σε αναφορά του, το Forbes η οποία βασίζεται σε ανώνυμες εσωτερικές πηγές, υποστηρίζει ότι οι χρήστες κατέθεσαν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες αφότου η APPLE παρουσίασε τον νέο αποταμιευτικό λογαριασμό APPLE Card που υποστηρίζεται από την Goldman Sachs.

Ενώ η εταιρεία είχε ήδη σημειώσει επιτυχία με την πλατφόρμα πληρωμών μέσω του iPhone, ο νέος αποταμιευτικός λογαριασμός κάνει ήδη θραύση. Αφού ο τεχνολογικός γίγαντας του Κουπερτίνο παρουσίασε το νέο αποταμιευτικό λογαριασμό υψηλής απόδοσης τον περασμένο μήνα, η εταιρεία είδε 990 εκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις σε λιγότερο από μία εβδομάδα, σύμφωνα με τις πηγές του Forbes. Σε αυτό το διάστημα, 240.000 λογαριασμοί εγγράφηκαν στη νέα υπηρεσία. Οι νέοι λογαριασμοί ταμιευτηρίου δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 250.000 δολάρια σύμφωνα με τα όρια ασφάλισης της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων. Αν η αναφορά του Forbes είναι αληθινή, τότε οι χρήστες καταθέτουν αρκετές χιλιάδες δολάρια στους νέους λογαριασμούς τους, κατά μέσο όρο.

Οι αριθμοί δικαιολογούν πλήρως το αυξανόμενο ενδιαφέρον της APPLE που εγκαθίσταται ως ένας σημαντικός παίκτης fintech, πρακτικά εν μία νυκτί. Λαμβάνοντας υπόψη πώς το τμήμα φορητών υπολογιστών της APPLE δεν τα πηγαίνει πολύ καλά τους πρώτους μήνες του 2023, ίσως ακούσουμε περισσότερα από την APPLE σχετικά με τον αποταμιευτικό της λογαριασμό όταν μοιραστεί τα επόμενα οικονομικά της αποτελέσματα.

Οι αριθμοί χρηστών και καταθέσεων θα μπορούσαν να οφείλονται στο γεγονός ότι οι καθημερινές ανταμοιβές μετρητών των χρηστών, εφαρμόζονται πλέον αυτόματα στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου τους και όχι στις προπληρωμένες κάρτες APPLE cash. Παρόλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο δικός της λογαριασμός ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης της Goldman Sachs μέσω του τμήματος καταναλωτικής τραπεζικής της, Marcus, προσφέρει μόλις 3,9% ετήσια απόδοση, η APPLE έχει τοποθετηθεί αρκετά πάνω από τα περισσότερα παρόμοια τραπεζικά προϊόντα.

Παραμένει το ερώτημα αν η επιτυχία της APPLE Card οφείλεται στην ευρεία διάδοση του iPhone, ή στο ετήσιο επιτόκιο 4,15% του λογαριασμού ταμιευτηρίου (όταν ο εθνικός μέσος όρος του επιτοκίου είναι μόλις 0,24% σύμφωνα με την Bankrate).

Η πιστωτική κάρτα της APPLE μπορεί να υπερηφανεύεται ότι δεν έχει ετήσια τέλη ή τέλη καθυστέρησης, αν και λαμβάνοντας υπόψη πώς οι χρήστες πρέπει να έχουν στην κατοχή τους ένα iPhone που χρησιμοποιεί iOS 12.4 ή νεότερη έκδοση και ένα APPLE ID με σχετικό λογαριασμό iCloud "σε καλή κατάσταση", ο λογαριασμός ταμιευτηρίου της APPLE είναι πολύ πιο περιοριστικός από άλλες τράπεζες και απευθύνεται ειδικά σε σκληροπυρηνικούς χρήστες της APPLE. Το συνολικό ΣΕΠΕ του χρήστη εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το πιστωτικό ιστορικό, κυμαινόμενο από περίπου 16% έως 27%.

Υπάρχουν πραγματικά λίγοι λογαριασμοί ταμιευτηρίου που προσφέρουν αποδόσεις άνω του 4%. Οι ελάχιστες τράπεζες που προσφέρουν παρόμοια ή και καλύτερη απόδοση, όπως το 4,75% της Bask Bank, δεν έχουν την αφοσίωση των πελατών της APPLE, ούτε μόνιμη πρόσβαση στους χρήστες iPhone. Εν μέρει ο λόγος για τη βραχυπρόθεσμη επιτυχία της APPLE μπορεί να οφείλεται στον συγχρονισμό. Όπως αναφέρει το Forbes, η αύξηση των επιτοκίων έχει προκαλέσει χάος σε ορισμένες τράπεζες. Η Fed παραδέχθηκε πρόσφατα ότι ορισμένες από τις πολιτικές της ήταν μέρος της σειράς γεγονότων που οδήγησαν στην πτώση της Silicon Valley Bank.

Για την ώρα, η APPLE Card είναι διαθέσιμη μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.