Ο Zuckerberg δεν εντυπωσιάστηκε με το APPLE Vision Pro

10 μήνες πριν
Zuckerberg wearing VR headset

Ο διευθύνων σύμβουλος της META, Mark Zuckerberg, φαίνεται να μην έχει εντυπωσιαστεί από την παρουσίαση του APPLE Vision Pro, σύμφωνα με μήνυμα που έστειλε στους υπαλλήλους της META. «Η APPLE ως ανταγωνιστής δεν παρουσίασε κάποια σημαντική τεχνολογική ανακάλυψη που η META δεν έχει ήδη εξερευνήσει» δήλωσε ο Zuckerberg σε μια εσωτερική συνάντηση που διέρρευσε.

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Alex Heath, ο οποίος συνόψισε μερικά βασικά αποσπάσματα και τις δηλώσεις του Zuckerberg, ο συνιδρυτής ίσως του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου στον κόσμο, ανάφερε ότι «το όραμα της APPLE για το πώς θα χρησιμοποιηθεί το Vision Pro, δεν είναι αυτό που θέλω».

«Η έννοια του METAverse της META για το Quest έχει να κάνει με το να είναι ενεργό, με αλληλεπιδράσεις που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά» είπε. «Αντίθετα, κάθε demo που έδειξαν ήταν ένα άτομο που καθόταν μόνο του σε έναν καναπέ», δήλωσε ο Zuckerberg, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας TheVerge, «Εννοώ, αυτό θα μπορούσε να είναι το όραμα του μέλλοντος τoυ computing, αλλά, δεν είναι αυτό που θέλω εγώ».

Ο Zuckerberg αναφέρει την τιμή ως άλλη μια βασική διαφορά. Το πρόσφατα ανακοινωμένο Quest 3 της META θα είναι διαθέσιμο το φθινόπωρο και θα κοστίζει 569,99 ευρώ με χωρητικότητα 128 GB, κόστος σημαντικά μικρότερο από το Vision Pro της APPLE. Το τελευταίο θα κοστίζει 3.499,00 δολάρια. Η APPLE δηλώνει ως ημερομηνία κυκλοφορίας τις αρχές του 2024, αλλά αρχικά μόνο στις ΗΠΑ. Άλλες χώρες αναμένεται να ακολουθήσουν αργότερα.

Η ανακοίνωση δείχνει ξεκάθαρα τις διαφορετικές αξίες και τα διαφορετικά οράματα των δύο εταιρειών, δήλωσε ο Zuckerberg προσθέτοντας ότι «η META έχει την ευκαιρία να προσεγγίσει μια πιο ποικιλόμορφη βάση χρηστών». «Οι καινοτομίες της META έχουν ως στόχο να κάνουν τα προϊόντα όσο το δυνατόν πιο προσιτά», συνέχισε ο Zuckerberg.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιδρυτής της META αναλύει τα κατά προσέγγιση στοιχεία πωλήσεων: «Έχουμε πουλήσει δεκάδες εκατομμύρια Quests». Ο αριθμός αυτός συμπίπτει με μια παλαιότερη διαρροή από τον Μάρτιο του 2023 η οποία έκανε αναφορά για σχεδόν 20 εκατομμύρια πωλήσεις Quest headset.

Όμως παράλληλα η META προσφέρει το Quest Pro, ένα headset με υψηλότερη τιμή για επαγγελματίες και λάτρεις του VR που προσφέρει, μεταξύ άλλων, παρακολούθηση προσώπου και ματιών. Η συσκευή κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2022 στην τιμή των 1.500 δολαρίων. Ακολούθησε τον περασμένο Ιανουάριο μια γενναία μείωση τιμής στα 1.000 δολάρια ενώ το κόστος της κορυφαίας πρότασης της META στην κατηγορία για την Ευρώπη έχει οριστεί στα 1199 ευρώ στη Γερμανία.

«Η APPLE δεν έχει επίσης καμία μαγική λύση για να παρακάμψει τους νόμους της φυσικής κατά την ανάπτυξη ενός συστήματος μικτής πραγματικότητας», δήλωσε ο  Zuckerberg στη συνάντηση που διέρρευσε. Η επιλογή υψηλότερης ανάλυσης θα κόστιζε επτά φορές περισσότερο και θα κατανάλωνε τόση ενέργεια που θα χρειαζόταν μπαταρία και καλώδιο για τη χρήση τoυ headset, κάτι που συμβαίνει με το Vision Pro.

«Έκαναν αυτό το σχεδιαστικό συμβιβασμό και μπορεί να έχει νόημα για τις περιπτώσεις που επιδιώκουν», δήλωσε ο Zuckerberg. «Και βλέποντας τι θα κυκλοφορήσουν και πώς θα ανταγωνιστούν, απλά με έκανε ακόμα πιο ενθουσιασμένο και κατά πολλούς τρόπους αισιόδοξο ότι αυτό που κάνουμε έχει σημασία και θα πετύχει. Θα είναι ένα διασκεδαστικό ταξίδι».

Πριν από την αποκάλυψη, η META φάνηκε λίγο λιγότερο χαλαρή σχετικά με την ανακοίνωση του νέου hardware της APPLE και ίσως να μην ήταν τυχαίο ότι η φαινομενικά βιαστική ανακοίνωση του Quest 3, μόλις μια εβδομάδα πριν την ανακοίνωση του Vision Pro.