Οι νέοι επεξεργαστές AMD Ryzen 7000 σπάνε το φράγμα των 5GHz

1 έτος πριν
amd ryzen

Οι επερχόμενοι επεξεργαστές Ryzen 7000 της AMD θα σηματοδοτήσουν άλλο ένα σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία: θα είναι οι πρώτοι desktop επεξεργαστές με πυρήνες που θα έχουν κατασκευαστεί με τη μέθοδο των 5 νανομέτρων. Κατά τη διάρκεια της σημερινής κεντρικής παρουσίασης της Computex, η CEO της AMD Lisa Su επιβεβαίωσε ότι οι Ryzen 7000 CPU θα κυκλοφορήσουν αυτό το φθινόπωρο. Θα διαθέτουν διπλούς πυρήνες Zen 4 των 5 nm, καθώς και έναν επανασχεδιασμένο πυρήνα I/O των 6 nm (ο οποίος περιλαμβάνει γραφικά RDNA2, ελεγκτές DDR5 και PCIe 5.0 και μια αρχιτεκτονική χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας). Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία προανήγγειλε τα σχέδιά της για τα high-end "Dragon Range" τσιπ Ryzen 7000 για φορητούς υπολογιστές, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2023.

Αν και η AMD δεν μας δίνει ακόμη πολλές πληροφορίες για τα επερχόμενα τσιπ, αναφέρει ότι οι νέοι επεξεργαστές θα προσφέρουν άλμα απόδοσης 15% στο single-threaded benchmark του Cinebench σε σύγκριση με τις επιδόσεις του Ryzen 5950X. Παρόλα αυτά, παραμένουν μυστήριο οι multi-thread επιδόσεις με δεδομένη την πρόδο που έχει σημειώσει η Intel με τους desktop επεξεργαστές 12ης γενιάς. Θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα 1MB L2 cache ανά πυρήνα, καθώς και μέγιστες ταχύτητες που θα ξεπερνάνε τα 5GHz ενώ όπως αναφέρει η εταιρεία, θα υπάρχει και hardware acceleration για εργασίες που εμπλέκεται η τεχνητή νοημοσύνη.

Παράλληλα με τους κορυφαίους της επεξεργαστές, η AMD ανακοίνωσε ότι το ίδιο διάστημα θα κυκλοφορήσει και motherboards με Socket AM5. Η εταιρεία κινείται προς ένα LGA socket με 1718-pin, αλλά θα εξακολουθεί να υποστηρίζει ψύκτρες AM4 κάτι σωτήριο για όσους έχουν επενδύσει ήδη σε σχετική λύση. Οι νέες motherboard θα προσφέρουν έως και 24 κανάλια PCIe 5.0 που θα μοιράζονται σε θέσεις για οπτικά μέσα και κάρτες γραφικών, έως και 14 θύρες USB SuperSpeed που θα λειτουργούν στα 20 Gbps και έως και 4 θύρες HDMI 2.1 και DisplayPort 2. Θα κυκλοφορήσουν σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις: η B650 προορίζεται για mainstream συστήματα, η X650 για τους λάτρεις που θέλουν PCIe 5.0 για αποθήκευση και γραφικά και η X650 Extreme στο ανώτερο ταβάνι για τους πιο απαιτητικούς.

Δεδομένου ότι η Intel εξακολουθεί να μην έχει διαθέσιμο για επιτραπέζιους υπολογιστές κάποιο επεξεργαστή στα 7nm μέχρι το επόμενο έτος (εκτός αν υπάρξουν επιπλέον καθυστερήσεις), η AMD φαίνεται έτοιμη να πάρει και πάλι το προβάδισμα στις επιδόσεις για ακόμη μια γενιά. Δεδομένου πόσο καλά λειτούργησε η hybrid διαδικασία της Intel για τα τσιπ της 12ης γενιάς, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στην κίνηση της Intel, με τα τελευταία χρόνια να μας φέρνουν μνήμες από το παρελθόν και τον παλιό πόλεμο των δύο εταιρειών.

Ενώ οι επεξεργστές Ryzen 7000 θα είναι η κύρια εστίαση της AMD για το τέλος του έτους, η εταιρεία δίνει μια πρώτη γεύση και από τους mainstream φορητούς υπολογιστές για το τέταρτο τρίμηνο με τις επερχόμενες CPU "Mendocino" των 6nm. Αυτοί θα διαθέτουν τέσσερις πυρήνες Zen 2 των 6nm, καθώς και γραφικά RDNA 2, καθιστώντας τους ιδανικούς για συστήματα με τιμές μεταξύ 399 και 699 δολαρίων.