Play Store: επαναφορά της λίστας αδειών αντί της ασφάλειας δεδομένων

1 έτος πριν
Ασφάλεια δεδομένων

Πριν από μερικές ημέρες, η GOOGLE άρχισε να διαθέτει ευρύτερα στους χρήστες Android συσκευών τη νέα ρύθμιση "Ασφάλεια δεδομένων" στο Play Store, προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις. Ο λόγος είναι η ανακάλυψη από τους χρήστες ότι η νέα ενότητα αντικατέστησε πλήρως την κανονική οθόνη αδειών χρήσης μιας εφαρμογής και δεν αποτελεί κάποια πρόσθετη. Μετά τις αρνητικές αντιδράσεις των χρηστών , ο επίσημος λογαριασμός Android Developers στο Twitter υποσχέθηκε να ανακαλέσει την αλλαγή και να αφήσει την οθόνη δικαιωμάτων να εμφανίζεται δίπλα-δίπλα με τη νέα οθόνη Data Safety.

Η "Ασφάλεια δεδομένων" είναι μια νέα ενότητα του Play Store που επιτρέπει στους προγραμματιστές να αναφέρουν ποια δεδομένα συλλέγει μια εφαρμογή, πώς αποθηκεύονται αυτά τα δεδομένα και με ποιον μοιράζονται τα δεδομένα. Οι δύο ενότητες καλύπτουν σε πολλές περιπτώσεις η μία την άλλη. Για παράδειγμα, πιθανώς θα δείτε την "τοποθεσία" και στις δύο οθόνες αν μια εφαρμογή ζητήσει την τοποθεσία σας. Το πρόβλημα έγκειται στην υλοποίηση αυτών των δύο μενού από την GOOGLE. Η λίστα δικαιωμάτων εφαρμογών είναι μια πραγματική, παραγόμενη από υπολογιστή καταγραφή των δικαιωμάτων που μπορεί να ζητήσει μια εφαρμογή, ενώ η ενότητα Ασφάλεια δεδομένων αναπτύσσεται από τον προγραμματιστή της εφαρμογής. Κανένας χρήστης δεν μπορεί να εξαπατήσει τη λίστα αδειών της εφαρμογής, ενώ την ίδια ώρα η Ασφάλεια δεδομένων λειτουργεί με βάση την εντιμότητα του προγραμματιστή.

Η GOOGLE είναι μια εταιρεία σίγουρα «πεινασμένη» για δεδομένα, και η κατάργηση της οθόνης δικαιωμάτων ήταν ένα ακόμη χαρτί για τους χρήστες που προσπαθούν να προστατεύσουν την ιδιωτικότητά τους. Η επαναφορά της οθόνης αδειών είναι μια επιδιορθωτική λύση, και εξακολουθεί να φαίνεται ότι η GOOGLE θα έπρεπε απλώς να εφαρμόσει την ανίχνευση αδειών στην οθόνη Ασφάλειας δεδομένων και στη συνέχεια να απαιτήσει από τους προγραμματιστές να προσθέσουν λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί συλλέγονται τα δεδομένα και πώς αποθηκεύονται. Η GOOGLE έχει ήδη κατασκευάσει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ανίχνευσης δικαιωμάτων, και ίσως στο μέλλον θα μπορούσε απλώς να αφήσει τους προγραμματιστές να προσθέσουν λεπτομέρειες σε αυτό.