Πότε θα δούμε τις AI λειτουργίες του APPLE Intelligence

2 μήνες πριν
APPLE Intelligence

Η APPLE παρουσίασε πρόσφατα στο συνέδριο WWDC την υπηρεσία APPLE Intelligence, μια σουίτα λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης που αναμένεται να ενσωματωθούν στα λειτουργικά συστήματα iOS, iPadOS και visionOS. Ωστόσο, η πλήρης ενσωμάτωση των λειτουργιών αυτών θα γίνει σταδιακά, με ορισμένες να είναι διαθέσιμες άμεσα και άλλες να αναμένονται ακόμα και μέχρι τα μέσα του 2025.

Το APPLE Intelligence είναι ένα σύνολο λειτουργιών που βασίζονται σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και αποσκοπούν στη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη και την αυτοματοποίηση διαφόρων εργασιών. Ορισμένες από τις βασικές λειτουργίες περιλαμβάνουν την ιεράρχηση και σύνοψη ειδοποιήσεων, μηνυμάτων και email, τη δημιουργία εξατομικευμένων emoji (Genmoji), καθώς και εργαλεία για τη συγγραφή κειμένων και τη δημιουργία εικόνων.

Ωστόσο, οι πρώτες εκδόσεις των iOS 18, iPadOS 18 και macOS Sequoia δεν θα περιλαμβάνουν όλες τις λειτουργίες που παρουσιάστηκαν. Αντ' αυτού, θα φέρουν την ένδειξη "Preview" και θα είναι διαθέσιμες μόνο σε ένα υποσύνολο συσκευών της APPLE, υποστηρίζοντας αρχικά μόνο τα αγγλικά ως γλώσσα. Οι χρήστες ενδέχεται ακόμη και να χρειαστεί να εγγραφούν σε λίστα αναμονής για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ορισμένες από τις νέες δυνατότητες.

Η APPLE έχει υιοθετήσει μια πιο σταδιακή προσέγγιση στην κυκλοφορία των λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που αποτελεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν. Αυτή η στρατηγική επιτρέπει στην εταιρεία να εστιάσει στην ανάπτυξη συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, να εκπαιδεύσει καλύτερα τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης σε διαφορετικές γλώσσες, να αναπτύξει την απαραίτητη υποδομή cloud και να περιορίσει την εξάπλωση πιθανής παραπληροφόρησης.

Στην αρχική έκδοση του APPLE Intelligence, οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε λειτουργίες όπως η ιεράρχηση ειδοποιήσεων, η σύνοψη μηνυμάτων και email, η συνοπτική παρουσίαση ιστοσελίδων, φωνητικών σημειώσεων και σημειώσεων από συναντήσεις, καθώς και νέα εργαλεία γραφής, δημιουργίας εικόνων και εξατομικευμένων emoji (Genmoji).

Ωστόσο, σημαντικές βελτιώσεις στην ψηφιακή βοηθό Siri, όπως η δυνατότητα εύρεσης περιεχομένου με βάση το πλαίσιο, η σημασιολογική αναζήτηση, ο ακριβής έλεγχος συσκευών και εφαρμογών, καθώς και η επίγνωση επί της οθόνης, δεν αναμένονται πριν από το 2025. Επιπλέον, η υποστήριξη για πρόσθετες γλώσσες και περιοχές, καθώς και η ενσωμάτωση με το ChatGPT, ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες στην αρχική έκδοση.

Πέρα από τις λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά, όπως οι βελτιώσεις στην εφαρμογή Mail, το Swift Assist για την ανάπτυξη εφαρμογών, οι αναβαθμίσεις στην εφαρμογή Home και διάφορες λειτουργίες που σχετίζονται με το Vision Pro, ενδέχεται επίσης να καθυστερήσουν και να μην συμπεριληφθούν στις αρχικές εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων της APPLE.

Όπως φαίνεται η APPLE ακολουθεί μια πιο προσεκτική και σταδιακή προσέγγιση στην ενσωμάτωση των λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης σε iPhone, iPad, MacBook και το υπόλοιπο προϊοντικό πορτφόλιό της, με στόχο να εξασφαλίσει την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των νέων δυνατοτήτων. Ενώ ορισμένες λειτουργίες θα είναι διαθέσιμες από την αρχή, άλλες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν πλήρως και να φτάσουν στους τελικούς χρήστες.