Πρόστιμο-μαμούθ 1,8 δισ. ευρώ επιβλήθηκε στην APPLE από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1 μήνας πριν
apple spotify logos

Μετά από εκτεταμένη έρευνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η APPLE κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά διανομής εφαρμογών μουσικής μέσω streaming για συσκευές iPhone και iPad στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), την οποία και κατέχρηστηκε. Ως εκ τούτου, επέβαλε στην αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας πρόστιμο που ξεπερνά τα 1,8 δισ. ευρώ, ένα από τα υψηλότερα που έχει επιβληθεί ποτέ για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η APPLE, ως ο αποκλειστικός πάροχος του App Store για συσκευές iOS στην Ευρώπη, έχει πλήρη έλεγχο επί της εμπειρίας των χρηστών και καθορίζει μονομερώς τους όρους για τους προγραμματιστές εφαρμογών. Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή, η εταιρεία επέβαλε σειρά περιορισμών που παραβιάζουν το ενωσιακό δίκαιο, εμποδίζοντας τους προγραμματιστές να ενημερώνουν πλήρως τους καταναλωτές για την ύπαρξη φθηνότερων συνδρομών εκτός της εφαρμογής και να τους παρέχουν οδηγίες για απευθείας εγγραφή σε αυτές.

Οι εν λόγω διατάξεις κρίθηκαν άδικες και ενώ οι όροι συναλλαγών δυσανάλογοι, που υπερβαίνουν τα εύλογα μέτρα προστασίας των συμφερόντων της APPLE. Αντιθέτως, η στρατηγική της εταιρείας οδήγησε σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και υποβαθμισμένη εμπειρία χρήσης, καθώς είτε δυσκόλευε την εύρεση εναλλακτικών λύσεων είτε αποθάρρυνε πλήρως την αναζήτησή τους.

Η αντιανταγωνιστική συμπεριφορά της APPLE είχε διάρκεια σχεδόν μιας δεκαετίας, ενώ η εταιρεία φέρεται να παρείχε και ανακριβή στοιχεία κατά τη διαδικασία διερεύνησης. Για τον καθορισμό του προστίμου, η Επιτροπή εξέτασε πλήθος παραμέτρων, όπως η διάρκεια και η σοβαρότητα της παράβασης, ο συνολικός κύκλος εργασιών και η χρηματιστηριακή αξία της APPLE. Μάλιστα, πρόσθεσε ένα έξτρα κατ' αποκοπή ποσό 1,8 δισ. ευρώ ως αποτρεπτικό μέτρο έναντι επανάληψης παρόμοιων πρακτικών από την ίδια την APPLE ή άλλες εταιρείες. 

Εκτός από το πρόστιμο, η Επιτροπή διέταξε την κατάργηση των επίμαχων διατάξεων. Παράλληλα, άνοιξε τον δρόμο σε κάθε θιγόμενο μέρος να στραφεί δικαστικά κατά της APPLE και να διεκδικήσει αποζημίωση στα κράτη-μέλη, πέραν του προστίμου.

Η απόφαση αποτελεί σημαντική νίκη για τον ανταγωνισμό (βλ. Spotify) και τα δικαιώματα των καταναλωτών, θέτοντας όρια στις πρακτικές των ψηφιακών κολοσσών. Το βλέμμα πλέον στρέφεται στην αντίδραση της APPLE, αλλά και άλλων Big Tech που βρίσκονται στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών.