Σύμφωνα με το Windows Central, τα εσωτερικά στοιχεία της MICROSOFT δείχνουν ότι τα Windows 11 έχουν ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια ενεργές εγκαταστάσεις, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της εταιρείας. Τα δεδομένα δείχνουν ακόμα ότι η ενεργή βάση των Windows 11 αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατομμύρια χρήστες μέχρι τις αρχές του 2024.
Ο ρυθμός ανάπτυξης των Windows 11 είναι χαμηλότερος από την προηγούμενη έκδοση. Για σύγκριση, τα Windows 10 πέτυχαν 400 εκατομμύρια ενεργές εγκαταστάσεις σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία τους, ενώ τα Windows 11 χρειάστηκαν δύο χρόνια για να φτάσουν στο ίδιο ορόσημο.
Ο κύριος λόγος για τη διαφορά στο ρυθμό υιοθέτησης είναι η διαθεσιμότητα. Όταν τα Windows 10 κυκλοφόρησαν το 2015, η MICROSOFT τα προσέφερε ως δωρεάν αναβάθμιση για συσκευές που έτρεχαν Windows 7 και 8.1. Η εταιρεία χρησιμοποίησε επίσης διάφορες στρατηγικές μάρκετινγκ για να πείσει τους χρήστες να αναβαθμίσουν, όπως η προώθησή τους ως δωρεάν αναβάθμιση για περιορισμένο χρονικό διάστημα, γεγονός που δημιούργησε την αίσθηση του επείγοντος.
Τα Windows 11 είχαν διαφορετική προσέγγιση. Όταν κυκλοφόρησαν το 2021, η εταιρεία εισήγαγε επίσης νέες απαιτήσεις στο hardware αφού υποστήριζαν μόνο υπολογιστές με TPM (Trusted Platform Module) και Secure Boot για την ενίσχυση της ασφάλειας του λειτουργικού συστήματος π.χ. ενός PC ή laptop. Αυτό περιόρισε πολλές συσκευές με παλαιότερο hardware (κυρίως αυτές που αναβαθμίστηκαν στα Windows 10 από τα 7 και 8.1) από την αναβάθμιση στα Windows 11, επιβραδύνοντας έτσι την υιοθέτηση.
Η MICROSOFT γνώριζε αυτή την κατάσταση και έθεσε χαμηλότερες προσδοκίες, αλλά η εταιρεία φαίνεται ότι ξεπέρασε τον αρχικό της στόχο, καθιστώντας την τελευταία έκδοση των Windows πιο επιτυχημένη από το αναμενόμενο.
Ένας ακόμα από τους παράγοντες που βοηθούν προς το παρόν είναι η εισαγωγή των "στιγμιαίων ενημερώσεων", οι οποίες επιτρέπουν στον γίγαντα του λογισμικού να κυκλοφορεί γρηγορότερα νέα χαρακτηριστικά μέσω του Windows Update και του MICROSOFT Store, χωρίς να απαιτείται πλήρης επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Η τελευταία ενημέρωση moment κυκλοφόρησε στις 10 Οκτωβρίου, η οποία εισήγαγε πολλές ενδιαφέρουσες προσθήκες, όπως το νέο Copilot AI, μια επανασχεδιασμένη έκδοση του File Explorer, μια νέα εφαρμογή δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των Windows, νέες λειτουργίες όπως ο δυναμικός φωτισμός και άλλα.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Statcounter, τα Windows 11 έχουν μερίδιο αγοράς κοντά στο 24%, ενώ τα Windows 10 έχουν μερίδιο αγοράς κοντά στο 72%. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει για να πείσει περισσότερες επιχειρήσεις και καταναλωτές να αλλάξουν, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι το τέλος της υποστήριξης των Windows 10 είναι στις 14 Οκτωβρίου 2025. Μετά την ημερομηνία αυτή, οι συσκευές θα σταματήσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας, διορθώσεις και βελτιώσεις.