Στην κυκλοφορία το πρώτο SDK για την ανάπτυξη εφαρμογών για το Vision Pro της APPLE

10 μήνες πριν
apple vision pro sdk

Το Vision Pro SDK της APPLE είναι διαθέσιμο από σήμερα, θέλοντας να φέρει επανάσταση στον κόσμο της ανάπτυξης επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Η συσκευή σύμφωνα με την εταιρεία θα είναι διαθέσιμη στα APPLE Developer Labs σε επιλεγμένα μέρη ανά τον κόσμο από τον επόμενο μήνα, για τους πρώτους τυχερούς developers που θα αναπτύξουν σχετικές εφαρμογές. Η τελευταία κίνηση του τεχνολογικού γίγαντα έχει ως στόχο να δώσει στους προγραμματιστές βελτιωμένα εργαλεία και δυνατότητες για τη δημιουργία καθηλωτικών και καινοτόμων εμπειριών AR.

Το APPLE Vision Pro, το οποίο ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Worldwide Developers Conference (WWDC) της APPLE, υπόσχεται να ξεκλειδώσει νέες δυνατότητες για τους προγραμματιστές που επιθυμούν να διευρύνουν τα όρια της επαυξημένης πραγματικότητας. Συνδυάζοντας την τεχνολογία υπολογιστικής όρασης αιχμής με ισχυρό hardware, η APPLE θέλει να προσφέρει μια ασυναγώνιστη πλατφόρμα για τη δημιουργία εφαρμογών AR και όχι μόνο.

Με βάση και την κεντρική παρουσίαση της συσκευής στις αρχές του μήνα στη WWDC 2023, από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν στο Vision Pro SDK είναι οι προηγμένες δυνατότητες αντίληψης βάθους. Αξιοποιώντας τον σαρωτή LiDAR που βρίσκεται στα τελευταία μοντέλα iPhone και iPad, οι προγραμματιστές μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες βάθους υψηλής ακρίβειας, επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν τις κατάλληλες εφαρμογές για τη νέα πλατφόρμα της APPLE. 

Παράλληλα με την κυκλοφορία του SDK για το visionOS, η APPLE παρουσιάζει ένα νέο framework με την ονομασία RealityKit 3, το οποίο συμπληρώνει το Vision Pro SDK και απλοποιεί τη δημιουργία εμπειριών AR. Το RealityKit 3 παρέχει στους προγραμματιστές μια σειρά εργαλείων και ψηφιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων προκατασκευασμένων animation και εφέ φωτισμού, που απλοποιούν τη διαδικασία ανάπτυξης μιας εφαρμογής AR. Με ένα εύχρηστο περιβάλλον εργασίας και ισχυρές δυνατότητες, το RealityKit 3 σύμφωνα με την εταιρεία “δίνει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να επικεντρωθούν στη δημιουργικότητα και την καινοτομία, αντί να “κολλάνε” σε τεχνικές πολυπλοκότητες”.

Για να διασφαλιστεί ότι οι προγραμματιστές μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο το Vision Pro SDK και το RealityKit 3, η APPLE θα δημιουργήσει προσωπικά εργαστήρια προγραμματιστών από τον επόμενο μήνα σε επιλεγμένες τοποθεσίες ανά τον κόσμο. Αυτά τα εργαστήρια θα προσφέρουν στους προγραμματιστές πρακτική πρόσβαση σε μηχανικούς της APPLE, οι οποίοι θα μπορούν να παρέχουν καθοδήγηση και υποστήριξη για την ανάπτυξη εφαρμογών AR. Οι προσωπικές συνεδρίες θα δώσουν στους προγραμματιστές την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις, να λάβουν ανατροφοδότηση σχετικά με τα project τους αλλά και να συνεργαστούν με άλλα άτομα με παρόμοιες ιδέες στην κοινότητα προγραμματιστών της APPLE.

Τελικός στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα βιβλιοθήκη εφαρμογών και παιχνιδιών, η οποία θα είναι διαθέσιμη από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του Vision Pro, κάτι που θα γίνει “στις αρχές του 2024”.