Στις 10 Ιουνίου το συνέδριο WWDC 2024 της APPLE

4 εβδομάδες πριν
apple wwdc 24 logo

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών της APPLE (WWDC) της φετινής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 14 Ιουνίου 2024, προσφέροντας μια γεύση από τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας για τα διάφορα λειτουργικά συστήματα και την πιθανότητα παρουσίασης νέου hardware. Η εκδήλωση, η οποία έχει μετατραπεί από μια κατ' εξοχήν δια ζώσης συγκέντρωση σε μια -σε μεγάλο βαθμό- διαδικτυακή εμπειρία, χρησιμεύει ως πλατφόρμα για τους προγραμματιστές ώστε να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις επερχόμενες τεχνολογίες και να μάθουν πώς να βελτιστοποιήσουν τις εφαρμογές τους αναλόγως.

Ενώ το WWDC επικεντρώνεται κυρίως στο λογισμικό, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεγάλες κυκλοφορίες λειτουργικών συστημάτων που συμπίπτουν με την κυκλοφορία νέων μοντέλων iPhone το φθινόπωρο, είναι επίσης γνωστό ότι αποτελεί το χώρο για λανσάρισμα νέου hardware. Δεδομένης της πρόσφατης παρουσίασης του APPLE Vision Pro στις αρχές του 2024 και των σημαντικών αλλαγών στο iOS 17 ως απάντηση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, το φετινό WWDC 2024 αναμένεται να είναι ένα γεγονός που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Καθώς η φημολογία φουντώνει, διάφοροι leakers και αναφορές κάνουν εικασίες σχετικά με το τι μπορεί να παρουσιάσει η APPLE κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας στις 26 Μαρτίου, το WWDC θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιουνίου, τηρώντας το τυπικό μοτίβο της APPLE να διοργανώνει την εκδήλωση στις αρχές Ιουνίου, με εξαίρεση το 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η κύρια ατραξιόν του WWDC θα είναι αναμφίβολα οι πρώτες πληροφορίες για την επόμενη έκδοση των λειτουργικών συστημάτων της APPLE. Ακολουθώντας τις συνήθεις ονοματοδοσίας της εταιρείας, αυτά αναμένεται να ονομάζονται iOS 18, iPadOS 18, tvOS 18 και watchOS 11. Ενώ είναι γνωστό ότι το macOS θα φτάσει στην έκδοση 15 αυτή τη φορά, το όνομα που θα ακολουθήσει το Sonoma θα αποκαλυφθεί μόνο κατά τη διάρκεια της κύριας κεντρικής εκδήλωσης.

Ένα λειτουργικό σύστημα που θα συγκεντρώσει σημαντική προσοχή είναι το visionOS, το λογισμικό που αποτελεί τη βάση για το APPLE Vision Pro. Παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά νέο, το visionOS έχει ήδη υποστεί πολλές αλλαγές και αναμένεται να μεταβεί στην έκδοση 2 κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Πάντως το iOS 18 είναι αυτό που περιμένουν οι περισσότεροι, αφού τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναβάθμιση για την πλατφόρμα του iPhone από την πρώτη του έκδοση. Ο λόγος είναι η ενσωμάτωση λειτουργιών generative AI σε διάφορα σημεία της πλατφόρμας, κάνοντας πιο εύκολη τη ζωή των χρηστών, στα πρότυπα των χαρακτηριστικών Galaxy AI που παρουσίασε πρόσφατα η SAMSUNG με τη σειρά Galaxy S24.

Η κεντρική παρουσίαση που θα διεξαχθεί στις 10 Ιουνίου, αναμένεται να μεταδοθεί ζωντανά μέσα από το επίσημο κανάλι της APPLE στο YouTube.