Τα επόμενα AirPods της APPLE ίσως ενσωματώνουν...κάμερες

3 μήνες πριν
airpods with charging case

Η APPLE, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του αναλυτή Ming-Chi Kuo, σχεδιάζει να ενσωματώσει κάμερες υπέρυθρων στα AirPods της. Η εταιρεία στοχεύει στη μαζική παραγωγή των ανανεωμένων ακουστικών μέχρι το 2026. H προσθήκη θα μπορούσε να ενισχύσει τις δυνατότητες χωρικού ήχου (spatial audio) στις τρέχουσες και μελλοντικές συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας της APPLE.

Ο Kuo, βασιζόμενος σε έρευνα της αλυσίδας εφοδιασμού, υποστηρίζει ότι ο συνδυασμός αυτών των ενισχυμένων ακουστικών με το σύστημα Vision Pro της εταιρείας, θα μπορούσε να βελτιώσει την εμπειρία spatial computing της APPLE. Για παράδειγμα, η πηγή του ήχου θα μπορούσε να προσαρμόζεται ανάλογα με την κατεύθυνση που κοιτάζει ο χρήστης.

Πέρα από τη χρήση με συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας, οι κάμερες υπέρυθρων θα μπορούσαν να προσφέρουν πρόσθετες λειτουργίες στα AirPods, όπως αναγνώριση χειρονομιών που κάνει ο χρήστης στον αέρα, και οι οποίες θα μεταφράζονται σε ενέργειες. Η μονάδα υπέρυθρων ενδέχεται να είναι παρόμοια με τον δέκτη που τροφοδοτεί τη λειτουργία αναγνώρισης προσώπου FaceID της APPLE τα τελευταία χρόνια 

Η αναφορά του Kup έρχεται μετά από προηγούμενο άρθρο του Mark Gurman του Bloomberg, το οποίο ανέφερε ότι η APPLE εξέταζε να ενσωματώσει κάμερες στα AirPods.

Η προσθήκη καμερών στα ακουστικά της θα συνέχιζε μια μακροχρόνια τάση της APPLE να εμπλουτίζει σταδιακά τα AirPods με νέες λειτουργίες. Από την εποχή του iPod, όταν τα λευκά ακουστικά της APPLE έγιναν σύμβολο κύρους, η εταιρεία έχει προσθέσει χαρακτηριστικά όπως ασύρματη συνδεσιμότητα, ακύρωση θορύβου, παρακολούθηση κεφαλής, χειριστήρια αφής και φωνητικές εντολές.

Υπήρξαν επίσης φήμες για AirPods με λειτουργίες παρακολούθησης υγείας, αλλά η APPLE δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη τέτοια χαρακτηριστικά. Ίσως αυτή η απόφαση της εταιρείας είναι έξυπνη καθώς άλλες εταιρείες, όπως η Amazfit, δεν είχαν ιδιαίτερη επιτυχία όταν ενσωμάτωσαν λειτουργία παρακολούθησης φυσικής κατάστασης στα ακουστικά τους. Ακόμη και εξειδικευμένα brands που ασχολούνται με τη φυσική κατάστασης όπως η Fitbit και η Garmin, έχουν αποφύγει να ενσωματώσουν προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης υγείας στα αυτιά των χρηστών.

Επίσης η προσθήκη καμερών στα AirPods θα μπορούσε να ανοίξει νέους ορίζοντες στον τομέα των φορητών συσκευών, αλλά παράλληλα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ιδιωτικότητα και την πρακτικότητα. Η APPLE θα πρέπει παράλληλα να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως την αυτονομία αλλά και την άνεση κατά τη χρήση και η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.