Τα νέα Surface Pro και Surface Laptop έρχονται την άνοιξη ακόμα και με ARM έκδοση

3 μήνες πριν
Surface Laptop

Οι φίλοι και λάτρεις των φορητών υπολογιστών Surface της MICROSOFT έχουν βιώσει μια σειρά από απογοητεύσεις τους τελευταίους μήνες. Η επικρατούσα αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον της συγκεκριμένης σειράς laptops του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, ειδικότερα μετά την πρόσφατη αποχώρηση από τη θέση του επικεφαλής του τομέα των συσκευών της εταιρείας του Panos Panay, έχει οδηγήσει πολλούς χρήστες και τεχνολογικούς συντάκτες να εκφράσουν φόβους και ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο η σειρά Surface να ακολουθήσει μια παρόμοια καθοδική πορεία με εκείνη των εγκαταλελειμμένων πλέον Windows Phone.  

Παρά την αποχώρηση του Panay ωστόσο, η διοίκηση της MICROSOFT έσπευσε να επιβεβαιώσει δημοσίως και να διαβεβαιώσει σχετικά με τη συνεχιζόμενη δέσμευση και υποστήριξή της στη σειρά προϊόντων Surface. Παράλληλα, γίνεται αντιληπτό πως η εταιρεία έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε έναν εξορθολογισμό του χαρτοφυλακίου προϊόντων της σειράς Surface, με στόχο να επικεντρωθεί στις βασικές συσκευές και κατηγορίες που σημειώνουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Αυτός ο εξορθολογισμός και η στρατηγική επικέντρωση θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγεί και την κάπως περιορισμένη δραστηριότητα και τον μικρό αριθμό νέων προϊόντων από την ομάδα Surface κατά τη διάρκεια του 2023. 

Έτσι, παρά τις μικρές αλλαγές και βελτιώσεις στα τεχνικά χαρακτηριστικά των υπαρχόντων μοντέλων, η MICROSOFT δεν προχώρησε φέτος στην ανακοίνωση κάποιων εντελώς νέων Surface Pro και Surface Laptop, των best seller συσκευών της σειράς.  

Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες και δημοσιεύματα του ειδησεογραφικού site Windows Central που ειδικεύεται στα τεκταινόμενα της MICROSOFT, η αμερικανική εταιρεία σχεδιάζει να προχωρήσει σε ουσιαστικές αναβαθμίσεις και ενημερώσεις των δύο δημοφιλέστερων σειρών Surface Pro και Surface Laptop. Οι σχετικές ανακοινώσεις για τα νέα μοντέλα αναμένεται να πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2024 και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα περιλαμβάνουν σημαντικές αναβαθμίσεις σε επίπεδο σχεδιασμού, χαρακτηριστικών και τεχνικών προδιαγραφών.

Ειδικότερα, τα νέα μοντέλα θα διαθέτουν τους πλέον πρόσφατους και ισχυρούς επεξεργαστές 14ης γενιάς Intel και Qualcomm X Series, ενώ για πρώτη φορά τόσο το Surface Pro, όσο και το Surface Laptop θα κυκλοφορήσουν ταυτόχρονα και σε δύο διαφορετικές εκδοχές - μία με επεξεργαστές Intel και μία με επεξεργαστές ARM. Κάθε έκδοση θα διαθέτει ενσωματωμένη τεχνολογία νευρωνικής επεξεργασίας (NPU) νέας γενιάς. Οι εκδόσεις ARM προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αναμένεται να αποτελέσουν ισχυρό ανταγωνιστή των τσιπ APPLE Silicon, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της εταιρείας.

Τα επερχόμενα Surface Pro και Surface Laptop παρουσιάζονται εσωτερικά στη MICROSOFT ως οι πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές νέας γενιάς της εταιρείας, σχεδιασμένοι ειδικά για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των εφαρμογών που βασίζονται σε αυτήν. Αναμένεται δε να αποτελέσουν από τα πρώτα υπολογιστικά συστήματα νέου τύπου που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά εντός του επόμενου έτους.