Τέλος στην ενσωμάτωση του MICROSOFT Teams στα Windows 11

10 μήνες πριν
Windows 11

Η MICROSOFT αφαιρεί την προεγκατεστημένη έκδοση του MICROSOFT Teams στα Windows 11, σχεδόν δύο χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του λειτουργικού. Η λειτουργία Chat, η οποία επέτρεπε στους χρήστες να επικοινωνούν με τους φίλους και την οικογένειά τους χρησιμοποιώντας το Teams, θα αντικατασταθεί από μια αυτόνομη δωρεάν έκδοση του Teams που είναι επίσης διαθέσιμη για τα Windows 10. Η MICROSOFT ανακοίνωσε την αλλαγή κατά την κυκλοφορία μιας νέας δοκιμαστικής έκδοσης των Windows 11 αυτή την εβδομάδα, χωρίς να εξηγεί το λόγο πίσω από αυτήν.

Η εφαρμογή Chat ήταν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των Windows 11, καθώς ήταν καρφιτσωμένη στη γραμμή εργασιών (taskbar) από προεπιλογή και ενσωματωμένη στο λειτουργικό σύστημα. Ωστόσο, ήταν επίσης περιορισμένη, μπερδεύοντας τους χρήστες, καθώς λειτουργούσε μόνο για τους καταναλωτές και όχι για τους εταιρικούς χρήστες, οι οποίοι έπρεπε να εγκαταστήσουν μια ξεχωριστή έκδοση του Teams για να διαχειρίζονται τις κλήσεις και τα online meetings τους. Οι χρήστες των Windows 11 μπορούσαν επίσης να καταλήξουν να έχουν δύο εκδόσεις του Teams στα συστήματά τους, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα.

Η εφαρμογή Chat των Windows 11 βασίστηκε στην εφαρμογή MICROSOFT Teams 2.0, η οποία είναι μια νέα έκδοση του Teams που χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες του web και έχει ταχύτερη και ομαλότερη απόδοση. Το Teams 2.0 client αποτελεί επίσης τη βάση για τη νέα εφαρμογή Teams που η MICROSOFT διαθέτει αυτή τη στιγμή στις επιχειρήσεις. Η νέα εφαρμογή Teams διαθέτει επανασχεδιασμένο περιβάλλον εργασίας, βελτιωμένες λειτουργίες βιντεοκλήσεων και νέες ενσωματώσεις με άλλα προϊόντα της MICROSOFT.

Η απόφαση της MICROSOFT να καταργήσει την εφαρμογή Chat έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα τερματίσει την υποστήριξη της Cortana στα Windows 11 αργότερα φέτος. Η Cortana ήταν η ψηφιακή βοηθός της MICROSOFT που μπορούσε να εκτελεί διάφορες εργασίες και να απαντά σε ερωτήσεις χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές. Ωστόσο, η Cortana απέτυχε να ανταγωνιστεί άλλους ψηφιακούς βοηθούς όπως την Alexa, τη Siri και το Google Assistant, με τη MICROSOFT να αποφασίζει να επικεντρωθεί σε άλλους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης.

Η MICROSOFT φέρεται επίσης να σχεδιάζει να σταματήσει να συνδυάζει το Teams με το Office, προκειμένου να αποφύγει αντιμονοπωλιακά ζητήματα στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά τις πρακτικές της MICROSOFT να αναγκάζει τους πελάτες του Office να εγκαθιστούν το Teams στις συσκευές τους, μετά από καταγγελία του Slack το 2020. Η MICROSOFT προσπαθεί να αποφύγει μια επίσημη έρευνα από τις ρυθμιστικές αρχές και ενδέχεται να συμφωνήσει να αφήσει τους χρήστες του Office να επιλέξουν αν θέλουν να εγκαταστήσουν το Teams ή όχι.

Η αφαίρεση της εφαρμογής Chat και της Cortana από τα Windows 11 δείχνει ότι η MICROSOFT αλλάζει τη στρατηγική και τις προτεραιότητές της για το λειτουργικό της σύστημα και τα προϊόντα της. Αντί να προσπαθεί να επιβάλει τις δικές της υπηρεσίες και εφαρμογές στους χρήστες, η MICROSOFT μπορεί να είναι πιο ανοιχτή και ευέλικτη αφήνοντας τους χρήστες να αποφασίσουν τι θέλουν να χρησιμοποιήσουν και πώς θέλουν να το χρησιμοποιήσουν. Η MICROSOFT μπορεί επίσης να εργάζεται πάνω σε νέα έργα και χαρακτηριστικά για τα Windows που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες και τις καινοτομίες της AI.