Το smartphone είναι η πιο σημαντική ψηφιακή συσκευή που χρησιμοποιείς. Κατανοητό αυτό για όλους. Αλλά, η δεύτερη πιο σημαντική συσκευή τεχνολογίας -για τους περισσότερους από εμάς- είναι ο προσωπικός μας υπολογιστής. Μία συσκευή όπου περνάμε ουκ ολίγες ώρες σε καθημερινή βάση. Οπότε είναι προφανές ότι θέλουμε η εμπειρία χρήσης να είναι η καλύτερη δυνατή. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε μία σειρά από εφαρμογές που θα κάνουν τη «ζωή» μας με το PC μας καλύτερη.
Ας ξεκινήσουμε με το προφανές: μία εφαρμογή antivirus είναι άκρως απαραίτητη για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως. Σημειωτέον πως οι εφαρμογές αυτής της κατηγορίας σταματούν εκτός από malware και adware. Και το adware, ήτοι το λογισμικό που αρχίζει και «πετάει» pop up διαφημίσεις σε στιγμές που δεν το περιμένεις, είναι εξαιρετικά ενοχλητικό.
Αφού μιλάμε για προστασία, καλό είναι να έχεις εγκαταστήσει και έναν VPN client. Χρήσιμο εργαλείο για καλύτερη προστασία όταν «κατεβάζεις» διάφορα αρχεία αλλά και προκειμένου να μπορείς να συνδεθείς μέσα από κάποιο δημόσιας χρήσης WiFi, το οποίο δεν ξέρεις πόσο ασφαλές είναι. Παρεπιμπτόντως, ο Opera, ένας αρκετά γνωστός αλλά όχι τόσο δημοφιλής browser, έχει ενσωματωμένα χαρακτηριστικά VPN client. Επίσης, προσέξτε ότι οι καλές εφαρμογές VPN έχουν και συνδρομή αν και υπάρχουν και αρκετές δωρεάν λύσεις, οι οποίες συνήθως έρχονται με περιορισμούς στον όγκο των δεδομένων που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.
Μία άλλη σημαντική εφαρμογή που αξίζει να αρχίσεις να χρησιμοποιείς είναι ένας password manager. Μία εφαρμογή για να αποθηκεύεις και να διαχειρίζεται τους κωδικούς πρόσβασης σε sites και εφαρμογές. Γιατί πόσες φορές έχεις εκνευριστεί όταν δεν μπορείς να θυμηθείς τον κωδικό σου για να μπεις και να παραγγείλεις online; Ή για να μπεις σε κάποια υπηρεσία ή μέσο κοινωνικής δικτύωσης; Και περιμένεις να σου έρθει στο email σου η υπενθύμιση κωδικού προκειμένου να μπεις εκεί που θες.
Από τις εξαιρετικά χρήσιμες εφαρμογές, τη σημασία των οποίων καταλαβαίνεις όταν δεν τη βρίσκεις, είναι αυτή που διαχειρίζεται τις «εργασίες» που έχεις να κάνεις. Στα αγγλικά ο όρος είναι to-do list και είναι μία εφαρμογή που θα λύσει τα χέρια καθώς σου διευκολύνει την καθημερινότητα σου. Σημειώνεις τι έχεις να κάνεις την τρέχουσα ημέρα ή την επόμενη και τουλάχιστον δεν χρειάζεται να βασανίζεις το μυαλό σου προσπαθώντας να θυμηθείς τι ήταν αυτό το κάτι σημαντικό που έπρεπε να κάνεις σήμερα και το έχεις ξεχάσει. Συνήθως, αυτές οι εφαρμογές συνδυάζονται και με μία «λειτουργία» για να κρατάς σημειώσεις, η οποία, επίσης, είναι πιο σημαντική και κρίσιμης σημασίας για την καθημερινότητα σου από όσο μπορείς να φανταστείς.
Το instant messaging έχει πλέον υποκαταστήσει τα SMS και η ανταλλαγή μηνυμάτων είναι κάτι που αγαπάμε άπαντες. Και επειδή ο υπολογιστής σου δίνει την ευκαιρία να ανταλλάσσεις μηνύματα πιο γρήγορα απ’ ότι από το smartphone πολλοί χρήστες έχουν «κατεβάσει» τις desktop εφαρμογές για το Messenger, το Viber και το WhatsApp. Όμως, δεν είναι ότι πιο απλό να έχεις όλες αυτές τις εφαρμογές ανοικτές και να «μετακινείσαι» από τη μία στην άλλη για να απαντάς σε μηνύματα και να επικοινωνείς με τους δικούς σου ανθρώπους. Η λύση είναι μία εφαρμογή όπως το Ferdi ή το Rambox που θα σου λύσει τα χέρια σε πολλά επίπεδα.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι αυτό με την αναπαραγωγή video αρχείων. Κάποια formats δεν ανοίγουν στον player που συνοδεύει τα Windows και το macOS και αυτό είναι άκρως ενοχλητικό. Προτίμησε έναν player όπως ο VLC, ο οποίος κυριολεκτικά «παίζει» τα πάντα.
Επίσης, αν σου αρέσει να επεξεργάζεσαι εικόνες φωτογραφίες, «κατέβασε» μία εφαρμογή photo editing που θα σου κάνει τη ζωή πιο εύκολη. Το Paint.net είναι μία πολύ καλή πρόταση, αν φυσικά δεν θέλεις να κάνεις επαγγελματική δουλειά και ο στόχος σου δεν είναι να φτιάξεις τις φωτογραφίες σου ώστε να δείχνεις πολλά κιλά λιγότερα από το πραγματικό σου βάρος.
Τέλος, μία πολύ πρακτική εφαρμογή είναι αυτή που αναλαμβάνει να «καθαρίσει» τον υπολογιστή σου. Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί χρήστες είναι κατά τη χρήση εφαρμογών αλλά και κατά την πλοήγηση στο web υπάρχει ένας αρκετά σημαντικά όγκος «άχρηστων» δεδομένων που εγκαθίσταται. Όπως, επίσης, μπορεί να ανοίγεις μία εφαρμογή και αυτή να παραμένει μετά ανοικτή στο «παρασκήνιο» χρησιμοποιώντας πόρους του συστήματος και κυρίως μνήμη. Μία εφαρμογή «εκκαθάρισης» είναι σίγουρο ότι θα δώσει μία επιπλέον ώθηση στον υπολογιστή σου αλλά θα βελτιώσει παράλληλα και την εμπειρία χρήσης.