Τι καινούριο φέρνει το One UI 5.0 της SAMSUNG;

1 έτος πριν
one ui 5

Η επικείμενη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος της GOOGLE, το Android 13, επηρεάζει έμμεσα και όλους τους κατασκευαστές που έχουν εφοδιάσει τις συσκευές τους με το δικό τους περιβάλλον χρήστη (το λεγόμενο UI ντε). Μία εξ αυτών είναι και η SAMSUNG η οποία εργάζεται πυρετωδώς επάνω στο One UI 5.0, η beta του οποίου ξεκίνησε επισήμως πριν λίγες εβδομάδες, δίνοντάς μας μία πρώτη γεύση των όσων μας περιμένουν (κι αν το smartphone σου παραείναι παλιό για να το τρέξει, μην ξεχνάς ότι στον ΓΕΡΜΑΝΟ θα βρεις όλες τις προτάσεις της SAMSUNG στις καλύτερες τιμές της αγοράς).

Όσο για το τι φέρνει το One UI 5.0; Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές του είναι η υποστήριξη πολλαπλών προφίλ χρηστών σε μία συσκευή. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με το ποιος χειρίζεται ένα tablet π.χ. θα μπορεί να έχει το δικό του προφίλ με ό,τι αυτό συνεπάγεται (αρχεία, εφαρμογές, ρυθμίσεις κλπ). Στα smartphones, δεδομένου του ότι δύσκολα θα μοιραστούν δύο χρήστες την ίδια συσκευή, η δυνατότητα αυτή είναι ιδανική για να διαχωρίσεις την προσωπική από την επαγγελματική σου ζωή -ορίζοντας φερ’ ειπείν ένα ιδιωτικό προφίλ και ένα επαγγελματικό.

Το One UI 5.0 όμως δίνει έμφαση και στην προσωποποίησή του. Διαθέτει πολλά περισσότερα θέματα, μέσα από τα οποία θα μπορείς να επιλέξεις, στατικά και κινούμενα wallpapers και έξτρα χρωματικούς συνδυασμούς. Ακόμα, σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στα Smart Widgets, με τη διαδικασία του «stacking» να έχει απλοποιηθεί (η δουλειά γίνεται πια με drag & drop). Διαφορετικές δείχνουν και οι ειδοποιήσεις χάρη στα μεγαλύτερα εικονίδια ενώ πολύ πιο άμεση είναι πλέον και η απενεργοποίησή τους ανάλογα με την εφαρμογή.

Οι εφαρμογές Camera και Gallery της SAMSUNG έχουν ενισχυθεί με αναγνώριση κειμένου ενώ σε κάτι αμιγώς σχετικό, στα πεδία κειμένου σου προσφέρεται μία νέα επιλογή μέσω της οποίας μπορείς να σαρώσεις κείμενο (ουσιαστικά μιλάμε για OCR στην κάμερα) με σκοπό την εισαγωγή του. Το One UI 5.0 έρχεται ακόμα με υποστήριξη multitasking νευμάτων, προσαρμόσιμες εικόνες παρασκηνίου κλήσεων και πολλές έξτρα βελτιώσεις σε διάφορες εφαρμογές (Reminder, DeX, Camera, Samsung Keyboard, My Files κ.α.).