Τι θα γίνει όταν αποσυρθεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός;

2 έτη πριν
Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ ή ISS από τα αρχικά του International Space Station) βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας από το 1998. Τα τελευταία 24 χρόνια παραμένει άγρυπνος φρουρός της ανθρωπότητας σε μία πρωτοφανή συνεργασία των διαστημικών οργανισμών των ΗΠΑ (NASA), Ευρώπης (ESA), Ρωσίας (Roscosmos), Ιαπωνίας (JAXA) και Καναδά (CSA). Επανδρώθηκε το 2000 και παρ’ ό,τι έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε που βρέθηκε για πρώτη φορά στο διάστημα (βρίσκεται σε απόσταση 400 και πλέον χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, συμπληρώνοντας 15,7 περιφορές την ημέρα με ταχύτητα 27.744 χλμ/ώρα), δέχεται ακόμα νέες μονάδες.

Όλα τα ωραία όμως τελειώνουν και το ίδιο θα συμβεί και με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο χρόνος άλλωστε παραμένει αμείλικτος ακόμα και στο διάστημα και τα σημάδια του έχουν κάνει προ πολλού την εμφάνισή τους στις επιφάνειες του σταθμού. Η τελευταία έκθεση, θέλει τον ΔΔΣ να αποσύρεται βγαίνοντας εκτός τροχιάς τον Ιανουάριο του 2031 -σε περίπου εννέα χρόνια από σήμερα δηλαδή. Τι προβλέπεται τότε; Ο ΔΔΣ θα συντριβεί ελεγχόμενα στη Γη, σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή στον Ειρηνικό Ωκεανό (ψάξε για το Point Nemo και θα καταλάβεις για πόσο απομακρυσμένη μιλάμε…).

Όσο για το τι θα γίνει στη συνέχεια στο διάστημα; Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί. Από τη μία η NASA έχει επιδιώξει τα τελευταία χρόνια να βάλει στο παιχνίδι των μετακινήσεων στο διάστημα ιδιωτικές εταιρείες (βλ. SpaceX), από την άλλη όμως δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα όσον αφορά έναν πιθανό νέο σταθμό. Το 2015 είχε βγει στην επιφάνεια πως Roscosmos και NASA είχαν συμφωνήσει να συνεργαστούν στην ανάπτυξη ενός νέου σταθμού, όμως έκτοτε… ουδέν νεότερο.

Η «σιγή ασυρμάτου» των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με τις κακές σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας και το τεράστιο κόστος του έργου (ο ΔΣΣ είναι το ακριβότερο μοναδικό αντικείμενο που έχει φτιαχτεί ποτέ, ξεπερνά τα $50 δισ.) πάντως κάνουν το ενδεχόμενο κατασκευής ενός νέου ΔΔΣ ολοένα και λιγότερο ορατό.